Skip to main content
Home » Fremtidens Vestfold » Drømmer du om hus med eplehage, glade barn og spennende jobbmuligheter?
Sponset

I Horten er hvilepulsen litt lavere, samtidig som det er nok å finne på. Folka her nyter livet, deler kulturopplevelser og utforsker den spennende historien; kunstarven til Edvard Munch, maktsenteret fra vikingtiden på Borrehaugene og maritim historie på Karljohansvern. I dette området finner du dessuten et utrolig interessant og fremtidsrettet næringsliv som gjør Horten til en kommune rik på kreativitet – og som ser mulighetene akkurat her.

Det er mange grunner til at folk er glade i Horten:

– I tillegg til byene Horten og Åsgårdstrand, har kommunen flere trivelige tettsteder, lang kystlinje og flotte turområder. Vi har et stort og variert kulturliv, med festivaler, konserter og museer. Vi har et veldig aktivt idretts- og foreningsliv, drevet av en rekke frivillige ildsjeler. Mange av oss som bor her mener at dette er verdens beste sted å bo, og vi er veldig stolte av kommunen vår, sier ordfører Are Karlsen.

I Horten bor de fleste i enebolig med egen hage, mange med epletrær og rosebusker (derav rosen i kommunevåpenet). Å kjøpe bolig i Horten koster bare en tredjedel av hva du må ut med for eksempel i Oslo. Horten er et godt sted for nyetablerte barnefamilier som vil ha litt plass, bo på et sted som er trygt, og der det meste du trenger er innen gang- eller sykkelavstand. Kommunen har mange fine barnehager, bra skolestandard, og er også kjent for sitt rike tilbud av idrettsforeninger og andre fritidsaktiviteter, både for barn og voksne. Verdt å nevne er også den nye videregående skolen – Norges mest moderne og miljøvennlige skole.

Made in Horten

Opprinnelig ble Horten etablert som base for marinen. Hortens maritime og teknologiske historie fortsetter også i dag med vellykkede selskaper som GE Vingmed Ultrasound, Medistim, Zenitel, Seagull, Sensonor, Memscap, Norautron og 7Sense. Kongsberg Gruppen er kommunens største private arbeidsplass og teller mer enn 1000 ansatte.

– Vi har rundt 40 store og små innovative teknologi- og elektronikkselskaper i Horten. De står for nesten 50 prosent av verdiskapningen i hele den norske elektronikkindustrien. Sammen med Norsk senter for mikro- og nanoteknologi ved Universitetet i Sørøst-Norge, har de etablert næringsklyngen «The Electronic Coast». Dette er Norges svar på Silicon Valley, sier Karl Jørgen Tofte, næringssjef i Horten kommune.

(F.v.) Næringssjef Karl Jørgen Tofte og ordfører Are Karlsen er samstemte om at Horten er en kommune som er rik på kreativitet. Foto: privat

Et godt arbeidsmarked

Arbeidsmarkedet i kommunen er godt og variert. Den største campusen til Universitetet i Sørøst-Norge ligger i Horten kommune. Universitetet har 5000 studenter, 500 arbeidsplasser, og spesielt fokus på teknologi, maritime fag og helsefag. På campus er det også en moderne forskningspark med laboratorier, simulatorer, en egen teknologiinkubator for nye bedrifter og ledelsen for SAMS (Sustainable Autonomous Mobility Systems), en nasjonal klynge av bedrifter som jobber med autonome transportløsninger. I Horten finner du også Kystverket, Redningsselskapets Sjøredningsskole og Forsvarets Forskningsinstitutt.

– Hvis man er et par, og begge vil jobbe, så er dessuten Hortens sentrale beliggenhet på Østlandet helt ideell. Det er kort vei til interessante arbeidsplasser både i Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Holmestrand. Til Moss tar fergeturen bare 30 minutter. Fergen er gratis hvis du går eller sykler, og gjør derfor også arbeidsmarkedet i hele Østfold svært lett tilgjengelig. Forøvrig tar det 40 minutter å kjøre til Drammen, én time til Kongsberg og én time til Oslo. Så mulighetene for å finne attraktive og spennende jobber er veldig gode her, understreker næringssjefen.

En kommune i utvikling

Horten by er den byen langs Oslofjorden som har de største ledige utviklingsområdene helt nede ved sjøkanten. Ved byens sjøfront skal det bygges en helt ny bydel på bryggekanten med en kombinasjon av boliger og næring. Ved Indre Havn er utviklingen av Horten Havneby allerede i gang, og her skal det også bygges flytende boliger. Et slikt prosjekt er det ingen som har gjennomført i Norge tidligere.

Sjø, natur, kultur og vikingarv

Alle som bor i Horten lever nær naturen. Kommunen har en lang og vakker sjøfront med mange fine strender, parker og turveier. Hortensmarka og Borrevannet er vakre og lett tilgjengelige områder. Kommunen kan også skilte med en golfbane bare et par kilometer fra Horten sentrum. På Karljohansvern, Hortens «gamleby», finner du Preus Fotomuseum, Marinemuseet, og flere kunstgallerier, verksteder og utsalg. Du kan ta turen til Hortens egen «sørlandsby» og besøke Edvard Munchs hus i Åsgårdstrand. Eller du kan tråkke på historisk vikinggrunn på Midgard Vikingsenter med Nord-Europas største samling av monumentale gravhauger og en stor gildehall.

«Pikene på broen». Du kan ta turen til Hortens egen «sørlandsby» og besøke Edvard Munchs hus i Åsgårdstrand. Foto: foto: Alexander Svanberg

– Skal du bo og jobbe et sted, er det flere ting som må stemme samtidig for at du skal trives. Det handler om å bo på et sted hvor det er trygt, hvor det finnes spennende jobber og hvor det er gode natur-, kultur- og fritidstilbud. Denne helheten har vi i Horten, og det er derfor innbyggerne våre trives så godt her – i tillegg er Hortensfolk de hyggeligste folka jeg vet om, avslutter ordfører Karlsen.

5 gode grunner til å velge Horten

1. Lavere boligpriser
Hvis du drømmer om enebolig med egen hage, er Horten stedet. Her koster boligene bare en tredjedel av hva du må forvente å betale i Oslo.

2. Trygg oppvekst
Kommunen har mange fine barnehager og skolestandarden er bra. Kommunen har også Norges mest moderne og miljøvennlige videregående skole som åpnet i 2019, og her er det godt med fritidsaktiviteter for små og store. I en mindre by som Horten, har barna en trygg hverdag med korte avstander og oversiktlige forhold.

3. Stort arbeidsmarked
Horten har mange kompetansebedrifter med virksomhet rettet mot maritim sektor og teknologi. De har universitet, og flere offentlige arbeidsplasser. I tillegg ligger nabobyene Holmestrand, Moss, Tønsberg og Sandefjord alle innenfor en radius på 30 minutter.

4. Korte avstander til det meste
Reisetiden til Oslo er cirka én time med bil eller tog, 30 minutter til Sandefjord Lufthavn Torp, litt under to timer til Gardermoen, og en halvtimes fergetur til Moss.

5. God livskvalitet
Horten har en idyllisk beliggenhet ved fjorden, og det er kort vei til aktiviteter i skog og mark. Kulturlivet er rikt med konserter, festivaler, museer, atelier og mange fritidsaktiviteter.

Av Tom Backe


Horten er attraktivt

– Det er særlig nærheten til den maritime klyngen, blant annet Redningsselskapets rednings- og utdanningssenter, det maritime miljøet i tilknytning til universitetet og resten av den maritime industrien her som gjør Horten attraktivt for oss.

Det sier Tone-Merete Hansen som er Senior Vice President og leder Kongsberg Digitals divisjon i Horten. Selskapet leverer neste generasjons software og digitale løsninger til kunder innen olje og gass, den maritime industrien, samt til energisektoren.

Tone-Merete Hansen, Senior Vice President og leder Kongsberg Digitals divisjon i Horten. Foto: Kongsberg Digital

– Det er et stort teknologimiljø og mange spennende arbeidsplasser i Horten. Miljøet er også overraskende internasjonalt, og med utgangspunkt i Horten arbeider vi med kunder over hele verden. Den sentrale beliggenheten gjør dessuten at det er forholdvis lett å tiltrekke seg arbeidskraft. Med en reisetid på én time når vi et stort arbeidsmarked. Du kjører til Horten på en time hvis du bor i Oslo. Dessuten når også de som bor her et veldig stort område for rekreasjon og friluftsliv innenfor den samme radiusen, tilføyer hun.

– Helt til slutt må jeg også trekke frem kulturlivet. Det er faktisk imponerende mye som skjer på kulturfronten her i forhold til at byen er så liten. Så Horten er bra på mange måter, fastslår hun.

Av Tom Backe

Next article