Skip to main content
Home » Vekst i Innlandet » Tove bor i en unik leilighet fra BoligPartner – omgitt av treverk
Sponset

Trehusene vant prisen for Årets Trebyggeri

Nylig gikk BoligPartner helt til topps i den nasjonale kåringen Årets Trebyggeri. Hamar-selskapet vant den gjeve prisen for sitt lavblokk-konsept Trehusene. Juryen er svært imponert over Trehusene, og hvordan byggets bærekraftige løsninger reduserer CO2- utslippene med hele 30 prosent sammenliknet med Norsk standards referansebygg.

Det er lunt og godt ute på balkongen til Tove Ødegaard Aas. Leiligheten hennes i Trehusene på Løkenåsen er fri for stål og betong; her er det norsk tre som benyttes.

– Det er utrolig herlig å bo i Trehusene. I disse leilighetene settes miljø, bærekraft, energieffektivitet og menneskenes trivsel i fokus, forteller Tove.

Nå er lavblokken hun bor i kåret til Årets Trebyggeri 2021. Dette er en svært attraktiv pris, som deles ut av Treteknisk og TreFokus, i tett samarbeid med byggeindustrien. Her på Løkenåsen kan Tove og beboerne, i de til sammen 34 leilighetene fordelt på to lavblokker, nyte sommerdagene på takterrassen. De kan trene i felles treningsrom eller reparere sykkelen i sykkelfiks-rommet i garasjekjelleren. Det er benyttet norsk tre og svanemerkede produkter i lavblokkene. På taket er det montert solceller, som bidrar med strøm til fellesarealer samt oppvarming av varmtvann. De bærekraftige løsningene er så gode at CO2-utslippet fra lavblokkene reduseres med hele 30 prosent, sammenliknet med Norsk standards referansebygg.

Hamarselskapet viser vei

Som både EU og nasjonale myndigheter har pekt på, er det ingen tvil om at fremtidens bærekraftige boligbygging er i tre. Trehus-konseptet til BoligPartner er et tydelig bevis på hvordan man kan løse industriell produksjon inn i et grønt skifte. Mari Skjærstad er administrerende direktør i BoligPartner AS. Hun er svært stolt over å vinne prisen for Årets Trebyggeri.

– Alle snakker om å gjøre noe. Det er ikke nok alene, man må gjennomføre også. Vi mener nøkkelen til å spare klimagassutslipp er å få treblokker inn i volummarkedet, sier Skjærstad.

Mari Skjærstad

Administrerende direktør i BoligPartner

Bærebjelke i grønn boligbygging

BoligPartner AS har landets største fagmiljø innen trebygging samlet i sitt kompetansehus på Tjuvholmen i Hamar. Nå utfordrer selskapet regjeringen til å iverksette tiltak som sikrer mer bærekraftig boligbygging.

– Ambisjonene til regjeringen er store, og i Hurdalsplattformen konkretiserer Ap og Sp at de vil stille krav om at nye bygg og anlegg bygges med klimavennlige materialer og designes for lavt energibruk og gjenbruk. Vi applauderer målsettingene. Likevel opplever vi at regjeringen nøler i sitt arbeid med å bidra til at byggeindustrien blir mer bærekraftig, sier Skjærstad. Hun trekker frem to sentrale tiltak som regjeringen bør iverksette raskt:

1. Majoriteten av dagens reguleringsplaner er laget i en tid hvor blokker kun ble bygget i betong og hindrer derfor utviklingen av en bærekraftig byggeindustri. Treblokker krever noe høyere byggehøyder enn tilsvarende betongblokker, og må derfor søke dispensasjon fra høydebestemmelser i reguleringsplaner for lavblokker. Nå må norske myndigheter bidra til like konkurransevilkår gjennom varig dispensasjon.

2. Regjeringen bør bruke eksisterende virkemiddelapparat langt mer aktivt, særlig Husbanken, til å gi insentiver til nybygg i distriktene og nybygg med dokumentert lave CO»-utslipp.

– Stål og betong er energikrevende å produsere, og stål importeres i hovedsak fra land som Kina. I stedet bør vi bygge med fornybar norsk tre, i langt større grad enn det vi gjør i dag. Vi er bokstavelig talt på lag med skogen, og løsningene ligger her hos oss i Innlandet, mener Skjærstad.

Slik blir Trehusene i Stange

Denne illustrasjonen viser BoligPartner sitt nye prosjekt på Navneberget i Stange. Her skal Hamar-selskapet bygge flere lavblokker i tre, med leiligheter i ulike størrelser.

Leilighetene på Navneberget blir moderne og praktiske. Planløsningene varierer stort, slik at alle kan finne en leilighetstype som passer deres boligbehov. Byggene skal omkranse et sjeldent stort, grønt fellesområde. Ønsket er å skape et frodig, og sosialt bomiljø for leilighetskjøperne. Dermed kan kjøperne her bo i en moderne leilighet i fjerde etasje, samtidig som de nyter hagelivets gleder på bakkeplan.

Foto: BoligPartner

Flere Trehus-prosjekter

Trehus-konseptet til BoligPartner er attraktivt, både for miljøet, kommunene og beboerne. Boligene på Navneberget er kun et av flere spennende Trehus-prosjekter som pågår akkurat nå. Trehusene etableres også på Maura, i Skarnes og på Flisa, i Rogaland og på Fossumtoppen. Hamar-bedriften forventer å selge sitt trehuskonsept for 500 millioner kroner de neste tre årene.

BoligPartner leverer arkitekttegnede hus, hytter, leiligheter, flermannsboliger og lavblokker, og har nær 30 års fartstid som norsk boligbygger.

Selskapet har hovedkontor på Hamar, og nærmere 50 salgskontorer og 500 ansatte hos egeneide kontorer og forhandlere i Norge.

BoligPartner har landets største fagmiljø innen trehusbygging samlet under ett tak.

I 2021 gikk BoligPartner helt til topps i Boligprodusentenes store kåring: Årets Hytteprosjekt. Vinnerhytta er en V-hytte fra BoligPartner, som ble bygget uten innlagt vann og strøm.

BoligPartner er den kjeden som har de mest tilfredse kundene i hele Norge i 2021. Det viser Prognosesenterets årlige bransjemåling.

Les mer på boligpartner.no.

Next article