Home » Elektrisk transport » Et smartere system for elbil-lading
Sponset

Et nytt patentsøkt ladesystem med tilhørende fundament gjør at utbyggere ikke lenger trenger å grave i bakken for å installere ladeinfrastruktur. Installasjonstiden er minimal, med kjente enkle monteringsmetoder. Kostnadsbesparelsene bli dermed store.

– Neste uke skal vi sette 20 punkter for ladestasjoner ved Brann stadion. Det bruker vi én dag på. Skulle vi satt opp et vanlig system ville det tatt to-tre uker å få alt på plass, forteller Jonas Jonsson.

Jonas Jonsson

Daglig leder i Ladesystem AS

Han er daglig leder i Ladesystem AS, som har utviklet den banebrytende løsningen som gjør at man slipper å grave lange grøfter i bakken for strøm- tilførsel mellom ladestasjonene.

El-kablene ligger i robuste kabelkanaler som et gjerde mellom stolper, cirka en meter over bakken.

Fundamentene blir boret rett i asfalten – en prosess som tar ca 10 -15 min per fundament.

– Det er en enorm kostnadsbesparelse for elektrikerne, som gjør at prisen blir lavere mot kommuner, borettslag og andre sluttkunder. Installasjonsarbeidet er så enkelt at man potensielt kan gjøre det på dugnad i et borettslag. Det er mye penger å spare på det, sier Jonsson, som er elektriker og tidligere prosjektleder og installatør.

De siste årene har han vært Country Manager for Charge Amps i Norge. Han har nå utviklet systemet han alltid har savnet selv.

Vekker oppsikt

I tillegg til et stolpesystem har selskapet også utviklet et veggsystem og et taksystem. Veggsystemet er et solid system med få festepunkt og mindre klamring, som sparer mye tid ved installering. Taksystemet passer blant annet perfekt i garasjer.

–Taksystemet gjør at elektrikere kan jobbe i riktig arbeidshøyde, og unngå tunge og belastende arbeidsstillinger. Man trenger ikke installering av kabelstiger eller kabelklamring siden strømtilførselen ligger i kanaler fra stolpe til stolpe, forteller Jonsson.

De innovative løsningene er kompatible med alle ladestasjoner til hjemme- og destinasjonslading, og har allerede vakt oppsikt blant elektrikere og prosjektledere.

– Det virker som vi har truffet en nerve. Det er nok flere enn meg som har savnet et slikt system. Ambisjonen nå er at vi skal bli den ledende leverandøren av infrastruktur til denne typen elbillading, sier Jonsson.

Vil du vite mer?

Neste artikkel