Skip to main content
Home » Fremtidens Vestfold » Tenker stort i Sandefjord
Sponset

Når netthandelsgründer Eric Sandtrø nå gir gass med sin andre storsatsing, er det ikke tilfeldig at det skjer i Sandefjord. Et blomstrende næringsliv og høy bostedsattraktivitet gjør valget enkelt.

– Da jeg drev Komplett, gjorde vi en analyse på det ideelle stedet å ligge når man driver nettbutikk. Det viste seg å være akkurat her vi ligger nå, i Sandefjord, sier Eric Sandtrø.

47-åringen var i sin tid med på å bygge opp Komplett, som gjorde Sandefjord til Norges netthandelshovedstad. Nå er han i full gang med et nytt netthandelseventyr, som gründer og daglig leder i Fjellsport.

– Vi er veldig stolte av Sandefjord. Det er et fantastisk sted å bo, spesielt om sommeren. Her er det flott tilrettelagt for familier og kort vei til det meste. I tillegg slipper vi de typiske storbyutfordringene. Vi har for eksempel bare to køer her, begge tar tre minutter, sier han.

Eric Sandtrø, gründer og daglig leder i Fjellsport. Foto: Fjellsport

Attraktiv møteplass

Kort vei til likesinnede har nettgründeren også. Sandefjord er en gründerby, både innenfor netthandel og andre bransjer.

– Selv om vi er konkurrenter, snakker vi sammen og har stor respekt for hverandre. Mange har også felles utfordringer som vi sammen finner løsninger på. Dessuten, når man jobber så tett på konkurrentene sine, så skjerper man seg. Jeg har inntrykk av at de fleste syns dette er veldig all-right, sier Sandtrø.

Sandefjord-patrioten har egentlig bare én ting å sette fingeren på:

– Jeg skulle gjerne hatt litt mer snø om vinteren, spesielt siden jeg selger vinterutstyr, sier han, før han spør om journalisten vet definisjonen på en bra by.

– Det er at man har et fotballag i eliteserien, eget bryggeri og et hvalfangstmonument. Jeg tror ikke det er så mange andre byer i Norge som kan huke av på alle de tre, humrer han.

Næringsoffensiv kommune

Sandtrø skryter av Sandefjord kommune, som både er profesjonelle og nære.

– Hvis man spør om noe, sier de i utgangspunktet alltid ja. Man må nesten finne på noe galt for å få et nei, sier bedriftslederen, som nylig fikk kjenne på denne velviljen og positiviteten da Fjellsport måtte utvide lokalene for å håndtere veksten.

Den nye daglige lederen i Sandefjord Næringsforening, Ingebjørg Tollnes, bekrefter dette.

– Vi er heldige som holder til i Sandefjord. Det er en veldig offensiv kommune, en ja-kommune som både tilbyr og tilrettelegger, med god beliggenhet og ledige næringsarealer. De er løsningsorienterte og raske på saksbehandling, sier Tollnes, og fortsetter:

– Dette er selvfølgelig veldig viktig, både for det eksisterende næringslivet vårt og for bedrifter som vurderer å etablere seg her.

Ingebjørg Tollnes, daglig leder i Sandefjord Næringsforening. Foto: Morten Rakke

Attraktivt sted å etablere seg

Det er ikke bare netthandelen som blomstrer i Sandefjord. Det er attraktivt å drive næringsvirksomhet i kommunen, og hvert år kommer det frem at Sandefjord har flest nye bedriftsetableringer i regionen. Bostedsattraktiviteten er også høy, noe statistikkene for befolkningsutvikling beviser igjen og igjen. De siste årene har Sandefjord hatt høyere tilflytting enn de fleste andre norske kommuner, og her er hyggelige boligpriser, trygge oppvekstsvilkår og velutbygd infrastruktur blant de viktigste kvalitetene.

– Her får man blant annet flere kvadratmeter for samme pris som i Oslo. Vi har også flotte områder for rekreasjon, sier Tollnes.

Midt i smørøyet

Sandefjord ligger bare en drøy time unna Oslo. Infrastrukturen er godt utbygd med E18, ferger og tog. For dem som søker internasjonalt, er store bedrifter som Jotun, den engelskspråklige Skagerak International School og ikke minst Torp Sandefjord lufthavn viktig.

– Ruten til Amsterdam er en døråpner til Europa og resten av verden, og veldig viktig for de som driver internasjonalt, sier Tollnes.

Denne beliggenheten gjør Sandefjord til midtpunktet i et stort arbeidsmarked.

– Vi har god tilgang på flinke folk, og en stabil og lojal arbeidskraft. Folk velger å bli i jobbene her lenger enn for eksempel i store byer, der det er mer gjennomtrekk, sier hun.

Aktiv forening

Selv har Tollnes nettopp tiltrådt som leder for den sentrale møteplassen for næringslivet. Sandefjord Næringsforening har 560 medlemsbedrifter og et høyt aktivitetsnivå. Det er gjerne over 200 deltakere på hvert frokostmøte.

– Det må være lov å si at vi har en av landets mest suksessrike og aktive næringsforeninger. Det er gjort en fantastisk jobb med å skape en arena der næringslivet kommer sammen. Man blir kjent og får mulighet til å samarbeide og lære av hverandre, sier hun.

Av Marte Frimand

Next article