Home » Kvinner i karrieren » «Om folk bare visste hvor spennende industrien er!»
Sponset

Det sier Astrid Lone, miljøingeniør ved Eramet Norways smelteverk i Sauda. Med en Master i miljøteknologi og åtte år i oljebransjen, søkte hun seg til prosessindustrien.

Lone, som er fra nabokommunen Suldal, gikk studiespesialiserende på Sauda videregående skole og var innom ‘fabrikken’ på skolebesøk, men planen var ikke å jobbe for manganlegeringsprodusenten. Stavanger lokket, og det fantes store muligheter innen oljeindustrien.

Med en Bachelor i gass- og energiteknologi fra Høgskolen i Telemark og en Master fra Universitetet i Stavanger, landet Lone en spennende jobb i Stavanger.

– Jeg jobbet i en liten R&D-avdeling hvor vi utviklet kjemikalier til oljeindustrien. Det var veldig innovativt og spennende med masse prøving og feiling. Der jobbet vi i liten skala, på det meste kanskje 20 liter. På smelteverket er det helt andre dimensjoner, og det er kjempefascinerende. Og det er ekstremt mye som skjer her i Sauda, sier Lone.

Astrid Lone

Miljøingeniør ved Eramet Norways smelteverk i Sauda

Fra metallurg til miljøingeniør

Da Lone flyttet tilbake til Sauda med mann og barn, var det til smelteverket hun så. Eramet Norway er en verdensledende leverandør av manganlegeringer til den globale stålindustrien, og selskapet har konkrete prosjekter og et tydelig – og ambisiøst – mål: Å bli klimanøytrale innen 2050.

– Smelteverket var mest relevant basert på min utdanning og bakgrunn, og da jobben som metallurg dukket opp, søkte jeg den. Det var ikke helt mitt fagområde, men min fordel var at jeg hadde god prosessforståelse. Eramet Norway sendte meg på ‘kræsjkurs’ i Trondheim, og så fikk jeg veldig god støtte fra mine kolleger. Jeg trivdes godt og var meget fornøyd, forteller Lone.

Men etter 2,5 år dukket det opp en ny mulighet som hun ikke kunne si nei til: Miljøingeniør på smelteverket.

– Jeg ble oppfordret til å søke stillingen. Det var litt som å begynne på nytt fordi det er så veldig omfattende: Det er overvåkning av alle utslipp til sjø og luft, det handler om støv og deponering, utslippstillatelser og revisjoner. Det er kjempehektisk, men jeg anger ikke et sekund, og det er en kjempefordel å ha bakgrunn som metallurg, sier Lone.

Mange muligheter i industrien

Eramet Norway er en del av den konkurransedyktige norske prosessindustrien som fremstiller metaller, materialer og kjemikalier som er avgjørende for å lykkes med det grønne skiftet. Lone er ikke i tvil om at det her finnes store muligheter og at flere studenter bør vurdere en karriere innenfor industrien.

– I industrien får du mulighet til å gjøre forskjellige ting og finne den rollen du trives best i. Det er mange oppgaver inne på et verk, og industrien står ovenfor en enorm omstilling når det kommer til klima og miljø, energiutnyttelse og digitalisering. Det er en variert arbeidsplass der man omgås mange ulike mennesker som er stolte av bedriften sin og hva de gjør. I industrien lager man noe fysisk, det er ikke bare modellering eller regneark, og her finnes det enormt mange flinke folk. Jeg gleder meg alltid til å gå på jobb! avslutter Lone.  

Neste artikkel