Home » Lokalmat i Norge » HANEN viser vei til Norges bygdeperler
Lokalmat i Norge

HANEN viser vei til Norges bygdeperler

Foto: Sigrid Erdal

HANEN er en landsdekkende næringsorganisasjon for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge.

Godt samarbeid mellom mange aktører og gründerånd hos bønder som ønsker å skape noe mer ut av gårdens ressurser har skapt en lokal matrevolusjon de siste 20 årene. Utviklingen i landbruket i etterkrigstiden har hatt sine positive sider, men noe har også gått tapt. Da er det flott at vi i Norge har flere bønder som har brutt ut og villet noe annet, enten det var å gjeninnføre seterdrift, produsere ost, hente tilbake gamle sider tradisjoner, ta slaktingen tilbake til gården, eller selge direkte fra egen gård. Vår rolle som HANEN, en medlemsorganisasjon for bedrifter som driver med gardsmat og bygdeturisme, er å legge til rette for slik drift.

Matthijs van Meurs

Styreleder, HANEN Vestland

Verdens beste ost

Norsk ost og sider er to vellykkede eksempler på produktkategorier som opplevde betydelig vekst. I løpet av bare noen år har Norge blitt et osteland det står respekt av, med over 80 produsenter og 350 ulike oster. De siste ti årene har vi opplevd en eplesider-renessanse på tvers av fruktdistriktene i Norge med eksepsjonell vekst, fra rundt 15 norske siderprodusenter i 2016 til over 50 produsenter i 2023.  

I løpet av bare noen år har Norge blitt et osteland det står respekt av, med over 80 produsenter og 350 ulike oster.

At norsk ost- og siderproduksjon nå når nye kommersielle og kvalitative høyder er viktig for utviklingen av norsk landbruk og distriktene. Konkurranser som Oste-VM og Sider-VM, der HANEN er hovedarrangør, er gode verktøy for å øke bevisstheten hos forbrukere om kvalitetene til norsk ost og sider.

Vi har en tendens til å tro at ost eller vin må være italiensk eller fransk for at det skal være noe. Det stemmer ikke. Norsk ost har blitt tildelt tre titler «verdens beste ost» de siste syv årene, med Kraftkar i 2016, Fanaost i 2018 og Nidelven blå» fra Gangstad gårdsysteri, som stakk av med tittelen i år. Samtidig, gjør norsk sider det stort i internasjonale konkurranser som Nordic International Cider Awards, Cider World i Tyskland, Sagardo Forum i Spania og International Cider Challenge i England.

Sund norsk mat

De fleste nordmenn betrakter kortreist mat som både bærekraftig og smakfull. Ernæringsekspertene er enig i at mye av den nordiske maten – fra byggmel og kålrabi til blåbær og viltkjøtt – er veldig sunt. De norske dyrene er beskyttet av den strengeste dyrevelferdsloven i verden og er produsert ved minst bruk av antibiotika. Å spise lokalmat kan oppmuntre til sesongmessig variasjon i kostholdet, bidrar til å bevare biologisk mangfold og sørger for kortere transportavstander.

En fersk rapport viser at totalomsetningen for lokalmat og drikke har økt med 15,1 prosent sammenlignet med forrige tidsperiode, men salgsvolumet gått ned. Spesielt i tøffe økonomiske tider, er det gledelig å se at de fleste fremdeles støtter lokale mat- og drikkeprodusenter. Husk at bøndene trenger først og fremst at vi handler, og ikke bare heier. Så velg kvalitet fremfor kvantitet, også når du handler mat til jul.

Av Matthijs van Meurs

Neste artikkel