Skip to main content
Home » Fremtidens matproduksjon » Fra arv til innovasjon: Serigstads vei mot et bærekraftig landbruk
Sponset

Serigstad, en av landets eldste utstyrsleverandører for norske bønder, ser nå nye trender innen landbruket. Vi tok en prat med daglig leder Trond Gjermund Haugen om økt automatisering, effektivisering og fokus på bærekraft og dyrevelferd. 

— Landbruket er godt inne i et generasjonsskifte, sier Trond Gjermund Haugen, daglig leder i Serigstad. 

Trond Gjermund Haugen

Daglig leder, Serigstad

— Dagens bønder ønsker en moderne livsstil, som gir rom for ferier og work-life balance. Bonden er, med andre ord, ikke lenger bundet til gården 24/7 takket være økt automatisering og mer effektiv drift, legger Haugen til. 

En fremtidsrettet bedrift

I det idylliske landskapet i Rogaland finner du Serigstad, som har holdt til der siden 1864. Med en historie som strekker seg lenger tilbake enn jernbanens innmarsj i Norge, står Serigstad støtt i fortiden, samtidig som de titter frem mot en teknologisk fremtid. Haugen forteller at selv om bærekraft alltid har vært en viktig del av bondens filosofi, har det ikke blitt satt i system like mye som nå. 

— Vi tenker gjenbruk av materialer, effektive fôringsstrategier og elektrifisering av maskinene våre. Våre maskiner går på strøm, og vi ser stadig mer fokus mot elektrifisering og lavt strømforbruk, forklarer Haugen og legger til at Serigstads maskiner er designet for å utnytte fôret optimalt. 

På spørsmål om hva det neste store steget for Serigstad er, svarer Haugen at Artificial Intelligence (AI) og data kommer til å preget matproduksjonen betraktelig i årene som kommer. 

Foto: Serigstad

Data stadig viktigere

—Vi må ta i bruk AI og bli gode på datafangst for at bonden skal ta faktabaserte beslutninger i tillegg til å stole på magefølelsen, sier Haugen. 

— Våre maskiner kan måle strømforbruk, fortelle om hvor mange tonn fôr som går igjennom og om de trenger vedlikehold. De blir interaktive og gir informasjon om faktiske forhold. Samtidig bidrar ikke bare automatiseringen og AI til effektivisering; økt dyrevelferd kommer også som følge av dette, presiserer han. 

– Et eksempel på dette er at vi har riktig mengde av forskjellige typer fôr til forskjellig type dyr, noe som gjør at vi kan tilpasse næringsinnholdet etter dyrets behov.Noen dyr, som en ku som produserer melk, trenger tre ganger mer næring enn en som ikke gjør det. På den måten blir maten utnyttet mye bedre, noe som sparer ressurser, forteller han.

Serigstad er stolte av å være en del av det grønne skiftet i landbruket, ved å tilby maskiner som bidrar til effektiv og bærekraftig matproduksjon.

— Vi har røttene våre i fortiden, men blikket rettet mot fremtiden. Neste nyhet er en høstemaskin basert på fôrhøsteren.

Om Serigstad

Vi bevarer fôrkvaliteten og automatiserer tungt og tidkrevende arbeid.

Av Kristian Fabrizio

Next article