Det er like lett å brygge god kaffe som vond kaffe. Veien er kort både til suksess og fiasko, men om man lærer seg noen grunnleggende tilberedningsregler og er en smule nøyaktig, vil det gå bra.
Uansett om du brygger kaffe på den ene eller andre måten. De som allerede er opptatt av kaffe har funnet ut at djevelen sitter i detaljene.
Hva trenger du?
Mange får ikke noe dreis på kaffen hjemme og nyter heller en god kopp på kaffebar. Når baristaen brygger kaffe med presisjon og øvede hender blir som regel resultatet bra, men hvorfor ikke benytte det nye året til å lære seg hvordan man kan gjøre det hjemme på kjøkkenbenken. Hverdagsglede for seg selv eller gjester.
Du trenger tre ting for brygge kaffe. Kaffe, utstyr og vann. Og noe ekstrautstyr om du vil gjøre det riktig bra.
Kaffen skal være fersk. Kaffe smaker ulikt. Smak deg fram og finn ut hva du liker best. Ikke vær redd for prøve noe nytt. Men først og fremst er kaffe ferskvare med begrenset holdbarhet.
Rent og skikkelig utstyr. Først og fremst må du lære deg å bruke utstyret. Deretter må du være nøye med renhold. Kaffe etterlater fettstoffer på innsiden av kolber, i rør, filterholdere og ikke minst i serveringskanner. Dette blir harskt og setter smak på kaffen.
Vannet skal være rent og friskt. Vi er heldige som kan tappe vann fra springen i Norge. La det renne nok til at rørsmaken forsvinner, og ikke bruk kolben fra trakteren for å helle i vann. Da får du med gamle kafferester med mindre den er nyvasket.
Grunnleggende prinsipper
Kaffebrygging handler om å trekke ut riktig mengde kaffestoffer av kaffebønnene. Smaken skal ikke vær tynn, sur, besk eller bitter. Den skal ha en riktig balanse mellom syre og sødme.
Kontakttid. Kaffe og vann skal være sammen en viss tid for at smaks- og aromastoffene skal trekkes ut. Dette kaller vi kontakttid, og den skal være mellom 4 og 6 minutter litt avhengig av bryggemetode.
Temperatur. Vannet skal ha riktig temperatur, mellom 92 og 96 grader. Dette fant man ut allerede på 50-tallet da man forsket på hvilke smaks- og aromastoffer fra kaffen som løste seg i vann ved ulike temperaturer. Ved for lav temperatur greier man ikke å trekke ut de ønskede stoffene. Ved for høy temperatur blir kaffen besk og bitter.
Malingsgrad. Kaffen skal være malt i forhold til den bryggemetoden du har valgt. I Norge har vi standard malingsgrader og kaffeprodusentene merker dette på posene. Kjøper du kaffe som det står ”kokmalt” på, og bruker den på trakteren, vil du oppleve at vannet renner raskere gjennom og kaffen blir tynn. Er den for finmalt, får du alt for lang kontakttid og kaffen blir besk og bitter..
Kjøper du hele bønner trenger du en kvern, og det er viktig å være nøye. Kjøper du kaffe i en spesialforretning vil de male kaffen for deg, og de spør gjerne hvordan du skal brygge den.
Dosering. Det er unødvendig å slurve når alt annet stemmer. Skaff deg en måleskje eller bruk den digitale vekta. Bruk cirka 60 gram kaffe per liter vann. Gjerne litt over, men aldri under!
Nybrygget kaffe smaker best. Server den så raskt du kan! Hvis dette ikke er mulig, må du passe på å oppbevare kaffen riktig og servere den innen en halv time. Etter dette taper smaken seg merkbart. Riktig oppbevaringstemperatur er 80 – 85° C.
Svart og selvbrygget
Nå har ulike manuelle bryggemetoder igjen kommet på moten og kaffen skal drikkes svart. Håndbryggerutstyr som Chemex og Hario V60 er en pryd for kjøkkenbenken og gir fantastisk kaffe, om man er villig til å jobbe litt med saken.
Spør etter håndbrygg neste gang du besøker en kaffebar. Og legg merke til hvordan de tilbereder kaffen. Kanskje du blir inspirert til å prøve noe nytt.
Kaffe er sunt, det er godt og det er en råvare som fortjener god behandling. Lykke til i det nye året!
Av Bjørn Grydeland, Rådgiver Norsk Kaffeinformasjon, [email protected]