Home » Vekst i Vestland » Ulvik – En urban landsby
Sponset

Ulvik ønsker å fremstå som en urban landsby som kombinerer det rolige livet med mangfold og særpreg i møtet med det urbane. Ulvik er en av få lokalsamfunn som har et politisk vedtak på at de skal være en Cittaslow-bygd.

– Ulvik er «Perla i Hardanger», sier Nærings- og reiselivssjef Mona Hellesnes på spørsmål om hun kan beskrive Ulvik med få ord. En bygd innerst i Hardangerfjorden, omgitt av høye fjell og bestående av mye urørt natur.

Mona H Hellesnes

Nærings- og reiselivssjef

Mye å by på – Ønsker seg flere unge voksne

Som alle andre bygder sliter Ulvik med fraflyttelse. De ønsker derfor å tiltrekke seg flere unge voksne.

– Vi ønsker å være det foretrukne stedet å bo hvis du ønsker å bo i nærhet til natur og flotte opplevelser, i kombinasjon med det moderne, urbane livet, sier Mona.

– Ulvik har så mye å tilby innbyggerne sine at det blir helt umulig å gjengi alt i en artikkel som dette, sier Nærings- og reiselivssjefen videre.

– Skal jeg trekke frem noe, må det være at vi har barnehageplass til alle og at vi har en grunnskole hvor vi har valgt å ikke slå sammen klassetrinnene. Vi har idrettshall og vi har svømmebasseng, sier Mona.

I tillegg tilbyr vi sentrumsnære boligtomter til svært hyggelige priser og gode muligheter for jobb til dem som ønsker å slå seg ned her, forsetter hun.

– Og så er det viktig å trekke frem at Ulvik er en urban landsby, sier Mona. Ved at 90 prosent av innbyggerne i Ulvik bor sentrumsnært har det blomstret opp et veldig varierende kultur- og kaféliv. I Ulvik finner du alt fra hardingfele til hardrock, sier hun med et smil.

Ulvik er i dag 1 av 232 Cittaslowstadar i over 30 land verda over, og i Ulvik er vårt lokallag i Slow Food eit viktig forankringspunkt. Les mer på ulvik.kommune.no.

Lever av naturen

Ulvik har mye av sin næring knyttet opp mot naturen. Landskapet innbyr til turisme og opplevelser i kombinasjon med fruktproduksjon i stor stil.

– Ulvik er kjent for turisme og spektakulære naturopplevelser, og har et veldrevet reiseliv. Her finner man overnattingssteder i alle prisklasser med Brakenes Hotell som flaggskipet, sier Mona Hellesnes.

Videre er Ulvik fruktbygden over alle fruktbygder med blant annet en sider-produksjon i verdensklasse. Ulvik er det stedet i Norge som har gjort mest for at sideren er blitt så populær som den har blitt.

Foto: Haara/Visit Hardangerfjord

– Hardanger er det samme for sider som Toscana er det for italienske viner, sier Mona uten den minste tegn til blygsel.

– Ulvik har også den eneste frukt- og siderruten i Norge hvor du kan vandre imellom frukthager fra sentrum av Ulvik, og opp til gårdene, sier hun videre.

– Og så må vi ikke glemme at vi har Vestlandets største veksthusgartneri med produksjon av sommerblomster, Hjeltnes Gartneri.

Bra med arbeidsplasser

Rykter om at man ikke kan gjøre karriere i utkant-Norge stemmer ikke i Ulvik.

– Hvis du gjør et kjapt søk på Finn, vil du se at det er rikelig med ledige jobber både i Ulvik og nærliggende områder innenfor mange ulike bransjer, sier Mona. Og det er kort vei fra Ulvik til både Voss og Odda.

Og skulle noen ønske å starte egen bedrift er det lagt til rette for dette innenfor både grønn teknologi og andre urbane næringer.

Og for dem som ønsker å ta eksisterende jobb med seg bort fra mas og stress i byen, så finnes det både fiber og flere kontorfellesskap i Ulvik til dette formålet.

– Ønsker du det gode liv er det bare å slå deg ned i Ulvik, sier Nærings- og reiselivssjef Mona Hellesnes avslutningsvis med et smil, før hun forlater kontoret sitt for å spenne på seg skiene og gå rett ut i en ferdig preparert skiløype som det ikke koster en krone å benytte.

Cittaslow-bygda Ulvik

Cittaslow er en internasjonal organisasjon som ble opprette i 1999, og har sitt utspring fra Slow Food-bevegelsen.

Tanken bak Slow-bevegelsen er å bremse litt på jaget, skru ned tempoet og prioritere livskvalitet og det gode liv.

Navnet Cittaslow ble skapt ved å kombinere det italienske ordet «città» som betyr «city» på engelsk med det allerede engelske ordet «slow».

Cittaslow bygger videre på Slow Food ved å i tillegg til å ha fokus på å roe ned også ønsker å fremheve særegenheten til hvert enkelt tettsted, slik at ikke alle stedene blir helt monotone.

De seks hovedområdene man jobber innenfor når en skal oppfylle kriteriene for å være en godkjent Cittaslow Bygd er:

• Energi og miljø

• Levekår

• Landbruk, turisme og håndverk

• Gjestfrihet, beredskap og infrastruktur

• Sosial tilhørighet

• Partnerskap og «Slow Food»-aktiviteter.

Av Oddvar Meyer

Neste artikkel