Home » Fremtidens matsystemer » De 6 beste tipsene for å redusere matsvinn
matsvinn

De 6 beste tipsene for å redusere matsvinn

Mat
Mat
Kaster du maten din i søpla vil ressursene som blir brukt være til ingen nytte. Foto: Sara Johannessen

Matsvinn foregår i alle ledd fra produsent til forbruker. Selv om hver av oss mener at vi ikke kaster så mye mat, er det vi forbrukere som til sammen kaster mest. Så mye som 60 prosent av alt matsvinn i Norge skjer i norske hjem, og hver nordmann kaster om lag 42,6 kilo i året.

1. Kjøp bare det du trenger

Omtrent hver åttende bærepose mat vi kjøper havner i søpla. Med gode rutiner vil mindre mat bli kastet, og det er penger og miljø spart.

– Planlegg innkjøpene dine og forsøk å unngå impulskjøp. Bli bevisst hvor mye du og familien spiser og juster mengdene du handler etter det. Skriv en handleliste etter å ha sjekket skap og kjøleskap, sier Kristin Aamot Juliebø, prosjektleder for matsvinn i Matprat.

Kristin Aamot Juliebø

Kristin Aamot Juliebø

Kommunikasjonskonsulent, MatPrat

Foto: matprat.no

2. Ta datomerkingen med en klype salt

Maten kan godt være spiselig i lang tid etter utløpt dato. I butikkene blir stadig flere varer merket «Best før, ofte god etter». Ditt beste hjelpemiddel for å sjekke om maten fortsatt kan spises er sansene dine. Se, lukt og smak på maten før du bestemmer deg for å kaste.

3. Ta vare på maten

Bruk mindre tallerkener, så blir ikke magen mett før øyet. Bestem at «det du forsyner deg med må du spise opp». Lager du en stor porsjon av noe, så ha en plan for hva du vil gjøre med restene, eller frys dem inn – også med en plan.

4. Rydd i kjøleskapet

Et rent og ryddig kjøleskap gjør det lettere å holde oversikt og ta i bruk det som er der. Bruk funnene som inspirasjon til å lage nye retter. Se på restene som en ressurs det går an å eksperimentere med, og legg opp til minst én kreativ restematmiddag i uka.

5. Husk at all mat har verdi og fortjener å bli spist

Mat er grunnleggende for vår eksistens, men den kommer ikke på bordet vårt av seg selv. Maten vi spiser har blitt fôret og stelt, dyrket fram og passet på. Det krever energi, jordarealer, vann og arbeidskraft. Og all matproduksjon fører til klimagassutslipp. Om vi ikke tar vare på maten og spiser den opp, vil de ressursene som er brukt være bortkastet, og det er ressurskrevende også å destruere den.

– Å spise opp maten er å vise respekt for det arbeidet som ligger bak, og de ressursene det krever, avslutter Juliebø.

6. Kildesortér

Kildesortering i seg selv reduserer kanskje ikke matsvinnet, men det gjør deg bevisst på hvor mye mat som egentlig går i søpla eller blir skylt ut i sluket. I Norge har cirka 70 prosent av alle husstander tilgang på returordninger for organisk avfall. På behandlingsanleggene blir litt over halvparten av avfallet brukt til å produsere biogass, mens resten går til kompostering.

Neste artikkel