Home » Vekst i Innlandet » Alt ligger til rette for vekst i Nord-Fron
Vekst i Innlandet

Alt ligger til rette for vekst i Nord-Fron

Utsyn mot Ruste og sørover dalen. Foto: Anne Grete Bakkene

Midt mellom Oslo, Trondheim og Ålesund ligger Nord-Fron kommune. Her finnes det mange muligheter, gleder og utfordringer for de som vil etablere seg midt i Norge. God beliggenhet i flott natur med god infrastruktur med E6 og jernbane.

– Vi satser mye på bolyst og trivsel, sier Egil Tofte, næringssjef i Nord-Fron kommune.

Handel, reiseliv, fritidsboligmarkedet, landbruk og kultur er kommunens viktigste næringer. Kulturtilbud er også en bolystfaktor, sammen med tettstedsutvikling.

– Her skal man få muligheten til å få en god oppvekst, og ha lyst til å flytte tilbake for et voksenliv. Derfor er det viktig for oss at vi har stor bredde i tilbudene som finnes her, sier Tofte.

Området ligger spesielt godt til rette for familier og naturinteresserte.

– Herfra er det kort vei til kulturbegivenhetene på Lillehammer, som Maihaugen og Hunderfossen Aktivitetspark, men man kan også reise til Norges høyeste topp og gå turer i Jotunheimen og Rondane. Med Gudbrandsdalslågen og mange fjellvann har man mulighet for å drive med innlandsfiske og alt det elv og vann har å by på.

Kommunen har de seneste årene jobbet med et større tettsted-utviklingsprosjekt. Prosjektet drives sammen med Statsforvalter, Fylkeskommune, Vegvesen og næringslivet, og skal skape en god utvikling og øke bolysten. Derfor er de nå i gang med å lage en større park i sentrumsområdet for å utvikle kommunesenteret Vinstra.

Motorsport og musikkfestivaler

Nord-Fron kommune er kanskje aller mest kjent for Peer Gynt, men her kan man også få med seg Countryfestivalen på Vinstra og musikkfestivalen Rondaståk. Med Norges mest komplette motorsportbane, Vinstra Motorsportarena, har innbyggerne i Gudbrandsdalen fått 6,4 kilometer bane for 15 forskjellige motorsportgrener.

Kan friste med lokale råvarer

– Det er mange som bor her som driver innen landbruk, spesielt dyr som beiter i utmark. Vi ønsker å satse mer på et lokalmattilbud og kunne foredle mer av råvarene lokalt, sier Tofte.

Det samme gjelder trevirket i hele dalen, som nå samles på en tømmerterminal i Kvam og sendes av gårde til Sverige.

– Vi ønsker å få i gang nye prosjekter med å utnytte tømmeret lokalt. Det er godt utbygget infrastruktur på både vei og jernbane, og kommunen har mye lokal vannkraft fra kraftverkene.

Enkelt å pendle til kommunen

Det er mange som bor i Nord-Fron som pendler, i og med at det er så lett å komme seg både til Østlandet, Trøndelag og Mørekysten. Det siste året har mange innen forskjellige fagfelt opplevd at de ikke trenger å bo i de mest sentrale strøkene, men kan jobbe desentralisert. Kommunen bruker derfor mye ressurser på fiberutbygging til husstander og hytteområder.

– For å kunne bo og leve et sted, så er man avhengig av å ha bredbånd. Kommunen jobber med å få lagt fibernett ut i alle husstander og ut i hytteområdene, slik at det blir lettere for folk å jobbe herfra.

– I Nord-Fron passer et bredt spekter av næringsaktører inn. Her er det god plass til alle, avslutter Tofte.

Tekst: Nord-Fron kommune

Neste artikkel