Skip to main content
Home » Energieffektive bygg » Dette er det optimale innfestingssystemet for klimaskall
Sponset

SFS justerbare lektesystem i aluminium er ekstremt fleksibelt og sikrer deg mot sopp- og råteskader.

SFS er en av Norges ledende spesialister på innfesting av klimaskall. Nå har de utviklet et nytt utlektningssystem for solcellepanel på fasade som er lettere å håndtere.

– Det vi har sett, er at det har vært litt utfordringer med monteringen. Vi har derfor utviklet et helt nytt system som gjør at man kan ha en mye mindre fugeåpning mellom panelene. Den er nå på minimum 12 millimeter som gjør at du da kan demontere solcellepanelene midt i fasaden hvis det er behov for det. Dette er et patentert og testet system, sier Terje Sameien, KAM/RPM Nordic i SFS Group Norway.

Terje Sameien

KAM/RPM Nordic SFS Group Norway

SFS’ utlektningssystem er justerbart og fungerer like godt på et nytt bygg som på et rehabiliteringsprosjekt hvor man etterisolerer. I tillegg slipper man kuldebroene på grunn av brakettene.

– Systemet retter samtidig opp fasaden, for der er det alltid litt skjevheter. Så elimineres risiko med sopp- råteskader og opprettholder brannkravene siden det er aluminium. I tillegg gjør vi mengde beregningen for riktig type festemidler og nødvendig antall,sier Sameien.

Stor fleksibilitet

Systemet er fleksibelt og tilpasser seg platenes bredde og lengde. Dessuten er det enkelt å kombinere ulike fasadeplater. Et godt eksempel på dette er portalen i Drammen der de har montert solcellepanel og komposittplater i aluminium.

– Der er det en underkonstruksjon med en skjult innfestning og det er en kombinasjon av fasadeplater og solcellepanel. Alt i samme farge, så det er ikke lett å se hva som er hva, sier Sameien.

Platene er levert fra to forskjellige leverandører. 

– Den ene er en solcelleleverandører, den andre er en fasadeplateleverandør. Det som er på baksiden, er det vi som har levert, sier Sameien. 

Foto: KONTUR arkitekter og SPINN arkitekter

Mange fordeler

Fordelen ved dette systemet er mange. Det har en mye lavere vekt og du slipper sopp- og råteskader ettersom det er laget av aluminium. Dessuten tilfredsstiller det Eurocode 9, og det er ubrennbart og resirkulerbart.

– Vi gjør for øvrig beregninger sammen med kunden for å opprettholde de kravene som er når det gjelder vindlaster og andre tekniske utfordringer. Vi kjører også full opplæring på byggeplassen og følger opp sånn at alle får en trygg kjennskap til systemet, sier Sameien.

– SFS’ lektesystemet og festemidler blir produsert på egne fabrikker og profiler produseres på Norsk Hydro Magnor. Dette gir oss et lavere CO2-avtrykk, avslutter Sameien.

SFS er spesialist på innfesting av klimaskall. Vi produserer egne produkter og systemer som sikrer, bygninger – og trygger fremtiden.

Les mer på no.sfs.com

Av Sissel Nilsen

Next article