Skip to main content
Home » Bærekraftig byutvikling » Arkitektkontor som tar klimautfordringene på alvor
Sponset

I utdannelsen av dagens arkitekter fokuseres det på miljøperspektiv og bærekraft. I Stenseth Grimsrud arkitekter AS brukes lang erfaring i kombinasjon med nye, kreative hjerner, til fordel både for fremtiden og bybildet.

Stenseth Grimsrud arkitekter AS, eller SG&CO, er et arkitektfirma lokalisert i Halden og Fredrikstad. Med sine 19 medarbeidere i alderen 35 til 71 år har de både lang kompetanse og friskt blod. SG&CO ønsker å bidra til det grønne skiftet i samfunnet, og til å sette fokus på gjenbruk av materialer og transformasjon av bygg. Daglig leder og sivilarkitekt MNAL Markus Linge forteller hvordan ombruk og bærekraft har vært en naturlig del av firmaets arbeid fra starten.

– Firmaet startet sin virksomhet i Halden hvor det er mange gamle trehus som skulle tas vare på og reddes. Kompetansen og tradisjonen vi har for å ta vare på gamle bygg bidrar til gode løsninger som også er bra fremtiden. Det å ombruke bygg og gi dem et forlenget liv og på den måten bidra til å nå klimamålene, føles riktig og godt!

Restaurant Slippen – fra forurenset båtverksted til populær restaurant

Et av prosjektene SG&CO er stolte av, er transformasjonen og ombruk av den gamle Berthelsenslippen i Fredrikstad sentrum. Fra å være et slitent, tungt forurenset sted med dårlig bygningsmasse, kan du nå nyte prisvinnende mat i sjarmerende atmosfære på bryggekanten langs Glomma.

– Det var en omfattende jobb med tusen ting å tenke på, forteller Linge.

– Vi er svært opptatt av at det nye vi bygger skal passe inn og skape harmoni og balanse. Bygget har også en historie og en autentisitet som vi ønsket å ta vare på.

Ønsker å påvirke kundene

SG&CO jobber innenfor et bredt spekter av oppgaver. Fra små prosjekteringsoppdrag til regulering av planer. Selv trives de best med å transformere noe som er utgått og snu det til flotte og inspirerende byrom.

– Vi er alle engasjert i klimadebatten, og ønsker å påvirke i riktig retning ved å oppmuntre våre oppdragsgivere til å gi eksisterende bygg et forlenget liv. Som arkitekter har vi et samfunnsansvar, og det tar vi på alvor, sier Pernille Kolstad Heen, sivilarkitekt og leder av Fredrikstad-kontoret.

– Vi er heldige fordi vi har den arven vi har, supplerer Linge.

– Vi har mye kompetanse i firmaet og flere ansatte har 40 års verdifull erfaring. Kombinasjonen med disse og nyutdannede arkitekter, ser vi som en bærekraftig fordel.

Sosialt entreprenørskap og nye arbeidsplasser

Nytt på prosjektblokken er et prosjekt som gjengen i SG&CO jobber på med stort engasjement. Det er en mulighet som har kommet via et samarbeid med Cube8, som jobber med sosialt entreprenørskap og bærekraftsmål. De har utviklet en idé om å bruke hageavfall og omdanne dette til biokull. Biokull med sin porøse struktur kan fungere som en jordforbedrer ved å holde på vann og næringsstoffer. Interessen for biokull har hatt en enorm økning både i Norge og internasjonalt den siste tiden.

– Ja, dette er noe vi ønsker å være en del av, forteller Pernille.

– Vi har tegnet ut et bygg for biokullanlegget. På taket er det en hage som skal brukes i arbeidet med å vise hvordan biokull kan brukes, blant annet til grønnsaksdyrking. I tillegg er det tenkt at det skal være en restaurant i huset hvor maten de dyrker skal benyttes. Tanken er at bygget skal bygges av gjenbruksmaterialer, forteller Pernille.

En viktig del av prosjektet er at de som jobber på anlegget er unge som har falt utenfor arbeidslivet.

– Dette er virkelig i tråd med våre holdninger og noe vi heier på, avslutter Linge.

Les mer om SG&CO sine prosjekter her.

Av Cathrine Naglestad

Next article