Skip to main content
Home » Robotisering og Automatisering » Kunstig emosjonell AI: Når chatboten blir din bestevenn og terapeut
Robotisering og Automatisering

Kunstig emosjonell AI: Når chatboten blir din bestevenn og terapeut

Sponset av:
Foto: Tenk Digitalt
Sponset av:
Foto: Tenk Digitalt

Tenk deg en verden der din nærmeste fortrolige ikke er et menneske, men en chatbot. Din nye bestevenn vil dukke opp i bilen, på klokka, i telefonen, ja – på alt som har en mikrofon, en skjerm, sensorer og kamera bygget inn.

Robotene er allerede integrert i hverdagen vår gjennom digitale tjenester vi benytter oss av hver dag. Vi lever i et samfunn hvor kunstig intelligens kontinuerlig påvirker våre valg, relasjoner og vårt syn på verden. Med utviklingen av mer avansert AI og robotteknologi, som kan tolke kroppsspråk og følelser, står vi overfor spørsmål om robotenes rolle i våre liv. Vil de bli uunnværlige følgesvenner, i stand til å forstå og reagere på våre behov bedre enn vi selv og våre menneskelige samtalepartnere kan?

Jan Sollid Storehaug

Daglig leder, Tenk Digitalt AS

Dine øyne er et vindu til din helse

Din personlige AI-assistent, vil lese ditt kroppsspråk, se ditt flakkende blikk og høre endringer i ditt stemmeleie. Den vil ikke bare høre hva du snakker om og gi deg svar, men kunne lese hele deg bedre enn hva en menneskelig terapeut eller lege vil være i stand til.

Fra din smartklokke vil den analysere endringer i puls og temperatur, og andre sensoriske data som variasjon i blodsukker. Om kort tid vil den også zoome inn på dine øyne og kunne fortelle deg om din helsetilstand og varsle deg om mulige farer for helseproblemer som du kan ha uten at du vet om det selv.

ChatGPT endret alt

Aldri før har jeg sett så transformativ teknologi bli lansert og så hurtig tatt i bruk av så mange. Det tok knappe to måneder for OpenAI å nå 100 millioner brukere av deres språkmodell ChatGPT. I løpet av året som har gått er hundrevis av milliarder investert og samtlige av de store teknologiselskapene har lansert sine konkurrerende versjoner til ChatGPT.

Nå kan nær sagt hvem som helst, uansett tekniske ferdigheter, utvikle nye, avanserte tjenester. Gjøres det en liten justering i algoritmene, så er alle de hundretusener av tilkoblede tjenester oppdatert i samme øyeblikk. Og nye tjenester lanseres nesten hver time.

Hva er det som er nytt?

Maskinvaren, – de små sensorene, avanserte datachips og høyoppløselige kameraer stuper i pris, mens kvaliteten på data som kan leses og tolkes, øker eksponentielt. Maskinene kan nå ved hjelp av stadig mer avanserte sensorer se, høre, lukte, føle og smake i et spekter som langt overgår våre menneskelige sanser. Tenk hvilke muligheter dette gir for tolkning av data i tillegg til det vi mennesker registrerer!

Hele verdens samlede intelligens på en skjerm nær deg

Nå er menneskets operativsystem, vårt språk og vår evne til historiefortelling «hacket». AI-systemer tolker tekst på alle språk. De kan lese og forstå bilder og video i en detaljgrad som langt overgår våre evner. Og de vil svare feilfritt på alt. Uansett hvilket fagområde du behersker, kan du være trygg på at dine evner blir forsterket om du tar i bruk de nye AI-verktøyene.

Hva skjer med verden når vi alle blir bedre til å løse våre arbeidsoppgaver? Hva skjer når roboter overgår oss i forståelse, empati og problemløsning? Vil de bli våre beste venner, rådgivere, ja, kanskje til og med foretrukne leger og terapeuter? Det som er sikkert, er at AI-revolusjonen vil endre samfunnet, måten du tenker, forholder deg til andre mennesker, lever og jobber. Har du ikke tatt i bruk de nye AI-verktøyene? Start med denne artikkelen!

Av Jan Sollid Storehaug

Next article