Home » Fremtidens arbeidsplass » Norges mest ambisiøse ombruksprosjekt
Sponset

Bak fasaden i Kristian Augusts gate 13 på Tullinløkka i Oslo, ligger Norges første fullskala ombruksbygg. Her er det ni etasjer med arealer for co-working for landets innovative og bærekraftige bedrifter.

Hvor langt kan man strekke det? Det ønsket vi å finne ut av. Sammen med Spaces, Entra, Insenti og MAD Arkitekter, har vi designet lokaler for co-working og fleksible kontorlokaler der nesten alt er ombruksmateriale, sier Kristine Aassved Storeide, interiørarkitekt i Scenario Interiørarkitekter, og prosjektleder for Spaces og KA13 på Tullinløkka.

Bærekraftige løsninger koster kanskje litt mer, men de varer også lenger.

Ombrukte hulldekker er hentet fra Regjeringskvartalet. Fliser på toalettene, fasadeplater, teglsten og tepper er ombruk eller overskuddsmateriale, og eksisterende vegger er beholdt i sin opprinnelighet. Flere elementer er hentet fra gamle Tøyenbadet; gitterrister har blitt til rekkverk, og de store furubenkene fra svømmehallen har blitt til atriumstrapp. De enorme reflektorene som kastet lys ned i bassenget, henger nå på veggen i et åtte etasjer høyt atrium.

Foto: Dag Sandven

Trendy er ut – kvalitet er inn

– Hvor langt kan vi trekke konseptet med ombruk uten at uttrykket blir loppemarked? Bygget skal nemlig ha like høy kvalitet som et hvilket som helst annet kontorbygg. Det skal ha en estetisk utførelse og en unik atmosfære, sier Aassved Storeide, og legger til at nettopp dette med atmosfære, er viktig.

Arkitektur og design skaper kultur, kultur former verdier og verdier former framtiden. Les mer om Scenario her!

– Vi lager tidløse interiører av gode materialer, som varer og som kan endres. Bærekraft er viktig, og trendy er som regel ikke så veldig bærekraftig. Bærekraftige løsninger koster kanskje litt mer, men de varer også lenger, sier Linda Steen, CEO i Scenario.

Foto: Dag Sandven

Bærekraft i alle ledd

I Scenario tenker de bærekraft og langsiktighet i alle ledd. I KA13, setter de for eksempel opp vegger som enkelt kan tas ned og monteres igjen andre steder.

Hvor langt kan vi trekke konseptet med ombruk uten at uttrykket blir loppemarked?

– Ved en omlokalisering er det vanlig at leietakere river ut alt av glassvegger og skillevegger og starter helt på nytt. Med en løsning basert på bærekraft og fleksibilitet, vil det heller være mulig å ombruke vegger man allerede har, i nye posisjoner, sier Aassved Storeide, som nå ønsker å utfordre både byggherrer og kunder til å bygge med mer tanke på ombruk.

– Vi har lært så mye av å være samarbeidspartner i KA 13. Dette ønsker vi å ta med oss videre i nye prosjekter, sier hun.

Foto: Dag Sandven

En fleksibel fremtid

I det moderne kontoret vil det være mindre behov for faste stilleplasser, og større behov for gode arenaer der man kan møte andre.

Her får vi virkelig brukt vår store egenskap, nemlig å analysere og forstå kunden.

– Fleksibilitet er viktig, og at man har frihet til å jobbe hvor man vil. Nå vil hjemmekontoret være et mer naturlig sted å arbeide konsentrert, og så drar man på kontoret for å samhandle med kollegaer. Dette har blitt enda mer forsterket etter koronapandemien, sier Steen, og legger til at med fleksibiliteten kommer også et ekstra krav om å forstå hva kunden virkelig trenger.

Scenario er uredde, løsningsorienterte og har sterk faglig integritet. Med humor og dynamisk teamarbeid skaper de design av unike løsninger tilpasset dine behov.

– Her får vi virkelig brukt vår store egenskap, nemlig å analysere og forstå kunden, ikke bare interiørmessig, men også kostnadsmessig. Vi skaper ikke ting for oss selv. Vi har en kunde som skal løftes frem og ha en arena som skal fungere innenfor disse arealene. Dette gjelder ikke bare kontorer, men alle typer rom som vi jobber med, sier hun.

Noen av Scenarios prosjekter:

Vinmonopolet
I Vinmonopolets nye kjedekontor i Bjørvika, jobber de ansatte i en modell kalt aktivitetsbasert arbeidsplass. Der har man ikke fast plass, men velger hvor man vil jobbe ettersom hvilket arbeid man skal utføre.

Deichman Bjørvika
Det nye biblioteket er tilrettelagt for studie- og arbeidsplasser, og er på mange måter utformet som en aktivitetsbasert arbeidsplass.

Diverse Spaces-prosjekter
Co-working på Spaces tilbyr mange ulike måter å jobbe på, alene eller sammen med andre.

Neste artikkel