Skip to main content
Home » Fremtidens kommune » Før influensaen: viktig å vaksinere barn og eldre
Fremtidens kommune

Før influensaen: viktig å vaksinere barn og eldre

Det er vaksinasjon og smittevernkontoret i kommunen som står for influensavaksinasjonen, og informasjonen om årets massevaksinasjon deles på kommunens nettsted. Foto: Getty Images

Vi nærmer oss influensasesong, kombinert med en ny covidvariant. Det kan gi mange barn og eldre farlig sykdom, men det er bare én ting som hjelper: vaksine.

Ifølge FHI står ti prosent av norske barn i fare for å utvikle alvorlig sykdom ved influensasmitte. Det til tross er ikke vaksinasjonsdekningen for barn under 18 større enn åtte prosent.

– Hovedårsaken er nok at foresatte eller foreldre ikke er klar over at barnet deres befinner seg i en risikogruppe. Det betyr at informasjon og kommunikasjon ut til foresatte og unge i mange tilfeller kunne vært bedre, mener Inger Johanne Bråten, som er fagleder på vaksinasjon- og smittevernkontoret i Fredrikstad kommune.

Inger Johanne Bråten

Fagleder på vaksinasjons- og smittevernkontoret i Fredrikstad kommune

Hun forteller at kommunen bruker flere kanaler for å sikre barna vaksinasjon:

– For de minste, mellom seks måneder og fem år, er det helsesykepleier på helsestasjonen som sørger for å vaksinere barna og informere foreldrene til barn i risikogruppene. De passer på å påminne dem fra år til år, spesielt foreldre til premature barn. Når det gjelder barnehagebarn og barn i skolealder, brukte vi i fjor digital «ranselpost», via Vigilo og andre løsninger, for å nå foresatte med informasjonsbrev.

– All erfaring i senere år viser hvor viktig det er å nå frem med god informasjon, og jo mer direkte den er, desto bedre, mener Fredrikstads kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen.

Sofie Lund Danielsen

Kommuneoverlege i Fredrikstad

Nesespray

– Det er vaksinasjon- og smittevernkontoret i kommunen som står for influensavaksinasjonen, og informasjonen om årets massevaksinasjon deles på kommunens nettsted. Når det kommer til elever med spesielle utfordringer, er vi i dialog med skolens helsesykepleier, og finner gode individuelle løsninger.

– Barn og unge fra skolealder og opp kan få sin vaksine på vaksinasjonssenteret vårt, der vi også vaksinerer de eldre. Helsestasjonen er også samlokalisert med vaksinasjon- og smittevernkontoret, som gir et tett samarbeid for å øke vaksinasjonsdekningen til de minste barna, forklarer Inger Johanne.

Hun er godt kjent med den utbredte sprøyteskrekken, ikke bare blant barn, men det fins et alternativ.

– Her kan man nemlig velge sprøyte eller nesespray, som er belagt med enkelte kriterier, som alder eller eventuelle årsaker til at nesespray ikke kan tas, men tilbudet er der, både på skole, etter avtale, eller på vaksinasjonssenteret. Vi håper det kan få mange av dem som vegrer seg for sprøytestikk til å la seg vaksinere.

– Det vi så i fjor, var imidlertid at mange barn valgte sprøyte, kanskje av frykt etter erfaringer med covidtest i nesen, men det kan jo ha endret seg til i år. Tilbudet er der iallfall.

Samvaksinering

– Treffer dere spesielle tiltak før influensasesongen kommer over oss?

– Absolutt. I forbindelse med den siste covidvarianten kommer vi til å samvaksinere med influensavaksinen, i tråd med FHIs anbefalinger. Når vaksinen kommer, vil vi kjøre to uker med intensiv massevaksinering, der influensa- og covidvaksinen kombineres. Kommunene vil informere alle over 65 på SMS, og med god informasjon på nettsidene, samt annonser i lokalavisa, sånn at vi når alle aldersgrupper.

Av Jarle Petterson

Next article