Home » Bærekraftig byutvikling » Fleksible og bærekraftige modulbygg
Sponset

Noen ganger trenger man midlertidig, ekstra plass. Da kan leie av modulbygg være en god løsning. Modulene gjenbrukes i bygg etter bygg, og dette er bærekraft og sirkulær økonomi i praksis.

– Vi leverer fleksible bygg alt etter som hva kunden trenger. Vi tilpasser oss, og planlegger med kunden hvordan de vil ha det. Tegningene sendes til vår fabrikk, som bygger modulene ferdig. Så monterer vi det på plassen, sier Brian Phillips, Managing Director i Adapteo Norway.

Brian Philips

Daglig leder, Adapteo Norge

Modulene kan leveres med innlagt vann og avløp, og kunden kan tilpasse med alt fra innebygd ventilasjonsanlegg til garderobeskap og varme i gulvet.

–  Vi leverer også modulene med kundens fargeønske på veggene. Vi har et standard mål på utsiden, og tilpasser innvendig, sier Phillips.

Les også: Et godt lydmiljø styrker læringsevnen.

En nødvendig omstilling

Det er nettopp fleksibiliteten og gjenbruket som gjør Adapteo miljøvennlig. Bygg- og eiendomsbransjen står for nesten 40 prosent av det globale klimagassutslippet. 

Rundt 80 prosent av alle utslipp fra bygging og renovering av bygg kan reduseres med mer sirkulære løsninger i samsvar med EUs handlingsplan for sirkulærøkonomi. En slik omstilling er nødvendig hvis vi skal oppfylle Parisavtalen og begrense den globale oppvarmingen til godt under to grader og stanse klimaendringene.

Skolebygg i Leknes. Foto: Adapteo

100 prosent gjenbruk

I dag er 80 prosent av modulbyggene gjenbruk. Målet er at 100 prosent skal være gjenbruk innen 2030.

– Treverket vi bruker i modulene kan brukes om og om igjen i over 20 år. I tillegg er vi opptatt av hvilke type materialer vi kjøper, og hvor de kommer fra, sier Phillips, og legger til at de har et stort konkurransefortrinn i et land som Norge.

– De fleste kommunene er veldig opptatt av miljø, og vi er hakket foran kommunene. Dermed kan vi tilby grønne, bærekraftige løsninger i tråd med hva de ønsker, sier han.

Bærekraft er sentralt for alt det Adapteo driver med. De bygger bærekraftsaspekter inn i sin strategiske planlegging, prosjektering og drift.

– Ambisjonen er å bli et av de mest bærekraftige selskapene i bransjen og lede an utviklingen på vårt felt, sier Phillips.

Les mer om hvordan Adapteo bidrar til sirkulærøkonomien her.

Nytt tinghus i Asker og Bærum

Nylig har Adapteo levert 2000 kvadratmeter som skal fungere som midlertidig tinghus i Asker og Bærum. Det eksisterende tinghuset skal bygges om, og i stedet for å flytte tingretten til et annet sted i landet, har de fått et midlertidig bygg rett utenfor politihuset. Dette skal de bruke i to år, til det nye bygget er ferdig.

– Det som er så morsomt med moduler, er at de kan brukes til alt mulig. I dag er de tinghus, neste gang skal de kanskje bli til en barnehage, sier Phillips.

Når modulen har gjort sin jobb på en lokasjon, blir den kjørt tilbake til huben, der modulen bygges om igjen i store innendørs haller. Modulen tilpasses den nye kunden. Kanskje må man flytte eller ta ned noen vegger. Dette arbeidet skjer raskt. Adapteo begynte å lage ideskisser på det midlertidige tinghuset i mai, og de flyttet inn i januar.

– Fleksible løsninger, rask prosess og bærekraftig sirkulær økonomi er våre styrker. Vi gjør en forskjell, både for kundene våre, for miljøet og fremtiden, sier Phillips.

Adapteo tilbyr førsteklasses fleksible modulbygg til både privat og offentlig sektor.

Les mer på adapteo.no.

Av Marte Frimand

Neste artikkel