Home » Havvind » Vil bli et senter for havvind
Sponset

Wergeland Group har landet viktige kontrakter knyttet til sammenstilling, produksjon og vedlikehold av vindturbiner. Nå jobber Gulen-selskapet målrettet for å bli en verdensledende hub for havvind og satsingen inn mot det grønne skiftet.

– Med vår strategiske beliggenhet i Fensfjordbassenget, store og tilgjengelige industritomter, vår erfaring innen basedrift og ikke minst den kompetansen vi besitter innen havvind, mener vi helt klart at vi her i Sløvåg er i en posisjon til å bli en verdensledende hub for havvindsatsingen, sier kommunikasjonsdirektør Irene Wergeland.

Fylkesordfører i Vestland Jon Askeland (Sp) er helt enig.

– Wergeland har allerede trukket vinnerloddet innen havvind med forpliktelsene de har fått fra Equinor. Det de har fått til så langt er bare begynnelsen. Det blir utrolig spennende å følge de videre, sier han.

Et industrieventyr

Over de neste tiårene har Norge som ambisjon å bygge ut 30GW havvind, noe som tilsvarer om lag 5 000 turbiner. Det sier noe om hvor stort det norske markedet for produksjon, sammenstilling, service og vedlikehold vil bli i framtiden.

– Vi har de siste årene satset tungt inn mot havvindmarkedet og vi er veldig motiverte for å bidra inn i det grønne skiftet. De store og strategiske viktige kontraktene vi har landet med Equinor er et tydelig bevis på at vi lykkes i denne satsingen, sier Irene Wergeland.

Verdens største: Testturbinen for havvind vil med sine 275 meter bli den største havvindturbinen i verden. Denne fotomontasjen viser hvordan den vil se ut fra Leirvåg fergekai på andre siden av Fensfjorden. Fotomontasje: Multiconsult

Kjempemulighet for lokalsamfunnet

For det var nemlig på industriområdet deres turbinene til verdens største flytende havvindpark, Hywind Tampen, ble sammenstilt. Og det er hit turbinene fra Hywind Scotland slepes for vedlikehold denne våren. Dette er det første vedlikeholdsprosjektet som skal gjøres på flytende havvind, og dermed svært viktig strategisk for Wergeland Group. Og det stopper ikke der. Wergeland har også landet kontrakten med Equinor som foretrukket leverandør for masseproduksjon av bunnfundamenter og sammenstilling av turbiner til Hywind Factory. Denne avtalen alene vil gi mellom 200 og 800 arbeidsplasser i produksjonslinjen, avhengig av hvilket design som velges for fundamentene.  

– Samtidig vet vi at en industriarbeidsplass fører til rundt tre årsverk i ringvirkninger, så det er klart at dette er en kjempemulighet for både oss og lokalsamfunnet, sier Irene Wergeland.

Havvind-hub: Wergeland Group har allerede etablert seg som en seriøs aktør innen havvind etter at de sto for sammenstillingen av de 11 turbinene til Hywind Tampen, verdens første fl ytende havvindpark. Her ligger noen av de i Fensfjordbassenget i påvente av utsleping til Nordsjøen. Foto: Harald Dirdal
Havvind: Stortingspolitikerne fra Høyre, Ove Trellevik (t.v) og Olve Grotle (t.h) var nylig på besøk hos Wergeland Group og Irene Wergeland for å lære mer om havvindsatsingen de er i gang med. Foto: Linn Dyveke Wilberg

Grønn kraft fra egen turbin

Men det er ikke bare leveranser, vedlikehold og sammenstilling Irene Wergeland og hennes 210 ansatte satser på. Hun ønsker også å gjøre industrihavnen selvforsynt med grønn kraft. De er nå i sluttfasen av konsesjonssøknaden om å få satt opp en 275 meter høy havvindturbin, som vil kunne produsere 55GWh inne på industriområdet.

Det er Georgine Wind, et underselskap av GE Offshore Wind, som søker konsesjon for turbinen GE Haliade-X, slik at de kan validere last og produksjon før denne turbintypen kan selges kommersielt.

Planen er at Wergeland skal overta turbinen etter testperioden på fem år og industrihavnen vil med det bli selvforsynt med grønn energi. Høringsrunden knyttet til konsesjonssøknaden er avsluttet, og i Sløvåg venter de nå spent på avgjørelsen i kommunestyret i Gulen 12. april.

Vestland Fylkesutvalg har i sin høringsuttale stilt seg positive til turbinen og tilrådd at konsesjon blir gitt.

– Vi står midt i det grønne skiftet. Kraftleveransen fra testturbinen vil gjøre oss selvforsynt med energi og dermed gjøre oss til en helt grønn industrihavn. Med storproduksjon av bunnseksjoner kan vi også være med å senke produksjonskostnadene og medvirke til at havvind-utbyggingen blir mer bærekraftig. Vi må alle bidra der vi kan og med det vi kan for å nå de klimamålene vi har forpliktet oss til, sier hun.

Roser initiativet: Både fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland, og Gulen-ordfører May-Lynn Osland roser Wergeland for initiativet de tar inn mot det grønne skiftet.

Foto: Linn Dyveke Wilberg

– En gylden mulighet

– En utbygging av 30GW havvind de neste tiårene vil skape en omfattende aktivitet på land med produksjon av fundamenter og sammenstilling av turbiner. Sløvåg har her en gylden mulighet til å befeste sin posisjon som en viktig lokasjon for utbyggingen som vil komme i Nordsjøen, sier Irene Wergeland som også er rask med å trekke frem en rekke andre positive ringvirkninger som vil følge i kjølvannet av innvilget konsesjon for test-turbinen.

– En slik satsing vil sette Gulen og Sløvåg på kartet både nasjonalt og internasjonalt. Store internasjonale selskaper vil komme her for å se nærmere på teknologien som utvikles. Dette vil med all sannsynlighet generere leverandøroppdrag for bedrifter i industrihavna og en rekke kunnskapsbaserte arbeidsplasser. Det vil også legge til rette for forskning innen havvind der vi ser muligheter for samarbeid med både universiteter og høyskoler samt fagutdannelser på skoler.

FAKTA

Wergeland Group er en hjørnesteinsbedrift lokalisert i Sløvåg i Gulen kommune. Selskapet ble grunnlagt i 1956. Selskapet driver i dag innenfor flere forskjellige forretningsområder, der hovedtyngden er som fasilitator for aktivitet og utvikling i Gulen industrihavn.

Les mer på wergeland.com

Neste artikkel