Home » Grønn forbruker » Monica Langeland var lei sitt eget overforbruk av klær – tok skikkelig grep
Sponset

Er du en av dem som titter inn i klesskapet ditt og tenker «jeg har ikke noe å ha på meg» selv om klesskapet er helt fullt? Da er du ikke alene. Sånn var det for Monica Langeland også. Les hvordan hun tok skikkelig grep rundt sitt egen ubevisste kjøpemønster når det kommer til klær.

Ifølge Fremtiden i våre hender kaster vi nordmenn 23 kg med klær hvert år. Videre kan vi lese på nettsiden Framtiden.no at «klesindustrien er blant de mest forurensende industriene i verden. Til sammen står klær og sko for åtte prosent av verdens CO2-utslipp.»

Har gitt bort over 1000 klesplagg

Monica Langeland, en meget oppgående dame med utdannelse innenfor marinbiologi, hadde sitt vendepunkt i 2011 da det gikk opp for henne at hun hadde et klesskap på fire meter som var helt fullt med klær. Og allikevel satt med følelsen av at hun ikke hadde noe å ha på seg.

– Da la jeg alle klærne ut på gulvet og begynte å sortere. Jeg ble sjokkert over hvor mye klær jeg faktisk hadde og hvor lite jeg brukte hvert plagg, kan Monica fortelle oss.

– Dette gjorde noe med meg, så jeg bestemte meg for å gi bort 100 plagg hvert år til jeg var nede i et antall klesplagg som var håndterbart. Jeg har til nå gitt bort over 1 000 plagg uten å få følelsen av at jeg har for lite klær, fortsetter hun.

Shoppestopp

– I starten gjorde jeg ingenting med handlemønsteret mitt selv om jeg gav bort mye klær. Jeg fant fort ut at jeg måtte endre handlemønsteret mitt skulle dette ha noen misjon.

– Først gav jeg meg selv shoppestopp, men syntes det var vanskelig så jeg modererte meg selv til å få lov til å kjøpe brukte klær. Da bidro jeg ikke til økt produksjon i alle fall.

På denne måten fikk hun også øynene opp for hvor mye fint man finner på bruktmarkedet

Lett å gjøre en endring – tenk kapselgarderobe

På spørsmål om hvilke råd hun vil gi dem som ønsker å gjøre en endring med tanke på stort klesforbruk, har Monica tre råd.

  1. Sorter klærne dine etter årstider og legg bort de klærne som ikke passer for årstiden. Da får du mer plass i skapet og du ser lettere hva du har.
  2. Kjøp basistøy av kvalitet som varer lenge, og legg på det unike istedenfor å kjøpe helt ny garderobe til hver anledning.
  3. Kjøp brukt når du kan.

Driver i dag nettbutikken Grønt Skift med kun etisk produserte og miljøvennlige klær

– Etter mammapermisjon i 2018 tok jeg en runde med meg selv og ville se om det var noen mulighet for meg å få en jobb hvor jeg kunne jobbe aktivt med å redusere utslipp i verden i kombinasjon med å gjøre noe med de forferdelige arbeidsforholdene i tekstilbransjen, fortsetter Monica.

– Ved at jeg ikke har tålmodighet fant jeg fort ut at jeg ikke kunne jobbe med politikk og byråkrati.

Men ved en tilfeldighet kom hun over en nettbutikk som var til salgs på Finn.no, som solgte klær som var både etisk produsert og miljøvennlig.

– Dette føltes bare så rett der og da at jeg like godt kjøpte hele nettbutikken, sier Monica med stort engasjement.

– Det er så gøy når vi nå i tillegg til stor vekst på privatmarkedet også selger mer og mer profileringstøy til bedrifter som ønsker å bidra til et mer bærekraftig samfunn. Bare ved å unngå å trykke årstall på profileringstøy får bedriftene profileringsklærne til å vare mye lengre, sier hun som et råd til hvordan bedrifter kan spare både penger og miljøet på en og samme tid.

– Det viktigste både for oss og næringslivet er at vi er begynner et sted så vi kommer i gang, sier Monica avslutningsvis.

Grønt skift

Gjør det enkelt å finne klær av god kvalitet som godt ivaretar natur, mennesker og dyr.

Les mer på:

grontskift.no

Neste artikkel