Skip to main content
Home » Fremtidens matproduksjon » Utvikler smarte løsninger for u-reist mat
Sponset

I en kjeller i en boligblokk, midt i Trondheim sentrum, ligger et lite underjordisk gartneri. Her dyrkes det nyttevekster vertikalt med hydroponiske dyrkesystemer. Urban dyrking er en ny, bærekraftig måte å produsere mat på.

Davor Poljcic, daglig leder og grunder i Plant Tech, er overbevist om at bærekraftig, u-reist hydroponisk matproduksjon er fremtiden innen urban dyrking.

– Hydroponisk dyrking betyr at man dyrker i næringsrikt vann i stedet for i jord. Metoden kan opptil halvere vannforbruket enn konvensjonelt landbruk, og kan nesten doble vekstraten, sier Davor Poljcic

Ved dyrking i kontrollerte omgivelser, blir man ikke påvirket av sesong eller været. Det betyr at man kan forsyne Norge med egen matproduksjon hele året.

– Ved å gjøre dette i kontrollerte omgivelser, har vi heller ikke samme skadedyr- eller ugressproblematikk som vanlig landbruk, sier gründeren.

Les mer på plant-tech.no!

Michelin-restauranter på kundelista

Plant Tech har bygget opp fem anlegg i trøndelagsområdet, et av anleggene er levert til kommunen for likestillingsarbeidere. I tillegg leverer de nyttevekster til nesten 40 restauranter, kantiner og bakerier. To av Trondheims tre Michelin-restauranter står og på kundelista.

Per i dag er det mikrogrønt, urter og andre bladvekster Plant Tech dyrker. Og hvis du skulle lure, leveringen av produktene skjer selvfølgelig på sykkel. Neste steg er frukt, grønnsaker og rotfrukter. Det krever større innsats, men etter en del forsøk har Poljcic funnet ut at det er mulig.

– Med dagens klimaendringer er det et stort behov for å begynne og dyrke innendørs. Vi trenger å bli mer selvforsynt på å produsere vår egen mat i Norge for virkelig å bli et bærekraftig samfunn. Mat er det mest kritiske vi mennesker trenger for å overleve. Neste år har vi store planer om å skalere opp produksjonen vår, og systemene skal utvikles til å dyrke i høyder på minst seks meter, sier grunderen.

Utviklet egne LED-lys

Davor er opptatt av bærekraft i alle ledd. Derfor har de også utviklet egne LED plantelys for optimalisert vekst, med ekstra lang levetid og minimalt strømforbruk.

– Det er viktig for oss at utstyret er av god kvalitet og varer lenge, sier grunderen, og håper flere har lyst til å slenge seg med på reisen.

– Vi ønsker å komme i kontakt med flere folk som har lyst til å jobbe med dette, sier han.

Les mer på plant-tech.no!

Tekst: Plant Tech

Next article