Skip to main content
Home » Fremtidens matproduksjon » Skreddersydde emballasjeløsninger for bedret bærekraft
Sponset

Norengros arbeider for å tilby kundene sine de mest bærekraftige emballasjeløsningene. Formålet er å styrke kundenes posisjon og bidra til at kundene lykkes med sitt eget miljø- og bærekraftsarbeid.

I januar 2017 strandet det gåsenebbhval på Sotra. Den var utsultet fordi mage og tarm var tilstoppet av plast. Nyhetsoppslagene og bildene av hvalen satte et ekstra stort søkelys på bruken av plast, noe også Norengros merket godt.

– Den episoden skapte et umiddelbart skille hvor forbrukerne veldig raskt endret handlingsmønster. Enkelte studentorganisasjoner gikk for eksempel ut og nektet å kjøpe kantinemat emballert i plast.

Dette ble en katalysator og vi var i kundemøter hos alle de største kundene våre for å hjelpe dem med alternativer og mer bærekraftige serveringsprodukter til fastfood og kantiner, sier salgs- og markedsdirektør i Norengros, Lars Kristiansen.

avatar

Lars Kristiansen

Salgs- og markedsdirektør i Norengros

Alternativer til plast

Siden forbrukerne stadig blir mer miljøbevisste må hele verdikjeden fra produsent til detaljist tilpasse seg sluttbrukernes forventninger og ønsker. Norengros har flere alternative produktlinjer til serveringsbransjen. Seriene består av serveringsprodukter som blant annet er laget av fiber eller palmeblader.

– Det å ha miljøriktige og bærekraftige alternativer er en megatrend som vi må ta på alvor. Mange av kundene våre har gjort store omlegginger i sin emballasjebruk. Enkelte av dem velger faktisk dyrere emballasjeløsninger, men oppnår allikevel en positiv effekt. De tar ekstrakostnadene, men får bedre omdømme, skaper bedre lojalitet, får mer fornøyde kunder og øker omsetningen. Derfor lønner dette seg på sikt, fortsetter Kristiansen.

Plast er ikke bare FY!

Det har festet seg et inntrykk av at all bruk av plast er galt. Men problemstillingen er sammensatt. Stemmer det egentlig at plast bare er negativt?

– Plast er et veldig godt materiale for å bevare maten slik at matsvinnet reduseres. Det å ta vare på maten lenger så den ikke må kastes er veldig bærekraftig, men vi må ha en bevisst holdning til hvordan plast brukes. Dette handler om å finne riktige plasttyper som kan resirkuleres og om å redusere forbruket av plast ved å redusere både tykkelsen og størrelsen på emballasjen, forklarer Rigmor Nilsen som er produktsjef for emballasje i Norengros.

avatar

Rigmor Nilsen

Produktsjef for emballasje i Norengros

Gjenvinnbare produkter

Å finne emballasje som kan gjenvinnes eller resirkuleres slik at den kan benyttes flere ganger er god sirkulær økonomi, også om emballasjen er laget av plastmateriale.

– Slike produkter kan ofte være bedre enn produkter som for eksempel skal komposteres. Problemet er nemlig ikke at komposterbare produkter ikke finnes, men at det mange steder ikke finnes gode mottaksordninger for dem. Derfor tror vi at det er de gjenvinnbare produktene det vil bli flest av i fremtiden, tilføyer produktsjefen.

Hjelper kundene, og rydder for egen dør

– Når vi snakker om emballasje med kundene våre ser vi at behovene er veldig forskjellige. Det finnes aldri bare ett entydig svar. Derfor må vi benytte vår kompetanse ute hos hver enkelt kunde og finne frem til de løsningene som passer best for den enkelte bedrift. På den måten kan vi styrke våre kunders posisjon og hjelpe dem slik at de lykkes i sitt miljø- og bærekraftsarbeid, sier Kristiansen.

– Samtidig som vi hjelper andre er vi opptatt av disse spørsmålene i vår egen drift også. De største klimadriverne hos oss er distribusjon, drift av bygg og reisevirksomhet. Derfor har vi iverksatt tiltak hvor vi bruker grønn strøm, fossilfrie biler som enten går på strøm eller biodiesel og i tillegg bruker vi mye mere Skype og videokonferanser for å få ned vår egen reiseaktivitet. Innen utgangen av 2019 vil vår egen drift være klimanøytral. Det er viktig for oss, for når det kommer til miljø- og klima må alle ta ansvar, konkluderer Kristiansen.

Fakta

Norengros er Norges største totalleverandør av forbruksvarer til privat og offentlig sektor.
De er også den ledende leverandøren av emballasje til industri, catering, storhusholdningsbedrifter og produksjonsbedrifter i Norge.
Norengros har mer enn 50 fagkonsulenter med emballasje som spesialfelt. 

Av: Tom Backe: [email protected]

Next article