Home » Havvind » Verdens største turbinsystem utvikles i Norge
Sponset

Kan en flytende vindpark – montert i et gigantisk «seil» – utkonkurrere vindparker til havs, og kun bruke en brøkdel av plassen? Muligheten er nærmere enn vi tror.

Dagens teknologi for flytende havvind er basert på enkeltturbiner på eget fundament. Det har sine utfordringer – noe norske Wind Catching Systems har en spektakulær løsning på: flere turbiner på én og samme flyter. Løsningen krever vesentlig mindre areal enn tradisjonelle vindparker.

Administrerende direktør Ole Heggheim forklarer prinsippet:

– Vi bruker halvt nedsenkbare, flytende fundamenter, av typen Norge lenge har brukt i Nordsjøen. På flyteren installeres et seil, bestående av mange vindturbiner med standard størrelse. I seilet er det innebygde heiser, som gir tilgang til alle punkter, og som gjør at drifts- og vedlikeholds-operasjonene kan løses enklere enn i dag.

Ole Heggheim

Administrerende direktør, Wind Catching System

Fordelene er opplagte, sammenlignet med dagens turbiner, som må slepes til land for større vedlikeholds-operasjoner.

Vedlikehold til sjøs

– Vedlikehold av turbiner innebærer at man skal opp i en nacelle i 150 meters høyde og i noen tilfeller klatre ut på bladene. Hos oss blir det en mye fredeligere operasjon, der et lite mannskap for eksempel bytter ut rotorblader eller turbin på stedet. Bladene er innpå 14 meter lange, til forskjell fra langt over 100 meter for enkeltturbiner, forteller kommersiell direktør Magnus Bakken.

Magnus Bakken

Kommersiell direktør, Wind Catching System

WCS designer for en standardisert fabrikasjonsmetode, hvor bruk av automatiske robotsystemer er sentralt. De jobber også med kjente leverandører, som skal levere systemer og enkeltkomponenter basert på eksisterende teknologi. For turbinleveransen, og de andre delene av systemet, vil dette muliggjøre en ny og mer fleksibel leverandørkjede.

– Det betyr at vi, både i konstruksjons- og driftsfasen, kan bidra til at flytende havvind i fremtiden kan konkurrere med andre energikilder, og dermed har livets rett, tilføyer Magnus.

Skalerbart

Et problem med dagens løsninger er at de må gjøres større og større, for økt effekt. Dermed møter man nye teknologiske barrierer hver gang effekten økes. WCS øker heller antallet turbiner i «seilet». Det gir langt større fleksibilitet, og gjør det mulig å skalere kapasiteten.

– Ikke bare må tradisjonelle turbiner gjennom en helt ny design-loop, men hele prosessen for nye produkter på markedet involverer risiko, spesielt når man har dårlig tid. I tillegg endres behovene, både ved konstruksjons-fasilitetene og i drift. I stedet for å øke størrelsen på hver enkelt turbin, skalerer vi ved å øke antallet turbiner i seilet, forklarer Magnus.

Demonstrasjon

Arealeffektiviteten er også ekstrem. Fem WCS-enheter produserer like mye som 25 tradisjonelle 15-megawattere. Det gjenstår bare å kvalifisere løsningen for markedet.

– Det vi gjør, er å bruke kjent teknologi og kjente størrelser, som settes sammen på utradisjonelt vis. Kundene våre er så sterkt motivert av løsningen, at de ønsker å demonstrere den i kommersiell skala, fortsetter Ole.

– Havenergiloven gir rom for å demonstrere ny teknologi. Nå utvikler vi et demonstrasjonsprosjekt utenfor Øygarden, for å validere teknologien, sammen med industrielle partnere. Det er det vi jobber med nå, med et godt utgangspunkt i markedets behov for å finne nye løsninger. Vi har et langsiktig perspektiv på utviklingen, og nødvendige konsesjoner må på plass, forteller Magnus.

– WCS ble etablert i 2017, men teknologiutviklingen startet noen år før, inspirert av Parisavtalen og en teknologi som er svært inkrementell. Vi kom fort til at det var rom for en hydrodynamisk løsning med multiturbiner. De er enkle å produsere, installere, operere og vedlikeholde, med optimal produksjon per flyter, så forventningene er høye, avslutter Ole.

Av Jarle Petterson

Neste artikkel