Home » Vekst i Agder » En kunst- og kulturdestinasjon i verdensklassen
Sponset

Både CNN, Financial Times og Forbes anbefaler kulturbyen Kristiansand.

I løpet av de siste tiårene har Kristiansand gjennomgått en kulturell transformasjon, og får i dag oppmerksomhet langt utover landegrensene.

– Vi har kunst- og kulturvirksomhet som er mye større enn det byens størrelse i seg selv skulle tilsi. Kilden er stor og unik i nasjonal sammenheng, Kunstsilo blir et nasjonalt fyrtårn innenfor nordisk modernisme, og Kanalbyen er et fremragende boligutviklingskonsept, sier Harald Furre, administrerende direktør i Kilden teater og konserthus.

Harald Furre

Administrerende direktør i Kilden teater og konserthus

Nest største i Norge

– Kilden er Norges nest største musikk- og scenekunsthus. Bare Operaen er større, sier Furre.

Her finner du blant annet et symfoniorkester, en opera og et teater. Teateret består av både skuespillere og alt som trengs for å lage teater, så som lys, lyd, scene, kulisser, parykker og et snekkerverksted.

– I tillegg har Kilden en kulturhusfunksjon for Kristiansandsregionen der eksterne artister kan opptre, sier han.

På årsbasis har Kilden 800 arrangementer og tar imot 170 000 publikummere. Det er et hus som blir mye brukt av regionen. Nå får de en ny kunstinstitusjon som nabo. 11. mai i år åpner nemlig Kunstsilo.

11. mai i år åpner en ny kunstinstitusjon; Kunstsilo. Foto: Mestres Wåge/ Bax/ Mendoza Partida

KILDEN TEATER OG KONSERTHUS

Kilden teater og konserthus i Kristiansand er et av Nordens mest spennende miljøer for profesjonell scenekunst og musikk. Kunsthuset rommer Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Teater, Kilden Opera, Kilden Kultur og en nyskapende utføring av samfunnsengasjement gjennom Kilden Dialog og Kilden Digital.

Fra korn til kunst

– Hele konseptet «Kunstsilo» kom i stand ved at Nicolai Tangen ville gi sin kunstsamling til sin fødeby, Kristiansand, sier Reidar Fuglestad, administrerende direktør i Kunstsilo.

Reidar Fuglestad

Administrerende direktør i Kunstsilo

Spørsmålet var bare: Hvor i all verden skulle man lokalisere det nye museet? Valget falt på kornsiloen fra 1935 som hadde stått tom i ti år. Bystyret og Fylkestinget hadde besluttet å bevare denne kornsiloen, både fordi den var en arkitektonisk, prisbelønt bygning, og fordi den hadde hatt en veldig sentral plass i Kristiansands historie. Dermed ble det bestemt at kornsiloen skulle ombygges.

Kunstsilo, som er det nye navnet, kommer til å ha tre faste samlinger: Tangen-samlingen som er verdens største samling av nordisk modernisme, Sørlandssamlingen og Christiansand Billedgalleris samling.

– I tillegg skal vi være et mangfoldig hus og ha temporære utstillinger av internasjonal samtidskunst. Det vil være mange arrangementer og du vil kunne danse, spise og gå på konsert, sier Fuglestad.

KUNSTSILO

Kornsiloen fra 1935 på Odderøya får nytt liv når Kunstsilo åpner dørene til sitt kunstneriske univers full av opplevelser for store og små.

Stor internasjonal oppmerksomhet

Til tross for at Kunstsilo ikke åpner før i mai, har den allerede blitt lagt merke til i utlandet.

– Vi har fått veldig stor oppmerksomhet internasjonalt. Da vi lanserte åpningsdatoen fra London, fikk vi faktisk mer enn 50 internasjonale artikler. Høydepunktene var fra Financial Times, CNN og Forbes. Financial Times sa at dette var et av de 43 reisemålene i verden som du burde reise til i 2024, og CNN fokuserte på ti byggverk i verden som du ikke måtte gå glipp av, sier Fuglestad.

Også Kilden sto på ti på topp-lista da den sto ferdig i 2012.

– Da Kilden ble bygd, var også den ett av de ti mest fantastiske kulturhusene i verden. Så det er to arkitektoniske, fremragende bygg. Det samme er Kanalbyen med sin arkitektur, sier Furre.

Både Kilden, Kunstsilo og Kanalbyen ligger på Odderøya.

– Det er få byer i verden som har en sånn naturperle som en forlengelse av sentrum. Det er rett og slett en destinasjon i verdensklasse, både på kunst- og kulturopplevelser, men også på naturopplevelser.

Til tross for at Kunstsilo ikke åpner før i mai, har den allerede blitt lagt merke til i utlandet. Foto: Mestres Wåge/ Bax/ Mendoza Partida

En ny bydel

Kanalbyen er en helt ny bydel i Kristiansand. Tidligere var dette et havneområde. Er du heldig å ha leilighet her, kan du sitte i stua og se utover sjøen. Og har du lyst til å gjøre noe annet, har du naturen og kulturen like utenfor.

– Du kan gå tur på Odderøya i det stille og høre på fuglene, eller til Kilden og høre på musikk. Eller så kan du gå på fiskebrygga og ta en øl og en god matbit. Du har alt i nærheten, sier Sven Erik Knoph, daglig leder i Kanalbyen.

Sven Erik Knoph

Daglig leder i Kanalbyen

Når Kanalbyen blir ferdigbygget, vil det være cirka 700 boenheter her. De tre eierne har hatt ambisjoner om å lage et unikt boligområde, og synes det er veldig positivt at store kulturaktører ligger så tett inntil bydelen.

– Folk blir mer og mer opptatt av å ha mer enn bare et sted å bo, sier Knoph.

Kanalbyen er en ny bydel i Kristiansand. Tidligere var dette et havneområde. Er du heldig å ha leilighet her, kan du sitte i stua og se utover sjøen. Foto: Kanalbyen/broomstick/a-lab

KANALBYEN

Kanalbyen har tre helt klare og umiddelbare kvaliteter: Byfjorden, det vakre skogsterrenget på Odderøya og kanalen i midten.

Fine fellesarealer

Også bærekraft og godt bomiljø har vært viktig. Det er derfor blitt lagt like mye innsats i uterommene og kvaliteten der som i byggene og leilighetene.

– Mange kommer fra store hus, så vi har lagd mye knyttet til dette med deling. Vi har delekajakker, delesykler, delebiler og delerom hvor du kan låne alt fra barnestol til gardintrapp, sier Knoph.

– I det byggetrinnet som nå bygges, kommer det 106 leiligheter. Der er det innflytting i 2025, i tre høyhus på 13, 14 og 15 etasjer. Så de som er heldige og har fått stuegulvet i 15. etasje, er cirka 50 meter over sjøen. De får en fantastisk beliggenhet, sier Knoph.

Som en del av utbyggingen, har de sammen med kommunen laget en stor kvartalslekeplass oppe på Odderøya. Den ble kåret til årets uterom i Norge i 2023, og er blitt enormt populær. Der er det blant annet bygget flere, store dyrefigurer som barna kan klatre på, leke inni eller skli på.

Vil gjøre Agder mer attraktiv

Sammen ønsker de å gjøre Kristiansand og Agder til et kunstnerisk kraftsenter, både for lokalbefolkningen og for turister. De er opptatt av å tilby kunst i ulike format, om det er teater, billedkunst eller musikk.

– Det er ingen tvil om at det vi representerer gjør at det er lettere å rekruttere folk og få folk til å bli i denne regionen. Dette har en stor betydning når det gjelder stedsattraktivitet. Og nå som Odderøya har fått så stor internasjonal respons, er jeg ganske overbevist om at det vil bli en ny gjestestrøm med internasjonale gjester, avslutter Fuglestad.

Av Sissel Nilsen

Neste artikkel