Skip to main content
Home » Fremtidens matproduksjon » Sørger for rent vann i verdens største landbaserte oppdrettsanlegg
Sponset

Når islandske First Water, tidligere Landeldi, nå er i gang med å bygge verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for fullvoksen laks, er det teknologi fra Nordic Clean Pumps i Haugesund som gjør at vannet kan gjenbrukes uten å ofre vannkvalitet.

Nordic Clean Pumps’ teknologi går i korthet ut på flytting av vann, og kontroll på vannet til enhver tid. Alle de viktige elementene kom på plass for oppdrettsanlegget på Island, som var fremoverlent nok til å satse på revolusjonerende teknologi fra nabolandet i øst. Side-Flow system og Totalgass kontroll TGC system er resultatet av teknologisk kompetanse og nytenking.

– Det ble nok utslagsgivende for at de satset på oss, kontrakter som dette er ofte forbeholdt de største selskapene, sier Kjell Erik Røvang, COB i Nordic Clean Pumps.

– Vår teknologi er myntet på å kunne naturens lover, og å spille på lag med den, sier han, og forteller at vinnerlaget er sammensatt av spisskompetanse i alle ledd.

Banebrytende design

Det er altså gjenbruksdesignet Side-Flow og totalgasskontrollen TGC som har sørget for den svært imponerende biologiske prestasjonen på anlegget.

Side-Flow-systemet tar vannet gjennom seks til åtte kammer og ti forskjellige teknikker i gjenbrukssystemet, og uten bruk av filterteknologi klarer vi å rense vannet ekstremt godt. Vi har hatt energieffektivitet i fokus ved utviklingen av dette gjenbrukssystemet. Sluttdesignet har garantert markedets laveste totale løftehøyde før vannet entrer tilbake til fisketank. Dette er en av hemmelighetene som gjør at vi er markedsledende innen energi effektivitet. Hvert fiskekar har sitt eget system, som gjør at man står mye sterkere med tanke på sykdom og sikkerhet.

Totalgasskontroll med TGC

– Med vår teknologi slipper du biofilter, som i et fullt ras-anlegg, sier Røvang.

Den har en høyere generell sikkerhet enn et komplett gjennomstrømningsanlegg fordi vannet gjenbrukes. Skulle vi miste gjenbruket, har vi nytt vann-funksjonen. TGC-teknologien sørger med sin følsomhet for å holde totalgasstrykket nede ved å fortrenge nitrogen til fordel for oksygen. Vår løsning omdanner nitrogengassen til fast stoff, derfor går gasstrykket ned, selv om oksygenmetningen går radikalt går opp. Resultatet er kort sagt renere vann, og dermed renere kar.

– Dette medfører at åpne kar der det har stått fisk i seks måneder, er helt rene når karene tømmes, sier Røvang, og forteller om biomassetetthet på opp mot 100 kilo per kubikk, uten at det har gått ut over vannkvaliteten, tilvekst eller kvalitet på fisken. Det har vært en ekstrem lav dødelighet gjennom hele produksjonen, noe som dokumenterer fiskevelferd gjennom vannkvalitet og kardynamikk.

Resultatet av de første slaktede laksene fra anlegget viser verdensklassekvalitet.

– Vi gjør vårt for at laksen trives. Dyrevelferd, sammen med et miljøperspektiv, kommer til å være utrolig viktig i tiden fremover, avslutter Kjell Erik Røvang.

Gasellebedrift for tredje år på rad

Nordic Clean Pumps retter en stor takk til Innovasjon Norge.

– De har vært med oss siden dag én, og deres tro på oss er en viktig grunn til at vi har hatt grønne tall siden fra starten, sier Røvang.

Han kan i tillegg fortelle at de ble gasellebedrift i 2021 og 2022, og kommer til å bli det for tredje år på rad.

– Vi eier alle aksjene våre selv, og er selvsagt veldig stolte over den gode økonomien i selskapet, sier den stolte COB-en.

I tillegg vil han nevne hjelpen fra Blue Planet.

– En ting er å sitte med gode ideer, men å komme gjennom søknadsprosesser, komme ut til kunden, og være i markedet, er noe helt annet. Blue Planet har vært essensielle for oss, skryter han.

Det faktum at laksen har trivdes godt, ekstremt godt, det siste året i vår landbaserte gard i Thorlakshafn, og kundene våre gir produktet den høyeste vurderingen for smaken, viser oss svart på hvitt at teknologien vi bruker i vår landbaserte anlegg har bevist seg selv

Uttalelse fra CEO i First Water Eggert Thor Kristoferson etter første slakt i iLaks 20. juni 2024

Det er tydelig at vannkvaliteten er veldig god, laksen trives og vokser raskere enn planlagt. Det er indikasjoner på at det er rom for økt kartetthet, noe som kan gi høyere ytelse. Det kan derfor antas at den totale produksjonen vil bli betydelig høyere enn tidligere annonsert

Uttalelse fra styremedlem First Water Jon Sigurdsson til VB.is 2.mars 2024
Next article