Home » Havvind » Behovsprøvd strømforbruk
Havvind

Behovsprøvd strømforbruk

Smarthus
Smarthus
Foto: Getty Images

Med smarthus-teknologi kan du få en helt ny hverdag, sier Yngvar Pettersen, daglig leder i HomeControl. Og oppmuntrer energiselskapene til å komme seg ned fra gjerdet.

– Unødig oppvarming utgjør en av de store postene på en strømregning, så her er besparingspotensialet stort, sier Yngvar Pettersen, daglig leder i HomeControl.

Han snakker om tekniske løsninger som kan styre og definere hvordan lys, varme og andre elektroniske apparater i huset fungerer. Systemene kan som regel styres med fjernkontroll, et kontrollpanel eller brytere på veggen. I de fleste tilfeller er det også mulig å styre systemene via mobiltelefon eller internett. En slik smartbolig trenger ikke være langt unna, sier Pettersen.

– Med smarte stikkontakter, lyspærer, måleravleser og komfyrvakt kan du i løpet av en formiddag ha et smart, sikkert og energieffektivt hus oppe å stå.

– Ikke forbeholdt de få

Pettersen viser til tester som demonstrerer at smartteknologien kan redusere energiforbruket med hele 40 prosent.

– Temperaturen og lyset kan for eksempel styres med utgangspunkt i data fra Metrologisk institutt. Disse systemene har i en årrekke vært forbeholdt de med tykke lommebøker og de som bygger nytt. Nå har teknologien og investeringsterskelen gjort det mulig for alle å ta del.

Stort potensial

I Norge er det mer enn to millioner husstander, minst 400.000 hytter og like mange forretningsbygg. I gjennomsnitt er det 40 stikkontakter per husstand. Potensialet er stort, innrømmer Pettersen.

Smarte sensorer vil dessuten kunne overvåke om det er fare for brann.

– I gamle kontakter kan det oppstå overoppheting og fare for varmegang. Smarte stikkontakter registrerer dette og varsler brukeren. Om brukeren mot formodning ikke responderer, slår vi bare av kontakten automatisk.

Fleksibel strømopprinnelse

Lyspærer, downlights og annen belysning er også en stor utgiftspost for mange.

– Også her er veien er kort. Ved å skru en LED-pære i sokkelen og bekrefte to valg i app-en, så, vips, har du en smart LED-pære, sier Pettersen.

– Denne kan igjen dimmes fra mobiltelefonen; du kan slå den av og på, eller den kan programmeres til å slå seg av/på basert på når du står opp og når du går til sengs.

Dersom energiselskapene innfører variabel strømpris, tror Pettersen det blir enda lettere for energiselskapene å flytte forbruket.

– Jeg tror de må tørre å gjøre noe; ikke bare sitte på gjerdet, eller vente på myndighetspålagte krav. Allerede neste år starter vi tester hvor kunden kan velge ulik strømopprinnelse – for eksempel sol, vind eller gass – basert på pris og tid. Da blir det opp til kunden å bestemme hva slags strøm hun vil ha og når, og til hvilken pris.

, 

Neste artikkel