Home » Mangfold og inkludering » Med svennebrev som tømrer er mulighetene mange, uansett hvem du er!
Sponset

Byggmesterforbundet jobber for økt mangfold og likestilling i bransjen, Møt Mille Maalstad, en tømrer med et stort engasjement for å få inn flere kvinner.

Hvordan ble du interessert i tømrerfaget?

– Først gikk jeg helse- og sosial linja på Vg1 og så barne- og ungdomsarbeider på Vg2, siden det var den veien jeg ble pusha da jeg gikk på ungdomsskolen, forteller Maalstad som raskt skjønte at hun ville bli tømrer.

– Jeg hadde hatt det i bakhodet hele tiden. Pappa er byggingeniør og broren min er tømrer, noe som nok ble avgjørende. Jeg kjente til yrket og hadde tillit til det.

Hvorfor fikk du et engasjement for å få flere kvinner til tømreryrket?

Vi mangler fagfolk i byggebransjen. Det er derfor viktig at bransjen begynner å rekruttere fra hele Norges befolkning. Ikke bare 50% av den!

Snakker med flere bedrifter i dag som har jenter, og de er superfornøyde. Men jenter må også vite at de er velkomne på byggeplass, og at det er flere bedrifter som er interessert i å rekruttere kvinner. Dette er også viktig for å normalisere det å være kvinne på byggeplass. Derfor startet jeg og Opplæringskontoret for tømrerfaget KIT-Kvinner i tømrerfaget, en Facebook-gruppe med 214 medlemmer. I tillegg har vi en Snap-gruppe.

Gjennom gruppa skapes fellesskap og vi kan svare på spørsmål. Siden det er såpass få kvinner i bransjen er det flere som søker etter slike plattformer, men målet er å normalisere det å være kvinne på byggeplass, slik at behovet for en slik gruppe ikke er like nødvendig. Gruppa er også åpen for jenter som vurderer tømrerfaget, slik at de kan stille spørsmål og se bilder fra hverdagen til de andre jentene.

Hvordan er dine erfaringer fra yrket når det kommer til mangfold og inkludering?

Når det kommer til mangfold vil jeg si at jeg opplevde dette til dels. Det var folk fra flere nasjonaliteter på byggeplass, men jeg hadde ikke møtt en kvinnelig tømrer før jeg startet å jobbe for Opplæringskontoret for tømrerfaget. Jeg har jobbet i tre mindre bedrifter, der jeg ble tatt imot med åpne armer og behandlet likt som de andre. Det har vært en del stirring når andre yrkesgrupper kom inn, men det er det. Så jeg har bare ignorert det.

Det å møte kunden i døra var alltid like spennende. De fleste sa at de syntes det var veldig kult å møte en kvinnelig tømrer, noen sa ingenting og ga meg et inntrykk av dette var helt vanlig.
Og det var selvfølgelig den beste følelsen. Det å føle at det var helt normalt at det var en kvinnelig tømrer som stod i døra.

Føler du at du har blitt inkludert og involvert?

Følte meg absolutt inkludert i bedriftene jeg jobbet i. Var ikke noe forskjell på meg og de andre ansatte. Men vet at det finnes bedrifter der ute som er skeptisk til jenter på byggeplass, men jeg har ikke opplevd dette selv. Det jeg har opplevd er en stor forespørsel fra bedrifter som ønsker å satse på jenter.

Neste artikkel