Skip to main content
Home » Vekst i Innlandet » På lag med hjernen vil gaming gjøre deg til en vinner i livet og på e-sport
Vekst i Innlandet

På lag med hjernen vil gaming gjøre deg til en vinner i livet og på e-sport

E-sport på alle nivåer påvirker hjernen. Lær deg å lage det beste nevrostimulerende miljø ved å bruke alle sansene. Da kommer hjernen i«flyt» eller kreativitetsmodus. Foto: Unsplash

Bygg din erfaringskapsbank med gaming. Hele livet skal vi bygge opp kunnskap og mestringsstrategier. Når vi øver oss, på en sang, et spill, kjøre bil på is, gå på ski, lagres hele prosedyren i hjernen. Disse «innskuddspakkene» i banken forbedres ved bruk og vi bruker etter hvert mest tid på å bli bedre på det vi allerede kan og lage automatiserte rutiner. Når vi skal bli vinnere, må vi øve så mye at alt går på autopilot. Valg stjeler tid og utholdenhet.

Belønningssystemet bygges opp i ungdomstiden. Det handler om å fullføre noe etter forutsatte regler. Når man når målet, blir man premiert og hjernen dusjes av gledeshormoner. Da fungerer hjernen på sitt beste og åpner for fri flyt mellom områdene. Angst derimot stenger for fri flyt, stenger tilgangen til hukommelse og forsterker smerte og aggresjon. Det blir viktig å behandle bort angst og depresjon for å oppnå din beste hjernefunksjon. Søk behandling for hodepine, angst og utmattelse. Alkohol, rusmidler og spill hvor man vinner, gir også suksess-dusjene i hjernen. Avhengighet, skam og dårlig selvfølelse følger. Spill som belønner tilfeldig og sjelden gir størst avhengighet.

Forutsigbarhet og kontroll

Følelsen av forutsigbarhet og kontroll er viktig for å holde seg frisk. Rutiner legges i erfaringsbanken så vi møter forberedt til dagens utfordringer. Lag dagsplaner med klare mål som virker som belønning. Legger du listen for høyt, samler du på nederlag og ikke suksesser. Dette kan du velge bort når som helst. Legg listen lavere for et godt liv. Ros både deg selv og andre. Velg spill som passer ditt nivå og bygg deg opp derfra. E-sport og gaming kan gi deg trygghet og god selvfølelse som du ikke fikk ved mangel på «kjøreregler» og altfor mange valg i oppdragelse og i videregående skole.

Handler om å stimulere hjernen

E-sport på alle nivåer skaper det gode nevrostimulerende miljø. Dette handler om å stimulere hjernen og alle sansene. Hjernen stimuleres av latter og fungerer dårlig ved angst og stress. Musikk du er glad i bedrer læring, hukommelse og minsker smerte. Spis og drikk nok til faste tider og nyt maten. Søvn er nødvendig – da vasker hjernen seg. Mosjon – husk lav list. Mosjon både renser og stimulerer hjernen. Tilhørighet til en flokk er viktig. Det etableres e-sport og digitale underholdnings- og læringsarenaer for alle som gaminglinje på Bjerkely folkehøyskole til Bærum e-sportsenter for alle aldre på Bekkestua.

Tekst: Monica Drottning-Rønne, nevrolog og forsker ved MED Oslo

Next article