Skip to main content
Home » Grønn omstilling » Grønn omstilling med kunstig intelligens
Sponset

Europas ledende rådgivende arkitekt- og ingeniørvirksomhet har lenge satset på digitale verktøy for å effektivisere prosjekter innen bygg, anlegg, energi, miljø, industri og infrastruktur. Med 22 000 ansatte, fordelt på ulike fagområder, har Sweco, med en egen KI-modell, tatt et stort skritt videre.

Konsernet håndterer årlig 150 000 prosjekter for 40 000 kunder, hvor hvert prosjekt har sine spesifikke behov og utfordringer. Sigurd Løvfall er digitaliseringsdirektør i Sweco, og understreker at teknologiens virkelige verdi ligger i å finne skreddersydde løsninger sammen med kundene.

– Alle våre kunder og alle våre prosjekter er unike. Teknologien gjør det mulig for våre rådgivere å finne de beste løsningene, materialene og designene for det enkelte prosjekt, i samarbeid med kunden, sier Løvfall.

Teknologi med mening

For Sweco handler det ikke bare om å bruke teknologi, men om hvordan den brukes til å forbedre interaksjonen mellom mennesker i komplekse design- og prosjekteringsprosesser. Løvfall er klar på at teknologien i seg selv ikke har egenverdi, men at det er metodikken som teller.

– Swecos påvirkning på samfunnet er til syvende og sist i det fysiske miljøet, men vår arbeidsmetodikk er gjennomdigital, og har vært det lenge. Målet er å sørge for at konsulentene har tilgang til den nyeste kunnskapen og beste praksis, forteller Sigurd.

Kunstig intelligens som akselerator

Digitaliseringsdirektøren ser på kunstig intelligens som akselerator for alle digitale verktøy og prosesser. Han mener ledere som har utsatt investeringer i digitalisering, i påvente av at KI skal løse problemene for dem, vil innse at de har gitt seg selv en konkurranseulempe, snarere enn et fortrinn.

– Når man arbeider digitalt, kan imidlertid KI skape ny verdi, avhengig av hva du bruker verktøyet til. Potensialet for effektivisering av ressursbruk i vår bransje er stort. Ikke bare fordi KI serverer løsninger raskere, men ofte også bedre. Enten det gjelder å optimalisere traseer, tomteutnyttelse, materialvalg eller logistikk, vil KI kunne være en viktig driver fremover.

– Diskusjonen rundt KI og personvern har vært ganske opphetet en stund, og med rette, for det er med KI som med alt annet – den kan brukes konstruktivt og den kan misbrukes.

Swecos egen KImodell, SwecoGPT er bygget på Microsofts AI studio, kan kun brukes innenfor egne brannmurer, og er skreddersydd for virksomheten. Illustrasjon: SWECO

Trygg og skreddersydd KI-bruk

Swecos egen KI-modell, SwecoGPT er bygget på Microsofts AI studio, kan kun brukes innenfor egne brannmurer, og er skreddersydd for virksomheten.

– Her kan konsulentene våre trekke veksler på hele konsernets kollektive kunnskap, og det er jo nettopp sånne ting som driver meg, altså hvordan vi tilgjengeliggjør kunnskap for den enkelte rådgiveren i utførelsen av spesifikke prosjekter, forklarer Sigurd.

– Nøkkelen er at verktøyene er tilgjengelige når du trenger dem, og det er grunnen til at vi har valgt å gå for KI. Det er nå rundt ett år siden vi lanserte SwecoGPT, som nå brukes regelmessig av over halvparten av rådgiverne i konsernet.

Karbon, kostnader og digitale tvillinger

Et annet verktøy, Carbon-Cost Compass, hjelper Sweco med å velge de rette materialene, og designene med å redusere kostnader og CO₂-utslipp. Løvfall trekker frem et prosjekt der C3 bidro til å redusere karbonutslippene fra en svensk førskole med 70 prosent, samtidig som kostnadene ble redusert.

Sweco tilbyr også digitale tvillinger fra datterselskapet Twinfinity, for å forvalte bygningsmasse mer effektivt. Virtuelle modeller kan i sanntid oppdateres med relevant informasjon, noe som gjør det enklere å planlegge bruk, vedlikehold, og rehabilitering for eiendomsforvaltere.

– Alt dette viser hvorfor vi jobber med innovasjon, men vi er bare i startfasen. Vi går spennende tider i møte, avslutter Løvfall.

Sweco er Europas ledende arkitekt- og ingeniørselskap. Våre rådgivertjenester spenner bredt fra store vann- og energiprosjekter, til effektive og miljøvennlige transportløsninger til utviklingen av byer og grønne områder.

Les mer på sweco.no

Av Jarle Petterson

Next article