National Geographic har kåret Helgelandskysten til en av verdens vakreste kjøreturer, og UNESCO har gitt den unike kystkulturen verdensarvstatus, men å ferdes med elbil er ikke mulig i det langstrakte paradiset sør i Nordland.
Dette ønsker Helgeland Kraft Vannkraft å gjøre noe med. Daglig leder, Torkil Nersund, forteller om bakgrunnen for selskapets engasjement for gode ladeløsninger langs det populære turistmålet.
Nå blir fremtiden stadig mer elektrisk.
– Helgeland Kraft er et energikonsern med en lang og rik historie, og nå blir fremtiden stadig mer elektrisk, spesielt innenfor transportsektoren. Vi ønsker å utnytte de mulighetene som det grønne skiftet byr på, og vil tilby relevante tilbud både til beboende og turister, sier Nersund.
Helgeland Kraft er eid av 14 kommuner på Helgeland, og har siden oppstarten for 75 år siden hatt en visjon om å være en aktiv verdiskaper. Selskapet har vært banebrytende med sine vakre anlegg som tiltrekker turister og ivaretar naturens verdier. Kraftselskapet drifter 21 verk på Helgeland hvor blant annet Øvre Forsland er en av de som har fått mye oppmerksomhet.
Norges vakreste kraftverk
Øvre Forsland kraftverk ble bygget i 2015 og er av mange kjent som Norges vakreste kraftverk. Anlegget er en godt besøkt naturperle i Leirfjord kommune, og har fått mye nasjonal og internasjonal annerkjennelse for både beliggenhet og unik arkitektur. Kraftverket utnytter et fall på 157 meter i Forslandselva, og har en årsproduksjon beregnet til 34 GWh.
– Helgeland Kraft har gjennom sine kraftutbygginger hatt fokus på å forsterke naturopplevelsen i stedet for å forringe den. Dette har de gjort gjennom arkitektur tilpasset anleggenes omgivelser og valg av miljøvennlige byggematerialer. Det er den samme strategien som nå ligger til grunn under utviklingen av infrastruktur for elbillading.
Vil du besøke Norges vakreste kraftverk? Les mer om Øvre Forsland kraftverk her!
Flotte ladeopplevelser langs Helgelandskysten
Helgeland Kraft har foreløpig åtte ladestasjoner på tegnebrettet, og går alt etter planen skal det være mulig å lade på Helgelandskysten i løpet av høsten. Totalt vil seks av disse ladestasjonene komme langs kysten, fra Foldereid i sør til Saltstraumen i nord.
– Det er alfa og omega å få på plass en god ladestruktur på Helgeland, fastslår Nersund. Mangel på ladestasjoner har vært til hinder for elektrifisering, spesielt på kysten. I inngangen til 2020 var det kun fire prosent i Nordland som eide elbil. Nå blir det ingen unnskyldning.
Mangel på ladestasjoner har vært til hinder for elektrifiseringen.
Nersund og kollegaene har 18 måneder på å realisere stasjonene, og har engasjert de samme arkitektene som de bruker på sine kraftutbygginger.
– De vet hvordan vi tenker og sammen skal vi skape gode ladeopplevelser med fokus på kunden, avslutter Nersund.
Vil du lese mer om elektrifiseringen av Helgelandskysten? Trykk her!
Tekst: Cathrine Naglestad