Home » Fremtidens kommune » Spennende investeringsmulighet i nyskapende KI-teknologi
Sponset

GRIT er en ny og unik søppelrobot basert på kunstig intelligens, brukt på en praktisk måte. GRIT plukker søppel, sneiper og snus på offentlige steder, og kan spare kommuner for store summer. Markedet for søppelroboter er stort, og både norske og utenlandske kommuner har vist interesse.

– GRIT er fremtiden og gir en unik mulighet for å bli med på et spennende teknologisk prosjekt med store vekstmuligheter. Vi skal inn i et marked med betalingsvilje og mange utfordringer, sier Tor-Olav Berntzen, teknisk leder/CTO i Hageroboten Jeeves AS

Tor-Olav Berntzen

Teknisk leder/CTO i Hageroboten Jeeves AS

Han forteller at norske kommuner bruker mye penger på å rydde i parker og byrom. I Norge brukes det cirka 300 kroner per innbygger per år for å plukke og håndtere søppel på offentlige steder. Dette utgjør en over en milliard i året. Det som ikke blir plukket opp, havner ofte steder vi ikke ønsker, som i økosystemene på land og i vann.

Frigjør menneskelige ressurser

Berntzen og hans kolleger har også produsert hageroboten Jeeves, som klipper gress, luker ugress, tar snegler og kalker plenen, både i private hager og i byens parker og grøntområder. Den har en sterk motor, og går lett opp bakker, på ujevnt underlag og er laget for norske forhold. Jeeves kan til og med hjelpe kommunen med å registrere sjeldne arter. 

Mens Jeeves ruller rundt i parken, kjører GRIT på stien ved siden av og rydder søppel. GRIT kildesorterer og tømmer seg selv ved behov. Flere små roboter kan effektivt rydde store områder, spesielt i tidsperioder med mye søppel, som for eksempel etter konserter/arrangementer. Da unngår man overfylte søppelspann og generell forsøpling i bybildet. 

GRIT vil være klar for testbruk om ett år og være klar for salg om to år.

– Vi trenger kapital for å nå disse målene. Vi ser derfor etter investorer, og har som mål å hente 30 millioner i to transjer, sier Berntzen.

Hageroboten Jeeves klipper gress, luker ugress, tar snegler og kalker plenen, både i private hager og i byens parker, hager og grøntområder.

Basert på KI

Jeeves og GRIT er eksempler på kunstig intelligens, brukt på en praktisk måte. Begge robotene kan skreddersys etter kundens behov. Man trenger for eksempel ikke å legge kabler rundt området det skal jobbes i. Robotene vet alltid hvor de er. 

– GRIT optimaliserer informasjon, tar hensyn til mennesker og fysiske hindringer og vil dermed ikke være til hinder i bybildet. Robotene lærer av hverandre og er i kontinuerlig utvikling. Vi bruker digital tvilling og robotklynger for å sikre kontinuerlig drift, sier Berntzen.

Selskapet har en grønn profil og drives etter en bærekraftig grunntanke. Både i produksjon og funksjon, er resirkulering, sirkularitet og universell utforming, de sentrale prinsippene.

Jeeves og GRITs teknologi kan brukes til mye mer enn bare hager og søppelhåndtering. Selskapet har fått støtte fra Regionalt forskningsråd og jobber sammen med Universitetet i Stavanger for å undersøke hvordan teknologien kan brukes i landbruket. I fremtiden kan den også være aktuell innen velferdsteknologi. Hvem vet?

Følg selskapet på LinkedIn.

Neste artikkel