Home » Kvinner i karrieren » – VVS-bransjen er veldig mye mer enn det mange tror
Sponset

Som kvinnelig toppleder i en ellers mannsdominert bransje, er det viktig for Kari Øgle Kjensberg å vise at rørleggerfaget og VVS-bransjen rommer utrolig mange gode og varierte muligheter for både kvinner og menn. Det kan rørlegger Ida Meldgaard, baderomsdesigner Janne Lyng, og bedriftseiere Line og Mari-Ann Amundsen, skrive under på.

– VVS-bransjen består av så mange forskjellige yrker og retninger, og det er det ikke alle som er klar over. Fra rørlegger og prosjektleder, til designer, butikkmedarbeider og ingeniør – det er utrolig mange valgmuligheter i denne bransjen, forklarer Kari Øgle Kjensberg, administrerende direktør i Bademiljø og Comfort-Kjeden.

Kjensberg har selv bakgrunn innen markedsføring, men har de siste 11 årene jobbet i VVS-bransjen, blant annet som markeds- og kommunikasjonssjef og så administrerende direktør i Comfort-Kjeden. Det har gitt henne mye erfaring og innsikt i bransjen, og fra januar i år ble Kjensberg administrerende direktør for både Comfort-Kjeden og Bademiljø.

– Bare du får en fot innenfor døren i denne bransjen finnes det så mange muligheter for utvikling, karriereskifte, og å stige i gradene. Det er jeg et godt eksempel på, sier Kjensberg og smiler.

Stort fokus på kompetansebygging og videreutdanning innen de ulike funksjonene og karriereveiene, er også viktig for VVS Norge, som både Comfort-Kjeden og Bademiljø er en del av. Kjensberg forklarer at det er spesielt viktig for dem å belyse at bransjen også er godt egnet for kvinner.

– VVS- og rørleggerbransjen har lenge hatt et stempel som en mannsdominert arbeidsplass, og det er noe vi jobber for å endre på. Vi mangler alltid rørleggere og det er ingenting som tilsier at jenter ikke kan bli dette. I tillegg er det mange andre jobber i bransjen å velge blant.

Hun bekrefter at det fortsatt er et flertall av menn i sektoren, men at et tydelig fokus på de varierte mulighetene vil kunne få flere kvinner til å få øynene opp for bransjen. Kjensberg er opptatt av at jenter heies frem, men påpeker at det er kompetansen som er det viktigste.

– Jeg ble valgt til administrerende direktør på grunn av min erfaring og fordi jeg var den som var best egnet. Sånn er det i alle stillinger i bransjen. Det er åpent for menn og kvinner i alle deler av sektoren, bare man er flink og gjør en god jobb.

Fakta

Kari Øgle Kjensberg trekker frem følgende stillinger som spennende alternativer innen VVS-bransjen:

– Rørlegger

– Baderomsdesigner

– Butikkansvarlig

– BIM-tekniker

– Digital fagarbeider

– Prosjektleder

– Daglig leder og bedriftseier

Eget nettverk for å fremme VVS-bransjen som karrierearena for kvinner

Blant tiltakene for å fremme inkludering av kvinner i VVS-bransjen, finner vi Ingeborg-nettverket. Eli Heyerdahl Eide er fagsjef for Rørentreprenørene i Norge, samt grunnlegger og leder av Ingeborg-nettverket.

– Nettverket er for alle kvinner i ulike yrker i bransjen, og målet er å fremheve VVS-bransjen som karrierearena for kvinner. Vi ønsker å rekruttere flere kvinner til bransjen og også utfordre ledere til å tenke nytt når det gjelder rekruttering, sier Heyerdahl Eide.

For å gjøre dette ønsker Ingeborg-nettverket å vise at kvinner har en naturlig plass i bransjens forskjellige yrker.

Eli Heyerdahl Eide

Fagsjef for Rørentreprenørene i Norge

Foto: Eli Hermine

– To prosent av alle rørleggere og ni prosent av det totale antallet ansatte i bransjen er kvinner. Dette er en andel som kunne vært mye høyere. Det er positivt at det er mange menn, men vi vil også sable ned fordommene om hva en rørlegger er. Mange tenker på noe møkkete og kloakk, men det er meget varierte arbeidsoppgaver. Det handler om bærekraftig utvikling, design og prosjektering av toppmoderne bygg. Vi brenner for å vise at bransjen kan gi stillinger med både givende og spennende funksjoner.

Comfort-Kjeden og Bademiljø er begge gullpartnere i Ingeborg-nettverket, og Kari Øgle Kjensberg er også mentor i den nye mentorordningen til nettverket. Mentorordningen er til for å veilede kvinner som vil jobbe og utvikle seg i bransjen.

– Rørfaget passer for de som er glad i logisk tenking, variasjon og fysisk arbeid. Vi er sikre på at dette er noe flere kvinner også trakter etter i jobbsammenheng, og det må tas et tak for å løfte rørfaget som et kjønnsnøytralt yrke, sier Kjensberg.

– Jeg har blitt som en søster i brødreflokken

Rørlegger er den mest kjente yrkesretningen i VVS-bransjen, og selv om andelen er liten, er det stadig flere kvinner som finner veien til slike stillinger. Blant disse finner vi Ida Meldgaard, rørlegger hos Comfort Lier.

I voksen alder bestemte hun seg for å bytte yrke, og da hun savnet å jobbe med noe praktisk og fysisk, gikk blikket mot de store yrkesfagene. Til slutt havnet hun på rørlegger, grunnet gunstige arbeidstider, god lønn, og mulighetene for utvikling. Selv om det foreløpig er få kvinner, har Meldgaard veldig gode erfaringer med å være jente i en mannsdominert bransje.

– De tar meg imot som en av «gutta». Jeg har på en måte blitt en søster i brødreflokken, sier hun.

Ida Meldgaard, rørlegger hos Comfort Lier. Foto: Comfort Lier

Meldgaard er selv mye ute i media for å promotere yrket og fjerne misoppfattelser om det å være rørlegger. Hun driver også Instagram-kontoen «Plumbeline» for å motivere andre jenter og vise frem VVS-bransjen.

– Mange tror det er et fysisk tungt yrke, men oftest samarbeider vi med flere og det aller meste kan man greie selv. Det handler om hvilken innstilling du har – hvis du tenker du klarer noe, så klarer du det.

Hun har god tro på at vi i fremtiden vil se flere og flere kvinner i bransjen.

– Gjennom sosiale medier får ungdom se mer av kvinner i yrkesfag og det kan være inspirerende. På den måten kan man også følge med frivillig, og ikke føle at det blir mas fra andre.

Med lidenskap for form og farge

Rørlegger er som nevnt kun én av mange retninger man kan ta i VVS-bransjen. En annen retning er baderomsdesigner. For Janne Lyng var dette et soleklart valg.

– Jeg har jobbet med tegning, form, farge, design og interiør hele livet, og har alltid vært flink med kunder. Så jeg forstod at jeg kunne gjøre en god jobb som baderomsdesigner, forteller Lyng, som nå er ansatt som både prosjektleder og baderomsdesigner hos Bademiljø i Brumunddal.

Janne Lyng

Prosjektleder og baderomsdesigner hos Bademiljø i Brumunddal

Foto: privat

–  Vi kvinner ser på baderomsutforming på en praktisk måte. Vi ser på design, velvære, riktig utstyr til oppbevaring og om det er lett å rengjøre. Mannfolka tenker kanskje ikke alltid i de baner, sier Lyng lattermildt.

Tidligere jobbet Lyng selvstendig med interiør og blomster, men etter at hun begynte baderomskarrieren i Bademiljø, var det ingen vei tilbake fra VVS-bransjen.

– Det er kjempespennende og gøy å kunne forme et bad fra A til Å.

I tillegg synes hun det er stas å kunne utfordre tradisjonelle kjønnsroller.

– Innen design er det jo blitt en del kvinner, men på prosjektlederfronten er majoriteten fortsatt menn. Det hører jeg ofte når jeg er ute på befaring. De som har fått kvinner inn i disse stillingene ser nok at det er en stor fordel.

Fra Brødrene Amundsen til Søstrene Amundsen

Det er vanskelig å snakke om rørbransjen uten å nevne søstrene Amundsen – Line og Mari-Ann. Tidlig på 90-tallet kom søsterparet tilfeldig inn i familiebedriften med to vidt forskjellige interesser. På dette tidspunktet het selskapet Brødrene Amundsen.

Line Amundsen var interessert i administrasjon og markedsføring, mens Mari-Ann Amundsen etter hvert tok utdanning som rørlegger. De fortsatte i selskapet, og i 2008 ønsket de å endre kurs. Selskapet byttet da navn til Søstrene Amundsen, og de ansatte flere snekkere og flisleggere for å bli en totalleverandør på baderom. Da søstrene tok over bedriften var de 6 ansatte, nå har de 18.

– Det har vært en veldig spennende reise, og det er utrolig mye som har skjedd i bransjen med modernisering og digitalisering, forteller Line.

Søstrene får i dag dyrket sin lidenskap, og tilfører hver sin styrke til selskapet. Line forteller at hun ønsker å være kreativ og jobbe med innovasjon og utvikling, mens Mari-Ann tar det faglige ansvaret. Også Amundsen-søstrene ønsker å påpeke at VVS-bransjen er mye mer enn det mange tror.

– Mange tror det er møkkete og tunge oppdrag, men det er det lite av. Det er åpne dører innen både fagfelt og oppgaver, og samholdet er utrolig fint.

De har også sett at jenter ofte imponerer veldig i yrkesfag.

– De som velger yrkesfag er veldig dedikerte og de blir flinke. Før var kanskje yrkesfag en bås for de som ikke visste hva de skulle gjøre, men nå er yrkesfag en meget teknisk bransje, med mye å lære seg. I tillegg får man lønn under utdannelsen, som ikke er hverdagskost!

Av Morten Risberg

Neste artikkel