Home » Bærekraftige investeringer » Gode erfaringer med massivtre
Sponset

Kongsvinger kommune bygget ny ungdomsskole i massivtre og har ikke angret en dag.

Tre nedslitte ungdomsskoler har blitt samlet i en flunkende ny og miljøvennlig skole i sentrum av Kongsvinger med Glomma som nærmeste nabo. Skolen skal også fungere som kulturhus og idrettslokaler utenom skoletid, med ny idrettshall, løpebane og kultursal. Det er god økonomi.

– For meg har det vært en udelt positiv opplevelse å bygge i massivtre, sier eiendomssjef Uno Frisvoll.

Frisvoll er ikke i tvil om fordelene ved å bruke massivtre, men sier det var avgjørende at eiendomsenheten i Kongsvinger hadde en ansatt som ivret for materialet.

avatar

Uno Frisvoll

Eiendomssjef

– Å ha ekspertise på huset var viktig for at vi våget å satse på et materiale vi ikke hadde brukt i byggeprosjekter i kommunen tidligere, sier han.

Likevel var det ikke gitt at det skulle ende slik. Kommunen ønsket seg et miljøvennlig bygg, men var bekymret for ekstra kostnader. Opprinnelig ble skolen derfor tegnet som et hybridbygg – en blanding av stål, betong og tre.

Men så ombestemte de seg.

– Vi mente først det ville bli dyrere å bygge i massivtre. Men prisene på materialene har falt de siste årene. Selv om massivtre fortsatt er dyrere enn stål og betong, veier den raske byggeprosessen opp for dette, forteller eiendomssjefen.

I tillegg er livssykluskostnadene lavere fordi det er benyttet gode materialer i bygget, samt satt krav til at bygget er et lavenergibygg. Ved å bygge i massivtre får man også et godt inneklima fordi bygget «puster».

Kommunen fikk entreprenørene med på en snuoperasjon i siste liten, og fra byggingen startet til skolen sto ferdig tok det bare 18 måneder. Bygget ble fraktet inn i massivtreskiver som ble satt sammen på byggeplassen. Skolen sto ferdig til skolestart denne høsten.

– Med det vi vet i dag er jeg ikke i tvil; i alle fremtidige byggeprosjekter vil Kongsvinger kommune forsøke å bruke dette materialet. Vi er allerede i gang med å planlegge ny brannstasjon og heldøgns omsorgsboliger for demente, og håper vi får til å benytte oss av massivtre der, sier Frisvoll.

Kongssvinger ungdomsskole er finansiert av Kommunalbanken, kommunenes viktigste långiver. Fordi skolen er et lavenergibygg bygd i massivtre kvalifiserte prosjektet til et grønt lån med rabattert rente. Les mer på www.kommunalbanken.no/gronn

Av Anne Håskoll-Hauge

Neste artikkel