Home » Lokalmat i Norge » Knallgode jærske oster fra Ystepikene
Sponset

På familiegården på Varhaug på Jæren produserer Ystepikene deilige, premierte oster ystet på egenprodusert melk. Det hele startet en travel førjulsdag da Siri bestemte seg for å skulke unna pliktene på gården og dra på husmortur til Julebyen.

– Jeg følte nesten at jeg skulket litt unna da jeg dro sammen med tre venninner midt på dagen, sier Siri Rasmussen Lea, daglig leder for Ystepikene.

På den første standen de kom til fikk de smake på en hjemmelaget fetatypeost fra Haugalandet.

– Jeg hadde ikke tenkt foredling før, men syns det var synd det ikke var norske varianter av fetaost i området vårt. Etter denne turen, meldte jeg meg på et ostekurs sammen med de to døtrene mine, sier Siri.

Tre stolte damer

Det var tre kjempestolte damer som kom tilbake til gården med sine første egenlagde oster i bagasjen. Siris mann, Jon, spurte om det var ostepikene som kom hjem. Dermed ble navnet Ystepikene født.

– Vi satte i gang med å lage fetaost og kremost, som vi lærte på kurset. Kremosten ble en fluffy og lett smørbar ost, som vi i dag lager i flere forskjellige smaker, sier Siri.

Ystepikene fikk støtte fra Innovasjon Norge, og etter å ha tenkt seg grundig om, startet de et eget ysteri med butikkutsalg. En kvitskimmelost så også dagens lys etter hvert. Den fikk de så god respons på, at de bestemte seg for å ha den med videre.

– Så kom korona, og alt stengte ned. Hva skulle vi gjøre nå? Vi hadde en gård å drive, så vi ble ikke arbeidsledige. Men hvis ingen skulle kjøpe ostene våre var det ikke så mye vits i å lage dem heller. Da begynte vi å videreutvikle kvitskimmelosten, og i dag er den vår bestselger, sier Siri.

Foto: Ystepikene
Foto: Ystepikene

Det åpne ysteriet
Alltid åpent

I vårt utsalg er det alltid åpent, bruk vår selvbetjente kasse til å betale med kort eller vipps.

Stemningsost og bobleost

I dag lager Ystepikene også Jærsk Havsletteost og en trippelkremet hvitmuggost. Jærsk Havsletteost, eller stemningsosten, som Siri kaller den, er en ost rullet i håndsanket tare fra Mong. Den skal varmes på bål eller i ovn til den smelter og gjerne spises med poteter, brød eller spekemat. Denne osten har også fått spesialitetsmerket, som deles ut til produkter med særlig høy kvalitet, og den vant nylig bronse i oste-VM. Dette er blitt Ystepikenes signaturost.

Hvitmuggosten heter Trippel Jærsk, også kalt bobleosten, fordi den passer godt sammen med musserende. Osten inneholder ekstra mye fløte. Det gjør den skikkelig kremet og fløyelsmyk. Perfekt til desserten, eller til bobler.

Knallgod melk fra egne kyr

Noe av hemmeligheten bak de gode ostene, er kyrne og den gode melken de produserer. Siri og Jon har fokus på avl på ystemelk fra Norsk Rødt Fe, som er en komplett melk- og kjøttku. Og så er den ifølge FN-klimapanel, en god klimaku.

– Vi har fine, friske kyr, som ikke nødvendig gir mest melk, men de gir god melk, sier Jon Lea.

Kyrne blir fôret med eget gras som inneholder mye protein.

– Graset dyrker vi på gården i rik og god jord som gir best mulig avling. Det handler om en god balanse mellom grastype, gjødsling og rett tidspunkt for høsting, sier han.

– Når vi lager mat til folk, har vi et ansvar for å drive både jorden og produksjonen på en forsvarlig måte. Vi er opptatt av dyrevelferd og tilfører jorda og dyrene det de trenger, verken mer eller mindre, legger Siri til.

Foto: Ystepikene
Foto: Ystepikene

Et samspill

I dag selges Ystepike-ostene gjennom Norgesgruppen og Coop, samt i kantiner, restauranter og hotell. Både Bama og Oluf Lorentzen har disse i sine sortiment.

– Det er velig kjekt at ostene blir så godt mottatt. Det er kjekt både å lage, presentere og ikke minst spise dem. Vi er heldige som har tilgang på mye god arbeidskraft. De ansatte gjør en kjempejobb, og står virkelig på for å lage god ost. Folk kjøper, og markedsaktørene velger å ta inn og selge og bruke ostene våre. Det er et samspill som gjør at vi kan holde på. Det gir oss motivasjon og trua på at vi kan fortsette å lage ost, sier Siri.

Om Ystepikene

Under en storslått himmel, ved grønne marker på Jæren, driver Ystepikene sitt eget ysteri på Varhaug. Gården har vært i familiens eie i 100 år, og her lager vi knallgode oster ysta på egenprodusert melk.

Les mer på ystepikene.no

Av Marte Frimand

Neste artikkel