Home » Vekst i Vestland » Historien gjentar seg
Vekst i vest

Historien gjentar seg

Tore Gautesen
Tore Gautesen
Containerterminalen på Husøy i Karmøy vokser mest i Skandinavia, og havnedirektør Tore Gautesen ser Karmsund Havn som et logistikk-knutepunkt på Vestlandet. Foto: Hilde Øygarden
avatar

Egil Severeide

Administrerende direktør, Næringsforeningen Haugalandet

Det var her Norge ble født. Det var gjennom Norvegen vikingskipene seilte. Haugalandet har gjennom tusen år vært et knutepunkt for skipsfarten langs Vestlandskysten.

Nå skjer det igjen, men denne gang på land. Om pluss minus ti år kan du gå tørrskodd mellom Stavanger og Bergen. Et gigantisk samferdselsprosjekt binder storbyene sammen og reduserer kjøretiden fra fem til knappe to og en halv time.

Rogfast, verdens lengste undersjøiske tunnel, som kopler nord og sør-Rogaland sammen, er allerede påbegynt og skal stå ferdig i 2025/2026.

Hordfast, som binder Sunnhordland til Bergens-halvøya, kommer noen år senere. I sum: et felles bo- og arbeidsmarked for knapt en million mennesker.

Og som om ikke det er nok; hovedtraseen over fjellet starter og ender i denne regionen. E134 blir landets viktigste østvest-forbindelse.

Midt i denne herligheten ligger Haugalandet, med regionsenteret Haugesund som midtpunkt. En region med 120.000 mennesker, som plutselig blir et knutepunkt i den mest vekstkraftige aksen langs vestlandskysten.

Historien gjentar seg.

Målet er å utnytte denne posisjonen til å skape nye arbeidsplasser og bli en magnet for kompetanse og kapital.

Vi vet hva vi har, og som kan videreutvikles. La meg gi dere noen smakebiter:

Norges maritime hovedstad: Bygget opp rundt sterke rederier og nasjonale institusjoner som Sjøfartsdirektoratet og Kystverket.

Karmsund Havn: Norges største fiskerihavn og Skandinavias hurtigstvoksende containerhavn – snart nr. 2 i landet.

Hydro Karmøy Fabrikker: Verdens mest avanserte aluminiumverk med grønn teknologi.

Olje/gass: Store, verdensledende leverandørbedrifter som Kværner og Aibel, og en underskog av underleverandører med høyt utviklet kompetanse.

Eksport: Landets tredje største eksportregion, og et knutepunkt i særklasse når det gjelder gass (Kårstø, Gassco).

Haugesund Lufthavn: Egen flyplass som nå er overtatt fra Avinor og skal drives av et lokalt selskap. Flyruter ut og inn av landet.

Haugaland Næringspark: Landets største industriområde (1000 fotballbaner) – et steinkast fra Vestlandets hovedtrafikkåre E39.

Høgskolen på Vestlandet: Et viktig knutepunkt for kunnskapsdeling og innovasjon, som etter fusjonen med Bergen og Sogn og Fjordane har fått økt muskelkraft.

Energi: Sterk energiregion med Haugaland Kraft som motor og store og innovative bedrifter som Hydro Karmøy, Hydro Husnes og Eramet Sauda, som foredler energien til industrivarer.

Reiseliv: Aktivt destinasjonsselskap, som gjennom god merkevarebygging trekker stadig flere turister og cruiseskip til regionen.

IT: En flora av ambisiøse IT-bedrifter med Hatteland og Omega i spissen, som ikke er redd for å ta steget ut av regionen og konkurrere på det internasjonale markedet.

Og sist, men ikke minst: Et blomstrende kultur- og idrettsmiljø som produserer lag og talenter som hevder seg på internasjonale arenaer.

Jeg kunne nevnt flere, og lagt til; framtidens arbeidsplasser er ikke skapt ennå.

Men disse miljøene, tuftet på omstillingsevne og handlekraft, får store muligheter til videreutvikling gjennom den infrastrukturelle revolusjon som skjer langs Vestlandskysten de neste tiårene. Vi ser allerede at bedrifter utenfor regionen begynner å interessere seg for det som skjer her på Haugalandet. Bedrifter som vil være tidlig ute, og ser det potensialet en etablering i dette knutepunktet vil ha.

Det tar vi som et godt tegn.

Av Egil Severeide, Administrerende direktør, Næringsforeningen Haugalandet

Neste artikkel