Skip to main content
Home » Vekst i Innlandet » God glid for miljøets beste
Sponset

Enkelte fluorforbindelser som har blitt brukt i skismøring gir lite friksjon og god glid, men er skadelig både for mennesker og miljøet. Etter et iherdig innovasjonsarbeid over flere år er SWIX i ferd med å utvikle fluorfrie produkter som er enda bedre enn de gamle.

For å få best mulig glid har det vært vanlig å blande fluor inn i skismøringen. Problemet er imidlertid at noen av fluorforbindelsene som har blitt brukt i skismøring er skadelig for miljøet og mennesker.

I 2018 kom EU med et direktiv som gjør det forbudt å selge produkter som inneholder såkalt c-8 kjemi. Reglene trer i kraft i juli 2020. I november 2019 kom også det internasjonale skiforbundet (FIS) med et fluorforbud. Forbudet betyr at all bruk av fluorholdige produkter ikke er lov fra og med kommende skisesong (2020/2021) i FIS sine konkurranser. Det innebærer alt fra verdenscup til langløp som Birkebeinerrennet og kretsrenn i Norge. Men betyr dette slutten på raske ski og godt feste?
På ingen måte.

Helt fluorfritt

SWIX har over lengre tid arbeidet for å utvikle alternative, fluorfrie skismøringsprodukter som skal gi like god glid. Det har gitt gode resultater:

– Fra 2015 til i dag har antallet produkter som inneholder fluor gått ned fra rundt 40 prosent til 20 prosent. Imidlertid er målet vårt at vi utelukkende skal ha helt fluorfrie produkter inneværende sesong, sier Åge Skinstad, direktør for sportsdivisjonen i Brav Norway, og som blant annet har ansvar for merkevaren SWIX.

Mann som går på ski
Foto: Swix

Et grundig forsknings- og utviklingsarbeid

Fluor er et konkurranseprodukt som først og fremst utøvere på det høyeste nivået har hatt nytte av i jakten på marginer.

– For to år siden hadde vi utviklet de første produktene som var tilpasset det nye regelverket fra EU. Siden den gang har vi kun forsket på fluorfrie alternativer, sier Christian Gløgård, sjef for forskning og utvikling i SWIX.

For å oppnå målsetningen om å skape best mulig glid i en fluorfri verden vil SWIX nå i større grad begynne å levere en totalpakke til kundene sine. Det betyr at de i tillegg til de rene smøreproduktene også vil levere enda mer og bedre kunnskap om hvordan produktene påføres.

– Fluorproduktene var nærmest som en alt-i-ett problemløser for å skape god glid. Uten fluor trenger vi flere virkemidler å spille på for å oppnå like gode resultater. Det dreier seg om alt fra hvordan skiene skal slipes til applikasjonsmetoder og etterbehandling slik at sluttresultatet blir best mulig, fortsetter Gløgård.

Norges Forskningsråd støtter et prosjekt som skal redusere fluorbruken. Prosjektet heter «Nano-to-glide» og her er blant annet Madshus, SWIX, Sintef og NTNU blant de deltakende aktørene. I prosjektet arbeider de med hele verdikjeden og ser på alle faktorer som er viktig for den totale skiopplevelsen.

– Vi trenger ulik kompetanse for å lykkes. Noen har kjemisk kompetanse, mens andre er eksperter på snø og friksjon. Med tilgang på den beste kompetansen vi har i Norge bygger vi opp mye verdifull kunnskap som vi deler. Parallelt driver vi en kontinuerlig produktutvikling av våre egne produkter, tilføyer han.

Bedre glid uten fluor

Åge Skinstad forklarer at det også har vært viktig å ta hensyn til holdningene i skimiljøet:

– Mange mente at fluor var et kvalitetsstempel som nærmest var en garanti for god glid. Men nå har vi utviklet produkter som faktisk er bedre enn de gamle produktene. Dette handler om en helhetlig forståelse for hvordan forarbeidet skal gjøres, hvordan produktene skal legges og hvordan det skal etterbehandles, sier han.

– Vi støtter de ulike fluorforbudene som har kommet fra FIS og Norges Skiforbund, og vi har vært en aktiv samarbeidspartner som blant annet har jobbet sammen med Folkehelseinstituttet og utarbeidet smørevettregler. Det er naturlig for oss å støtte dette arbeidet, for vi ønsker at langrennssporten både skal være miljøvennlig og bærekraftig. Det bidrar denne innovasjonsutviklingen til, avslutter han.

Av Tom Backe

Next article