Home » Havvind » Smart og enkelt
Havvind

Smart og enkelt

Strømledninger
Strømledninger
Foto: Getty Images

Ville det ikke vært fint å få beskjed på sms når strømmen blir borte i leiligheten din? Kanskje du er på sommerferie i Italia eller på besøk i Valdres. Da er det godt å vite at nettselskapet også får melding om strømstansen, slik at de raskt kan rykke ut for å rette feilen.

Begge deler kan bli en realitet når du har fått installert en av de smarte målerne som skal rulles ut til alle norske strømkunder innen 1. januar 2019. Mange er ikke klar over det, men nettselskapene er i dag praktisk talt er blinde for feil i den delen av strømnettet som er nærmest kundene.

Undersøkelser viser at mange strømkunder kan redusere forbruket med så mye som 20 prosent hvis de får god informasjon.

De nye digitale målerne, også kjent som AMS (Avanserte Måle- og Styringssystemer), vil gi deg bedre informasjon om ditt strømforbruk og -priser, samt legge til rette for nyttige tilleggstjenester. Nettselskapene får samtidig informasjon som gjør at de kan investere riktigere, drifte nettene mer effektivt og rette feil raskere.  Dette bidrar til en billigere og bedre tjeneste for deg som strømkunde.

De nye, godt sikrede målerne sender informasjon til nettselskapet om hvor mye strøm du bruker hver eneste time hele døgnet, hele året. Dermed slipper du å lese av strømmåleren din selv, og du vil kunne betale akkurat det strømmen koster den timen du bruker den. Du kan også når som helst sjekke hvor mye strøm du har brukt, gjerne i en app på telefonen.

Styre energiforbruket

Det er du som strømkunde som eier og styrer hvem som får tilgang til dine data. Ønsker du å bli plusskunde og å produsere din egen strøm, for eksempel solceller på taket, hjelper de nye målerne deg med å selge overskuddskapasitet tilbake til nettet.

Skal klimautslippene ned, må mye av den fossile energien erstattes av fornybar energi – som i globalt perspektiv er en mangelvare.

Undersøkelser viser at mange strømkunder kan redusere forbruket med så mye som 20 prosent hvis de får god informasjon og har gode løsninger for å styre energiforbruket. I samarbeid med Enova har NVE derfor lyst ut en konkurranse om 30 millioner kroner for at markedsaktørene skal kunne teste ut hvordan strømkundene foretrekker å få informasjon om strømforbruket sitt, og hvilken innvirkning dette har på forbruket.

Noen vil kanskje ha en liten skjerm som kan henges opp på et strategisk sted i boligen, slik at hele familien kan følge med. Andre vil heller sjekke strømforbruket via smarttelefonen sin. Erfaring fra andre land viser at noe av det mest motiverende når det gjelder strømsparing, er å få vite hvor mye tilsvarende boliger i nabolaget ditt bruker. For andre handler det om å konkurrere med seg selv.

Brukervennlige styringssystemer

Brukervennlige styringssystemer er viktig. Det nytter ikke med all verdens informasjon rett i lomma hvis du er på en lengre ferie når du oppdager at du glemte å skru ned varmen hjemme.  En rekke såkalte smarthus-løsninger løser den utfordringen, og gjør at du kan styre strømforbruket uansett hvor du måtte befinne deg. Aller helst styrer utstyret seg selv mesteparten av tiden.

Men hvorfor er det så viktig å bruke strømmen smartere enn i dag? Er det ikke mange som snakker om at vi kommer til å ha for mye strøm i årene som kommer?

Det er riktig at vi er bortskjemt med god tilgang på fornybar vann- og vindkraft her i landet. Men også vi bruker mye fossil energi, for eksempel i biler og andre transportmidler. Skal klimautslippene ned, må mye av den fossile energien erstattes av fornybar energi – som i globalt perspektiv er en mangelvare. Det er altså god grunn til å bruke strømmen smart, selv om strømprisen er lav for tiden. Kanskje kan strømmen du sparer heller brukes til å holde en elbil med strøm?

Av Heidi Kvalvåg

Neste artikkel