Home » Grønn omstilling » Etterisolerer loft med resirkulerte aviser
Sponset

Å tilleggsisolere bygg er en rask, enkel og rimelig måte å spare strøm på. Isolasjon laget av resirkulerbart avispapir er i tillegg bærekraftig og kostnadseffektiv.

– Bygg fra 1950-2000 har ofte et stort kaldloft med lite isolasjon fra byggeår. Det gir et stort varmetap om vinteren, samtidig som det slippes inn mye varme om sommeren. Man kan oppnå store besparelser ved å la en av våre isolatører komme opp på loftet og legge ekstra isolasjon over det som allerede er der, sier Knut Johnsrud, daglig leder i CBI Norge.

Knut Johnsrud

Daglig leder i CBI Norge

Han forteller at de legger typisk på 30-40 centimeter, men kan også blåse inn enda mer når kunden ønsker det. På en enebolig er jobben gjort på en formiddag. Siste nytt er at de nå også har et gjør-det-selv-produkt der man heller ut isolasjonen fra sekker, som er godt egnet til de mindre jobbene. Celluloseisolasjon er behagelig å arbeide med, den er langt lettere å fordele utover enn tradisjonelle plater, og den klør ikke på huden.

Enova anbefaler etterisolering

– Vi kan gjøre energiberegninger og ser ofte at investeringen har en tilbakebetalingstid på godt under fem år. Beregningen bruker historiske værdata for området, og er basert på en lavere strømpris enn den vi ser nå. Resultatet av etterisolering merker man omgående i form av bedre komfort og lavere energiforbruk, sier Johnsrud.

– Kundene er fornøyde, vi opplever gjerne at vi isolerer nabohus kort tid etter. Det er ikke uten grunn at Enova anbefaler etterisolering av loft, faktisk øverst på listen over tiltak som gir mest effekt for pengene, sier han videre.

Lavthengende frukt

– Å etterisolere loftet er en lavthengende frukt til energisparing i mange norske hus, sier Johnsrud, og legger til at han tviler på at mange andre anbefalte energioppgraderinger gir like god valuta for pengene.

– Bytter en vinduer for å spare energi, vil man få vesentlig lengre tilbakebetalingstid, fordi investeringen er høyere og effekten mindre, sammenlignet med etterisolering av loft. Det samme med å kjøpe ny varmepumpe, man sparer på varme, men bruker fort opp gevinsten med kjøling på sommeren, sier han.

Etterisolering med blåseisolasjon, gir høy og rask effekt, der investeringen er lav i forhold til gevinsten. Benytter man Enovas regnestykke, kan man på et tak på 100 kvadratmeter spare 2300 kWh i året ved å øke fra 10 til 30 centimeter isolasjon.

– Det merker du på strømregningen, sier Johnsrud.

Sirkulær økonomi

CBI har lang erfaring med isolasjonsprodukter, men hovedproduktet er bærekraftig celluloseisolasjon, som har vært på det norske markedet i over 40 år.

– Først fanger trærne CO2 mens de vokser. Så hugges de, og det lages papir som gjenbrukes opptil flere ganger. Vi tar så returpapiret og produserer isolasjonsmateriale. Det ferdige produktet blåses inn i bygninger, og det blir ikke noe kapp eller svinn. Man får den isolasjonen man trenger der man trenger den, sier Johnsrud.

– Vi ser at vi kommer meget heldig ut når man regner miljømessig fotavtrykk sammenlignet med andre produkter på markedet, sier han.

Lunt, lyddempende og brannsikkert

I tillegg til å være bærekraftig og kostnadseffektiv, har celluloseisolasjon gode lyddempende egenskaper.

– Mange kontakter oss i ettertid og forteller at de som en bonus er mindre plaget av støy utenfra. Celluloseisolasjon har også god varmelagringskapasitet, og det gjør at huset blir lunere om vinteren og svalere om sommeren. Konstruksjoner isolert med cellulose har også svært god brannmotstand. Det skulle man kanskje ikke tro om et produkt laget av avispapir, sier Johnsrud.

Stor etterspørsel

CBI Norge isolerer alt fra privat- og fritidsboliger til store kombi- og næringsbygg, som eldrehjem, skoler, idrettshaller og borettslag. Ethvert bygg som kan isoleres egner seg for celluloseisolasjon.

– Vi har rundt 25 sertifiserte isolatør-partnere spredt over store deler av Norge. De er spesialister på celluloseisolasjon, og står klare til å ta en uforpliktende prat. Vi er trygge på at celluloseisolasjon vil være et bærekraftig, økonomisk og sikkert valg for kommende generasjoner, og det er bare å ta kontakt, sier Johnsrud.

BE OM EN GRATIS BEFARING

Kontakt oss for et uforpliktende tilbud fra en av våre isolatører

Av Marte Frimand

Neste artikkel