Home » Vekst i Innlandet » Gjøvik over hele væla
Sponset

Si at du lander i Istanbul vinterstid, kikker ut flyvinduet – og «ØVERAASEN» lyser mot deg, i store, fete bokstaver. Da er det ikke fritt for at du tror kapteinen har gjort vendereis, uten å informere. Men nei, det er bare maskiner fra verdens ledende snøryddings-produsent som er i sving.

I Istanbul har de en flåte på 53 maskiner fra Øveraasen på Gjøvik, og du finner dem overalt i verden.

– I løpet av de siste 25-30 årene har vi satt dype spor når det gjelder snørydding av flyplasser, der det stilles strenge krav til kapasitet, pålitelighet og økonomi. Vi fins i alle verdensdeler, med hovedvekt på Europa og USA, selv om vi også har solgt mange maskiner til Kina, sier daglig leder Thor Arve Øveraasen.

– Vi produserer sope- og blåsemaskiner til rullebaner og flyoppstillings-plasser, og snøfresere med opp til 2500 hestekrefter, både til flyplasser, jernbane og vei, med flyplass-segmentet som det aller største, og en eksportandel på 70-75 prosent. Det er jo stas å høre fra reisende som ser maskinene under mellomlanding i Frankfurt, og igjen i New York.

Snart 100

All utvikling og nykonstruksjon foregår på huset, og i mange tilfeller monteres utstyret på lastebiler, mens de store snøfreserne bygges fra grunnen.

– Dette har lite å gjøre med det du forbinder med snørydding, men er maskiner som brøyter, børster og blåser vekk snøen, så det blir «sommerforhold» på bakken. Selskapet ble etablert som motorfabrikk av min bestefar i 1908, mens den første plogen kom i 1923, så neste år feirer vi 100 års-jubileum!

TRE BLAD ØVERAASEN: Mille, CMO/markedsansvarlig; Thor Arve, daglig leder; og Thor-Christian, personal og kvalitetssystemer. Foto: Øveraasen

– Nå er vi snaut hundre ansatte her, pluss et tysk datterselskap på 25, i tillegg til at 60-70 årsverk innen komponentproduksjon er satt bort, og vi budsjetterer med en omsetning på 495 millioner i år, forteller Øveraasen, som suppleres av sønnen Thor Christian, ansvarlig for personal og kvalitetssystemer:

– Vi har en vanlig organisering, med administrative støttefunksjoner, ingeniører, logistikk og så videre, men ellers har vi mange kompetente folk, som sveisere, platearbeidere, overflatebehandlere, elektrikere, CNC-operatører, industrimekanikere og montører. Målet er å ha lærlinger innen flere fag hvert år, med sikte på fagbrev og ansettelse, i tråd med behovene.

Kompetanse og bærekraft

– Mange vil også ta noen videre karrieresteg, og vi vil gjerne beholde folkene våre over tid, så det er noe vi ønsker å legge til rette for, et løp som begynner med kursing ved oppstart, fortsetter han, før senior bryter inn:

– Vi ønsker å øke kompetansen, og drar i gang programmet «Øveraasen-spesialisten», som tilbys ansatte med fagbrev. Det er inndelt i moduler over opptil to år, og munner ut i en Øveraasen-spesialist. Vi ser nemlig at vanlig fagopplæring fort blir for snever for våre behov. Dermed sikrer vi den kompetansen vi trenger, mens medarbeideren kvalifiserer for nytt lønnstrinn, forklarer han.

– Mye av dagens fagopplæring er kanskje litt for mye innrettet mot fremtidens digitale behov, så det vi ser, er at dagens behov ikke tillegges stor nok vekt, men så er det også der «Øveraasen-spesialisten» kommer inn, sier Thor Christian, før far runder av:

– Så må vi ikke glemme FNs bærekraftmål. Vi har analysert hvert av dem, for å se hvor vi kan gjøre en forskjell, og har blinket oss ut åtte områder vi ønsker å jobbe med, som likestilling, kompetanse og miljø, så det har en sentral plass i strategiplanen.

Av Jarle Petterson

Neste artikkel