Skip to main content
Home » Vekst i Innlandet » Vil øke forståelsen for e-sport og gaming
Sponset

E-sport og gaming er i kraftig vekst, og har stor betydning for barn og unge på vei inn i voksenlivet. Eidsiva Bredbånd ønsker å fremme de positive aspektene ved e-sport og gaming, og bidra til at det utvikles rammer og organisering for aktiviteten. Nettopp derfor har selskapet i 2020 inngått en samarbeidsavtale med nyetablerte Norges E-sportforbund på Lillehammer.

Gaming og e-sport er ifølge Yahoo Finance den raskest voksende formen for underholdning i verden, med et marked på svimlende 160 milliarder dollar. I tillegg er gaming en viktig sosial arena for både barn og voksne, og har vært spesielt viktig som en sosial møteplass under koronapandemien. Eidsiva Bredbånd mener derfor det er viktig å støtte opp under gaming som en sosial aktivitet, og bidra til at gamle fordommer om dataspill fjernes for godt. I tillegg har Eidsiva Bredbånds partner, Altibox, et stort fokus på gaming med målsettingen om å være «best for gamers». Altibox har blant annet et eget gaming-team og mulighet for spillere til å lage sin egen spillserver.

Norges E-sportforbund har på sin side en målsetting om å samle e-sport-Norge, være en organisasjon som tar vare på utøvere og utvikle trygge rammer for en aktivitet i vekst. Samarbeidet mellom Eidsiva Bredbånd og Norges E-sportforbund startet med en intensjonsavtale sammen med flere lokale bedrifter ved E-sportforbundets etablering på Lillehammer sommeren 2020.

– Eidsiva Bredbånd har hjulpet oss i en oppstartsfase, som en samarbeidspartner som tar samfunnsansvar. Jeg synes samarbeidet hittil har vært kjempebra. Eidsiva Bredbånd er fremme i skoene, interesserte og lyttende, sier generalsekretær i Norges E-sportforbund, Jack Holand.

Gir verdifull kompetanse

E-sport og gaming kan være en svært positiv og lærerik aktivitet. Undersøkelser viser at strategispill kan hjelpe barn til å takle motgang, fordi spillerne øver seg på aksept, problemløsning og tilpasning i stadig skiftende omgivelser. I tillegg kan gaming gi verdifull teknisk kompetanse som kan komme til nytte i arbeidslivet senere.

– Vi ser mange muligheter gjennom samarbeidet med Norges E-sportforbund og vårt økte fokus på gaming. For eksempel innen rekruttering, der vi som teknologibedrift ser at fremtidens arbeidssøkere gjerne kan komme fra gamer-miljø, spesielt i vår IT-avdeling, sier salgs-og markedsdirektør i Eidsiva Bredbånd, Margareta Willman.

Manglende forståelse hos foreldre

Gaming har lenge blitt sett på som en usosial aktivitet, og mange foreldre har uttrykt bekymring for barn og unge som tilbringer flere timer foran dataskjermen. Men dette kan ofte bunne i manglende forståelse, og foreldre som ikke ser det store, sosiale aspektet som ofte er tilstede i gaming.

– Snakk med ungene og vis interesse. Sett deg inn i hva spillingen går ut på. Vi har en hel generasjon med ungdommer som er dataspillere, faktisk driver over 96 prosent av gutter og 76 prosent av jenter mellom 9-18 år med spill; enten på mobil, konsoll eller PC. Da er det ekstremt viktig at vi som foreldre møter ungdommene på deres arena, sier Jack Holand.

Holand vet hva han snakker om. Da sønnen Even (18) begynte å spille dataspillet Counter Strike, nappet han ut ledningen midt i en kamp og bar sønnens datamaskin ut i garasjen. I ren frustrasjon over at sønnen brukte mange timer daglig foran dataskjermen. Det var ikke før Even ble tatt opp i et e-sport-akademi at far Jack skjønte hvor viktig aktiviteten var for sønnen – og hvor god Even var. I dag er Even Holand en av Norges beste spillere i Counter Strike, og har en egen sponsoravtale med Eidsiva Bredbånd. Hensikten med sponsoravtalen er å kunne formidle Evens historie, og fremme viktigheten av foreldre som engasjerer seg. Denne historien er også fortalt gjennom flere videointervjuer som er lagt ut på Eidsiva Bredbånds hjemmeside.

Viktig med trygge rammer

Eidsiva Bredbånd er opptatt av å samarbeide med aktører som tar samfunnsansvar og fremmer sosialt engasjement, og dette gjør Norges E-sportforbund gjennom å skape trygge rammer for en aktivitet som veldig mange av dagens barn og unge driver med.  

Mange ungdommer faller fra typiske breddeaktiviteter som fotball og håndball jo eldre de blir. Enten på grunn av manglende interesse, eller økte prestasjonskrav. Disse ungdommene finner ofte veien inn i dataspillenes verden. Norges E-sportforbund ønsker å fange opp disse ungdommene, og skape et trygt fellesskap med breddeklubber og breddelag for e-sport der unge gamere kan bli sett. Gjennom organisering og trygge rammer kan barn og unge også lære om viktigheten av søvn, riktig kosthold og fysisk trening, som er avgjørende faktorer for å kunne prestere godt som e-sport-utøver.

– E-sport er i vekst, og vi synes det har vært viktig å bidra til Norges E-sportforbunds etablering på Lillehammer. Gjennom dette samarbeidet kan vi i Eidsiva Bredbånd utvikle vårt samfunnsoppdrag, og være med på å sette søkelys på e-sport og gaming som en positiv og lærerik aktivitet, avslutter Margareta Willman.

Tekst: Eidsiva Bredbånd

Next article