Skip to main content
Home » Fremtidens matproduksjon » Kvelde Mølle produserer 100% norsk steinmalt pizzamel; Florsiktet – et mel med lang og spennende tradisjon på mølla!
Sponset

Historien om Julemelet: I riktig gamle dager når bonden kom til mølla for å male korn, ble melet som lå igjen i de nederste sikteskuffene forvaltet som om det var bondens gull. Det ble godt pakket inn i et putetrekk, gjerne med et brodert hjerte på tatt med hjem til kona. Dette var skrytemelet på gården, fordi baksten ble hvitere, høyere, bedre på lukt og smak og fikk lengre holdbarhet. Dette var melet man brukte til de store høytidene på gården.

I dag selger Kvelde Mølle dette Julemelet under navnet Florsiktet Hvetemel, og er en av møllas absolutte bestselgere. Italienerne kaller mel av denne kvaliteten et tipo 00-mel. Det kjennetegnes med blant annet høyt proteininnhold og høy utmaling av kornet opptil 50 prosent mot det vanlige hvetemelet som har 78 prosent. Florsiktet egner seg utmerket til pizza, pasta, lefser, focaccia og øvrig bakst. Ekstra gøy er det at vårt mel klarer å være vesentlig billigere enn utenlandske alternativer.

Kvelde Mølle samarbeider i dag med Baker-og Konditorakademiet, Innovasjon Norge og Håndverksbakeri i et prosjekt for å øke bruken av mel fra norsk korn. Baker- og Konditorakademiet er svært positivt overrasket over hva steinmalt norsk mel kan levere av bakeresultater, og de inspirerer med sine tester.

Prosjektet treffer svært godt nå som bærekraft, håndverk, sporing, lokalmat og selvberging har blitt viktige kvaliteter. Det norske kornet har ingenting å skamme seg over sett i forhold til utenlandsk korn. Dyktige fagfolk i Norge har siden krigen utviklet gode kornsorter som er tilpasset våre forhold og som kan gjøre ambisjonen om å redusere andelen av utenlandsk korn i vanlig mel fra 20 til 10 prosent innen 2030 mulig.

Florsikt hvetemel

Vår bestselger Florsikt hvetemel på en av
våre kvernsteiner. Dette melet har en lang og
spennende historie på mølla. Det ble lenge
bare kalt for Kveldemel, og var fra gammelt av
selveste julemelet med sin høye utmaling. I dag
er et 100% norsk steinmalt Tipo 00 mel med målt protein tett opptil 14%.

Kvelde Mølle – den lille mølla i frodige Lågendalen

På begynnelsen av 1900 tallet var det over 1000 bygdemøller i Norge. Kvelde Mølle er en av fem autentiske steinmøller som står igjen. I dag produseres det meste melet på de langt mer effektive og større valsemøllene. Kvelde kan vise til steinmøller tilbake til 1300-tallet, og sverger fortsatt til den gamle måten å lage mel på, da det gjør en signifikant forskjell på melet. Lågendalen er et unikt landbruksområde i Norge, og gir vekstforhold på høyde med klimaet i Nord-Tyskland og Nord-Frankrike.

Bevisste valg har gitt resultater

Kvelde Mølle har valgt å stole på det gamle håndverket med å steinmale mel. Videre skal kornet være så kortreist som mulig, og det er kun de beste kornkvalitetene som brukes. Kornet blandes ikke ned til noen standardkvalitet, og melet skal være et naturprodukt uten tilsetningsstoffer slik våre bønder leverer det.

Dette har resultert i over 35 ulike håndverksmel som har blitt viktige favoritter for dyktige bakere over hele landet, som et nyttig supplement til dagens valsemøller. Kvelde Mølle går i døgndrift for å kunne dekke den stadig stigende etterspørselen etter hvert som folk erfarer at mel ikke bare er mel.

Fakta om Kvelde Mølle

• Dagens Kvelde mølle ble etablert i 1916.
• Produserer over 35 ulike nisjemel.
• Ingen tilsetningsstoffer, og blander ikke inn ulike kornkvaliteter.
• En av få kommersielle steinmøller i drift i dag.
• Fem ansatte.
• Stolt medlem av Hanen.
• Vi maler både økologisk og ikke økologisk me.l
• Vi var først med Nyt Norge og Spesialitet-merket på mel.
• Vi har 100% norsk steinmalt Tipo 00 og Tipo 0 mel.
• Kvelde Mølle er på Facebook og Instagram.

Les mer på kveldemolle.no

Tekst: Espen Wingaard

Next article