Home » Fremtidens Vestfold » – Det er viktig å beholde kompetansen i Vestfold
Sponset

Fosstech er en pioner innen høyteknologisk utstyr som er utviklet for å tåle ekstreme forhold. Deres suksess er et resultat av faglig dyktighet og gode samarbeidspartnere.

– Vi har satset på høy kompetanse på områder som er viktige for Norge og vi driver innenfor mange forskjellige bransjer, sier Kristian Sellgren, CCO i Fosstech.

Kristian Sellgren

Marketing and Project Manager/ Business Development, Fosstech

Fosstech leverer i dag avansert teknologi til blant annet energi, maritim, forsvar, infrastruktur og havbruks industrien.

Robust utstyr

Bedriften utvikler, designer, produserer og tar service på ulike produkter. Felles for disse produktene er at de skal kunne tåle ekstremt tøffe miljøer. Dette setter veldig høye krav til utstyret de produserer.

– Det må være veldig god kvalitet, for det skal holde i kanskje 20 år før man gjør noe med produktet neste gang. Det vi har bygget en spesialkompetanse på, er innstøping av elektronikk. Det vil si at vi bruker en støpemasse til å støpe inn elektroniske komponenter og utstyr slik at de blir robuste og holder i mange år, sier han.

I tillegg til innkapsling av elektronikk, som er Fosstechs kjernekompetansen, driver de med produktutvikling for kunder.

– Vi har en stor produksjon for Kongsberg Discovery og er også i gang med et stort prosjekt for Kongsberg Defence & Aerospace hvor vi bygger et styreskap til maritimt forsvar. I tillegg lager vi styreskap for HullSkater som er Jotun og Kongsberg Discoverys samarbeidsprosjekt. Det er en robot som går utenpå skip og vasker skroget mens båten er i vann, sier Sellgren.

De har dessuten ulike serieproduksjoner og en egen serviceavdeling som reiser verden rundt og gjør service og support på brannslokkingsanlegg.

Hele verdikjeden 

Fosstech gjør all utvikling på Borgeskogen, både produksjon, sammenstilling, serieproduksjon og service. De ønsker å være en problemløser som hjelper kundene å forbedre eller utvikle nye produkter. Da avtaler de først et møte med kunden for å finne ut hva de vil ha. Deretter går det over til engineeringavdelingen der de har ingeniører med høy kompetanse innen mekanisk design, elektronikk, automasjon og materialteknologi.

– Vi setter oss sammen i team og finner ut om vi kan levere dette produktet og hvordan vi skal gjøre det. Så tar vi et nytt møte med kunden og diskuterer dette, kanskje i form av et tilbud eller et forprosjekt. Til slutt går det over i prosjekt- og utviklingsfasen, og så til produksjon som vi i de fleste tilfeller kan utføre her hos oss, sier Sellgren.

De gangene de ikke produserer alt selv, benytter de seg av samarbeidspartnere i nærmiljøet. Tidligere var det mer vanlig å sette ut produksjonen til andre land, men for Fosstech har det alltid vært viktig å bevare kompetansen innad i landet og få produksjonen tilbake til Norge for å sikre norske arbeidsplasser.

– Det er viktig å beholde kompetansen her. Vestfold har allerede mange teknologibedrifter, men å bygge opp enda større og flere bedrifter her sånn at man har flere å samarbeide med, det tror jeg er viktig, sier han.

Godt arbeidsmiljø og høy kompetanse

Fosstech er også opptatt av å ha ansatte som gleder seg til å gå på jobb. God bedriftskultur der alle respekterer hverandre har derfor hatt høy prioritet helt siden dag én. Bedriften har ansatte med høy kompetanse innen blant annet produksjonselektronikk, støping og ulike ingeniørfag.

– Vi ser at vi klarer å være veldig konkurransedyktige utad i verden selv om vi holder til her i Vestfold. Grunnen til det, er at vi har fokus på høy kompetanse og veldig gode produkter som det er vanskelig for andre å lage andre steder, avslutter Sellgren.

FAKTA

Fosstech har siden 1997 vært pionerer innen mekatronikk, kabler og elektronikkinnkapsling for tøffe miljøer.

Les mer på fosstech.no

Av Sissel Nilsen

Neste artikkel