Home » Kvinner i karrieren » Hvorfor trenger Norge å utdanne flere innenfor teknologi og realfag?
Kvinner i karrieren

Hvorfor trenger Norge å utdanne flere innenfor teknologi og realfag?

Guro Rørvik, leder for Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Foto: Nasjonalt senter for realfagsrekruttering
Guro Rørvik, leder for Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Foto: Nasjonalt senter for realfagsrekruttering

Det er lett å la seg overvelde av alle utfordringene i en verden som endrer seg raskt. Klimaangst er et begrep som tydelig viser hvordan unges liv påvirkes. Mange er bekymret for temaer som klima, energi, velferdssamfunn og sikkerhet.

Måten vi lever på må endre seg hvis vi skal klare å få til en bærekraftig fremtid, og løsningene må vi finne selv. Ingen redder verden alene, men alle kan gjøre litt. Du har sikkert også gjort noe for å minske klimaavtrykket ditt, enten du handler brukt, spiser mindre kjøtt eller droppet flyturen til fordel for tog i sommer. Likevel er målene i Parisavtalen langt unna, det er krig i Europa og kritisk infrastruktur er sårbar for cyberangrep.

Det er nettopp de små tingene hver og en av oss bidrar med som gjør at det er grunn til optimisme. Vi trenger nye løsninger på mange områder, og du som er ung kan bidra ved å være med å utvikle ny teknologi. Hvis du synes det høres overveldende ut med et slikt ansvar kan vi forsikre om at det er mindre skummelt enn det høres ut, ingen skal fikse alt som er feil. Løsningen ligger i at alle gjør litt, og derfor trenger vi enda flere kloke og kreative hoder som studerer nettopp teknologi og realfag.

Jenter, mangfold og kreativitet

Vi trenger ikke bare de som har toppkarakterer, samfunnet har også et stort behov for realister og teknologer som er kreative og engasjerte, og som tenker utafor boksen. Hvis du tenker at realfag og teknologi ikke er for deg, husk å spør deg selv om du vet nok om hva man kan utrette med fagene, og hvor mye forskjellig man kan jobbe med. Informasjon og inspirasjon kan du blant annet finne på velgriktig.no.

For at nye løsninger skal være demokratiske og bærekraftige er mangfold helt nødvendig. Du har sikkert hørt at Siri gjenkjenner menns stemmer bedre enn kvinners, at ansiktsgjenkjenning fungerer best for hvite menn, eller at ringen til Isabell Ringnes trodde hun var syk – når hun egentlig bare er gravid.

Dette er gode eksempler på hvorfor vi må bryte med den gamle forestillingen om teknologi som et guttefag og hvorfor det er så viktig å få med enda flere jenter i teknologiutviklingen. Arbeidsgivere vet at mangfold både gir både bedre resultater og bedre arbeidsmiljø. Jenter som studerer teknologi og realfag får ofte jobb før de er ferdig med studiene, og er svært ettertraktet på arbeidsmarkedet.

Tørr å satse!

Mange jenter er veldig strenge med seg selv, noe som gjerne er helt unødvendig. For jenter gjør det like bra som guttene i realfagene på videregående, men tror likevel litt for ofte at de ikke er flinke nok til å studere realfag og teknologi, eller at de må kunne programmere før de starter på en IKT-utdanning. Den myten avlives herved, det er ikke meningen at du skal kunne pensum før du blir student.

Heldigvis er det flere og flere jenter som velger å studere og jobbe med teknologi, og de som gjør det kan vise til gode jobbmuligheter, spennende utfordringer, bra lønn og godt arbeidsmiljø. Dette er noen av grunnene til at kvinner med bakgrunn i teknologi og realfag oppfordrer flere til å tørre å velge utradisjonelt.

Det er altså mange gode grunner til at enda flere, både gutter og jenter, bør satse på en karriere hvor det er mulig å bidra til en bærekraftig fremtid. Og ikke vær redd, – du kommer til å bli tatt imot med åpne armer på studiestedet, de slåss om deg og vil strekke seg langt for at du skal trives.

Prøv da vel, det er ikke verre enn at du velger på nytt dersom det ikke blir riktig for deg.

Tekst: Nasjonalt senter for realfagsrekruttering

Neste artikkel