GIVAS er mer enn et vann- og avløpsselskap; bedriften består av en dedikert gruppe tekniske eksperter som opprettholder livskvaliteten for tusenvis av mennesker. Bli med oss på en reise gjennom deres høyteknologiske verden skjult i hjertet av skogen.
– Å jobbe hos oss er både utfordrende og givende, fastslår Hanne Rolsdorph, daglig leder i GIVAS IKS
– Det krever en mengde teknisk kunnskap, problemløsningsevne og dedikasjon. Men belønningen er også enorm. Det er en stor tilfredsstillelse å vite at du har en direkte rolle i å opprettholde livskvaliteten til mennesker i regionen, legger Rolsdorph til før hun peker på trappene som leder til pumpene i anlegget.
Vi befinner oss cirka 15 minutter unna Kongsvinger sentrum på ett av de ti vannbehandlingsanleggene som GIVAS er ansvarlig for, i tillegg til 13 renseanlegg og cirka 130 pumpestasjoner.
Bygget, som åpnet dørene i 2022, blander seg elegant inn i landskapet. Fra utsiden ser det ut som en stor hytte plassert ved veien, omringet av tett skog. De sjarmerende detaljene i treverket og de uvanlige vinduene gir en umiddelbar følelse av naturlig harmoni. Men bak hyttefasaden ligger en verden av teknisk raffinement og kritisk infrastruktur.
Her inne er det industrielt, fylt med komplekse maskiner, systemer av rør i alle størrelser og datasystemer som blinker og lager lyd i en tilsynelatende endeløs labyrint av informasjon. Her pumpes, filtreres og behandles grunnvann hentet opp fra dype brønner i grusavsetninger fra istiden, og det føles som å tre inn i hjertet til en gigantisk levende organisme der vannet er livsblodet som strømmer gjennom.
Overvåker vannkvaliteten
– Vår hovedprioritet er å sikre trygt, godt og nok drikkevann til innbyggerne i våre eierkommuner i Kongsvingerregionen. Dette innebærer alt fra å overvåke kvaliteten i vannkildene og drikkevannet i ledningsnettet vårt, til vedlikehold av våre vannbehandlingsanlegg og vannledninger, legger Rolsdorph til, mens kollega Ivan Skadsdammen åpner opp et lokk og viser oss et slags basseng som vannet renner ned i, fullt av bobler etter å ha fått tilsatt luft.
Boblene består av oksygen og brukes for å behandle den livsviktige væsken.
– Oksygenering er en viktig del av å forbedre vannkvaliteten. Ved å tilsette oksygen til vannet kan vi effektivt fjerne CO₂, jern og mangan og samtidig gi vannet bedre lukt og smak, sier han.
Stort, lokalt ingeniørmiljø
Det er ikke tilfeldig at Rolsdorph og Skadsdammen har jobbet i GIVAS i henholdsvis 13 og 10 år. Begge er opprinnelig fra nærområdet, og ble tiltrukket av å tilhøre et større arbeidsmiljø med flere ingeniører for faglig utvikling.
– For meg var det viktig med en arbeidsplass i nærheten av der jeg kommer fra, men det var også essensielt å jobbe i et større faglig miljø hvor man kan utvikle seg. Det er ikke mange slike arbeidsplasser som GIVAS i nærmiljøet, noe som gjør det enkelt å bli værende, smiler Skadsdammen.
JOBB HOS GIVAS IKS
GIVAS er en allsidig bedrift med mange muligheter. Våre hovedoppgaver er produksjon og distribusjon av vann, innsamling og rensing av avløpsvann. Om du vil være med på å forvalte verdens viktigste ressurs, er GIVAS et godt valg.
Jakter talenter
Samtidig er bedriften i en ekspansjonsfase – blant annet fordi det planlegges for store prosjekter innen ledningsanlegg, og fordi det bygges avløpsanlegg i Eidskog kommune. I tillegg er en ny kommune på vei inn som medlem, noe som gjør at GIVAS ser etter nye medarbeidere.
– I GIVAS er vi på jakt etter individer med teknisk dyktighet og et brennende ønske om å bidra til noe meningsfylt. Her har du muligheten til å påvirke fremtidige generasjoner gjennom kloke valg for sikring av vannressurser, sier Rolsdorph.
GIVAS, Glåmdal interkommunale vann og avløpsselskap IKS, ble etablert 1. januar 2006 av kommunene Grue og Kongsvinger. I 2013 og 2014 kom henholdsvis Nord-Odal og Eidskog med.
Av Kristian Fabrizio