Home » Kvinner i karrieren » Marthe fant drømmejobben i Attensi: – Det hadde vært positivt med enda flere jenter i samme yrke.
Sponset

Designeren og utvikleren tror kvinner har en positiv påvirkning på mannsdominerte arbeidsplasser – både for faglig utvikling og trivsel. 

For Marthe Bjørnsen var det aldri en bevisst tanke å skulle ende opp i Tech-bransjen. Men det var likevel der hun skulle finne drømmejobben – i Attensi.  

Attensi er et globalt teknologiselskap med norsk opprinnelse, som lager simuleringsbasert opplæring for næringslivet. Selskapet er brukt av store, globale kunder som Equinor, Novartis, Circle K, Accenture og Hydro.

– Foreldrene mine utfordret meg til å stole på meg selv og til å finne mine egne veier, og jeg har alltid vært kreativ selv og visst at jeg har lyst til å jobbe innenfor et kreativt yrke.

Bredt fagfelt

Kreativiteten førte til at hun valgte å gå en medielinje på videregående. Her oppdaget hun en kjærlighet for grafisk design. Det endte til slutt med en bachelorgrad i faget.  

– Der fant jeg ut at webdesign var en bransje som falt veldig i smak. Det inneholder et bredt spekter med oppgaver, og får kreativiteten virkelig til å blomstre.  

Planen var å bli webdesigner.

– Men så fant jeg ut at jeg ville kunne gjøre hele prosessen selv – helt uten mellommann.  

Resultatet ble å videreutdanne seg til frontend-utvikler på en toårig fagskole. Og med to solide utdanninger i bunn, fikk hun nylig jobb som både designer og utvikler i Attensi.  

– Der jobber jeg med vedlikehold og utvikling av flere Attensi-produktersammen med et fantastisk utvikler team. Jeg utvikler også andre tjenester som benyttes av både kollegaer og kunder.

En av få kvinner

Hun har alltid visst at tech-bransjen tradisjonelt sett er mannsdominert. 

– Det var noe som svirret i bakhodet mitt før jeg begynte i denne jobben; kom det til å være en skikkelig gutteklubb?  

Som en av få kvinnelige frontend-utviklere, innser hun at bransjen har en lang vei å gå for fullstendig likestilt kjønnsandel. Likevel føler hun ikke kjønnsfordelingen er en hemsko den dag i dag.  

– Selv om det er et mindretall kvinner er det likevel en god dynamikk på jobb. Jeg har jo vokst opp med to brødre, så jeg er vant med å ha menn rundt meg, men det er på ingen måte noe «guttastemning», sier Marthe, som følte seg inkludert helt fra start.  

– Medarbeiderne mine er gode til å løfte meg opp, og stiller alltid opp når jeg trenger litt faglig tilbakemelding eller hjelp.  

Hun tror folk i tech-bransjen generelt er gode på delingskultur, og gode på å samarbeide for problemløsning. Dette blir videre forsterket av å ha flere kjønn representert på arbeidsplassen, mener hun.  

Mangfold for faglig utbytte

– Det er noe med den generelle dynamikken på jobb når man har mangfold. Det blir annerledes samtaleemner, og ofte en bedre diskusjon. Det handler jo om hvilken input man kommer med, og jo flere forskjellige folk, jo bredere spekter av input får man.

Hun tror kvinner ofte er gode på å trekke inn design-aspektet ved programmering.  

– Da får man gjerne vurdert helheten av både kode og design i ett. Men det er selvfølgelig ikke bare kvinner som er god på dette – man må lene seg på hverandre.

For kvinner som vurderer en bransje innen utvikling eller teknologi, har hun bare én oppfordring.  

– Det er bare å gjøre det. Bare prøv! 

Hun minnes studietiden, da hun også syntes bransjen tidvis kunne virke både teknisk og skummel. Men skuldrene senket seg straks hun var i arbeid.  

– Jeg kjenner utrolig mange dyktige kvinner som kan ta hvilken som helst plass i arbeidslivet. Det at er mange menn på arbeidsplassen er ikke en negativ ting. Det er på mange måter slik det har blitt, men det er ikke nødvendigvis sånn det trenger å være i fremtiden. Heldigvis har bransjen vår kommet langt, og beveger seg stadig i riktig retning.

Attensi er en global leder innen spillbaserte simuleringer. Løsningene våre kombinerer avansert 3D-modellering med dyp innsikt i menneskelig atferd og psykologi og brukes til å trene ansatte i autentiske situasjoner som involverer samhandling mellom mennesker og bruk av programvare- og systemer.

Les mer på attensi.com

Av Morten Risberg

Neste artikkel