Skip to main content
Home » Lokalmat i Norge » Norsk supermat
Sponset

På Østlandet dyrkes det matkorn av stolte kornbønder, og noen av disse har valgt seg ut et unikt og ekstra fiberrikt nakenbygg. Duga nakenbygg skiller seg fra tradisjonelle byggsorter ved at det har bedre smak og høyere næringsinnhold – samtidig som det har en rekke gunstige helseeffekter.

Grïnderne bak Duga er fire bønder med gårder i Østfoldområdet, hvor de klimatiske forholdene er ideelle for kornproduksjon. Med et ønske om en bærekraftig utvikling for bonden og et sunt produkt til det norske folk, bestemte de fire bøndene seg for å satse på bygg til mat. Kort veksttid, og høyt innhold av kostfiber og næringsstoffer gjør bygg til supermat.

– For oss er helse- og miljøaspektet viktig, men jeg tror det er vel så viktig for folk flest at det smaker godt, sier Anne-Marte Røen Bye, som leder den lille bedriften i Rygge.

– Det må jo først og fremst smake godt. Duga er mild og smakfull, med en litt nøtteaktig smak.

Nakenbygg

Kornet skiller seg ut ved å være et nakenbygg, som betyr at det er en skalløs byggart. Ved tresking mister byggkjernene skallet, og nakenbygget har derfor den fordelen at hele kornet kan benyttes. Det gir et høyere næringsinnhold og bedre smak enn andre byggsorter. Bygget har en rund og mild smak som er lett å inkludere i et variert kosthold.

– Vi er superstolte av råvaren vår, og har mottatt flere utmerkelser for Dugas gode smak og kvalitet, forteller Anne-Marte.

Bygg har vært dyrket i over 10 000 år, og er trolig verdens eldste kulturplante. Helt frem til midt på 1800-tallet var byggkorn vår viktigste matkilde. Bygg var kjent for å gi kraft og styrke, og ble omtalt som oldtidens gull. Med et nytt velsmakende byggkorn tilpasset dagens travle liv, er målet for Duga klart; de vil ha bygg tilbake på matbordet.

Bygg er bra for deg

Bygg er proppfullt av sunne saker, og den største fordelen er kornets høye innhold av kostfiberet betaglukan. Forskning viser at betaglukan fra bygg har en gunstig virkning på kolesterolnivået og bidrar til å begrense blodsukkerstigningen etter et måltid. I tillegg er det rikt på antioksidanter og inneholder gunstige fettsyrer, jern, sink. B- og E-vitaminer og andre verdifulle næringsstoffer. På grunn av kornets naturlig høye innhold av kostfiber, vil det gi deg en vedvarende metthetsfølelse. Fiber brytes nemlig ikke ned i magesekken, men binder væske og gir metthetsfølelse. Generelt vil mye fiber i kosten også hjelpe fordøyelsen.

Anne-Marte Røen Bye leder den lille bedriften i Rygge. Foto: Duga AS / Mats Olsen

Bygg kan brukes til mye

Bygg er et veldig anvendelig og robust korn som er godt tilpasset norske forhold, i tillegg smaker det godt og er veldig sunt. Bygg var vanligere i norsk kosthold før, og da mest som grøt og i flatbrød. Bygg er supert å bruke for saftige grovbrød, pizzadeig, kjeks eller liknende. Dessuten er det en utmerket erstatning for ris og pasta, bruk det i riskrem, risotto, paella, som tilbehør til kjøtt og fisk, eller brukes i salater og wraps. Mulighetene er mange, og bare fantasien setter grenser.

Hvorfor norsk bygg?

Å øke produksjonen og forbruket av matbygg i Norge er viktig for norsk selvforsyning. Det er desto viktigere at vi har en god matberedskap i Norge med produksjon av korn mange steder i landet.

– Alle land har et ansvar for å utnytte de naturgitte forutsetningene de har til å produsere mat innenfor egne grenser. Ikke alle kan produsere alt, men alle kan gjøre det beste ut av det de har, sier Anne-Marte.

Lokal matproduksjon er også bra for miljøet. Kortreist og klimatilpasset mat som norsk bygg bidrar til å senke klimautslippene fra landbruket. Sist, men ikke minst, bidrar norsk bygg og annen lokalprodusert mat til lokale arbeidsplasser, verdiskapning og levende bygder. Dette sikrer du som forbruker ved å spise mer norsk bygg og etterspørre det i butikkene! Prøv Duga-bygg du også, kornprodukter både du og hjertet ditt vil elske!

Fakta

Om Duga

Duga er et smakfullt, norskdyrket byggkorn som enkelt kan erstatte andre mindre sunne råvarer i nordmenns kosthold. Innenfor matkorn er Duga i en særklasse, grunnet sitt naturlig høye kostfiberinnhold, og herunder betaglukan som har dokumentert effekt på regulering av blodsukker og kolesterol. Selskapet Duga har samarbeid med lokale bønder som dyrker Duga nakenbygg. Selskapet har ansvaret for bearbeiding og konseptutvikling for å få de gode kornproduktene ut til forbruker.

Mer bygg i kosten gir:

Mer stabilt blodsukker
Bedre fordøyelse
Mindre kolesterol i blodet
Vedvarende metthetsfølelse

Økt forbruk av norsk bygg gir:

Bedre selvforsyning og beredskap i Norge.
Bedre mulighet for å nå FNs bærekraftsmål om global matsikkerhet, ernæring og bærekraftig landbruk.
Mer miljøvennlig mat og mindre klimagassutslipp.
Lokal matproduksjon, arbeidsplasser og levende bygder.

Mettende og fløyelsmyk kjøleskapsgrøt

Ingredienser (2 p):

 • 2 dl Duga Byggflak
 • 2 dl melk
 • 2 dl yoghurt
 • 1 ss honning (valgfritt)

Slik gjør du:

 1. Ha alle ingredienser i en beholder med lokk
 2. Rør sammen
 3. Sett i kjøleskap natten over
 4. Rør litt i grøten før servering

Servèr som den er, eller med din favorittgarnityr (oppskåret eple er knallgodt). Raskere, sunnere og mer mettende frokost skal du lete lenge etter!

Granola med nakenbygg

Supergod granola med knasende flak av nakenbygg fra Duga

Ingredienser (2 p):

 • 3 kopper Duga Byggryn Flak
 • 1 kopp frø (bland f.eks. linfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner)
 • 0.25 kopp rapsolje
 • 0.25 kopp brunt sukker
 • 0.25 kopp flytende honning
 • 0.25 ts kanel
 • 0.25 ts salt
 • 1 ts vaniljesukker
 • 2 kopper valgri ingrediens (nøtter/tørket frukt) – blandes etter steking

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 170 grader, og legg bakepapir på en stor stekeplate.
 2. Ha byggflakene i en stor bakebolle og sett den til side.
 3. Bland de øvrige ingrediensene i en liten bolle og visp det til en smidig masse. Hell blandingen over byggflakene og bland det godt.
 4. Fordel blandingen utover det bakepapirkledte brettet og stek det i 18 minutter. Rør litt i blandingen hvert femte minutt.
 5. Kjøl deretter blandingen på rist. Vent 5 minutter før du rører i blandingen når du har tatt den ut av ovnen, ellers vil den klumpe seg.
 6. Når blandingen er helt avkjølt heller du blandingen over i en stor bakebolle.
 7. Til slutt har du i 2 kopper av noe du har lyst på i granolaen din.

Av Duga

Next article