Bygget har fått tilnavnet «den grønne diamant», men det offisielle navnet er Powerhouse Telemark.
– Powerhouse-konseptet handler om et energipositivt hus med et veldig omfattende plusshusregnskap. Det handler ikke bare om driftsfasen, men man inkluderer energi til materialer, til transport, energi til oppføring, drift i 60 år og til slutt riving, forteller COO i R8 Property, Tommy Thovsland.
Solcellespesialisten er vant til å jobbe med BREEAM-prosjekter, og de vet hva som kreves.
Bygget vil ha opptil 66 prosent lavere energiforbruk enn et tradisjonelt nytt næringsbygg, og er dessuten det første BREEAM-NOR-sertifiserte bygget i fylket.
Krevende BREEAM-prosjekt
Denne type prosjekter stiller ekstra strenge krav til entreprenør og underentreprenør. For å oppnå de ambisiøse målene i Powerhouse-konseptet og målsetningene om BREEAM-NOR-sertifisering, må leverandørene dokumentere forhold rundt materialene og produktene som benyttes, som opprinnelse, produksjonskvalitet, avgasser, om transport og klimaavtrykk etc.
Solcellespesialisten installerer solcelleanlegg i hele landet. Les mer om dem her!
Solcellespesialisten, som har levert i alt 1507 kvadratmeter solcellepaneler til bygget, har flere års erfaring med BREEAM-prosjekter, og var derfor godt forberedt når deres del av prosjektet skulle på plass.
– Vi er vant til å jobbe med BREEAM-prosjekter, og vi vet hva som kreves. Vi vet at vi må sjekke alt som tas med til byggeplassen. Alt fra lim, beslag og skruer til solcellepaneler, kabler og invertere må dokumenteres, sier Carl Christian Strømberg i Solcellespesialisten.
– Vi bruker alltid våre aller mest erfarne montører på disse prosjektene. De må både være veldig nøyaktige, og de må kunne ta utfordringer på stedet, sier Strømberg.
Powerhouse Telemark vil ha opptil 66 prosent lavere energiforbruk enn et tradisjonelt nytt næringsbygg
For Solcellespesialisten er det viktig å være med på denne type signalbygg, fordi det ofte benyttes teknologi som som blir vanlig først om to til tre år fram i tid.
– Kompetansen vi bygger gjennom et slikt prosjekt er svært viktig for fremtidige oppdrag. Vi lærer mye nytt, sier Strømberg.
Et energipuslespill
Arkitekturen er del av et energipuslespill der alle løsninger skal understøtte både solstrømproduksjonen og brønnparken som gir jordvarme og kjøling. I tillegg til svært energieffektiv kjøling og oppvarming av bygget, er det behov for å maksimere potensialet for solstrøm for å få energiregnskapet til å gå opp.
– Energimålene var så ambisiøse at vi visste at vi måtte benytte solcellepaneler med høyest mulig virkningsgrad, sier Strømberg.
På taket, carporten og på sykkelgarasjen er det derfor montert paneler fra Sunpower, som har markedets høyeste virkningsgrad.
– Taket er tettpakket med solceller, og vi måtte få alt til å klaffe med takvinduer og snøfangere, og vi har ferdigstilt kantarealene med plater for at det skal framstå som integrert. Derfor er det mye høyere grad av detaljprosjektering her enn på et flatt industritak, og ikke minst millimeterpresisjon og tilpasninger i montasjen, forklarer Strømberg.
BIPV-paneler
På den sørvendte fasaden er det også solcellepaneler, såkalte bygningsintegrerte paneler, BIPV, som Solcellespesialisten har spesifisert og fått spesialprodusert for nettopp Powerhouse Telemark.
– For fremtidige prosjekter vil vi kunne produsere BIPV-paneler på egen fabrikk her i Norge, avslører Strømberg, og viser til den nyetablere fabrikken på Jømna, sør for Elverum.
– En ting er å bygge bærekraftig, men vi vet også at leietakerne er opptatt av arkitektur og vil identifisere seg med noe som ser fint ut. Dette har blitt løst på en veldig god måte her. Det er flere som kommer hit og ser Powerhouse Telemark som ikke får med seg at veggen består av solceller og ikke fasadeplater, avslutter Thovsland.