Skip to main content
Home » Vekst i Vestland » Bergen Parkering: En partner for bærekraft og byliv
Sponset

Når du haster av gårde gjennom sentrumsgatene på vei til jobb eller for å kjøpe popcorn før kino, tenker du kanskje ikke over en diskré men stødig partner på veien mot målet – Bergen Parkering.

Helt siden selskapet så dagens lys i 2011, har de jobbet for å forbedre bylivet i Bergen sentrum, men ikke bare for bilister. For dem er parkering mer enn å bare huse biler, de vil også forme fremtiden for transport og mobilitet i byen.

– Vi utforsker ofte nye konsepter, noe som ikke er så vanlig i en ellers konservativ bransje. Vi er alltid på jakt etter innovative ideer å teste, sier Joacim Tufte, leder for forretningsutvikling hos Bergen Parkering.

Joacim Tufte

Leder for forretningsutvikling hos Bergen Parkering

Selskapet vil ha mer enn asfalt med parkering på rekke og rad, de vil heller tilby mobilitet og en løsning på innbyggernes stadig endrede behov. Bergen Parkering har klare mål: gjennom bærekraftstrategien sin, har de forpliktet seg til å bli Norges mest bærekraftige parkeringsselskap.

– Vi skal levere en merkbar bedring av lokalmiljøet der vi drifter parkeringsanlegg, fortsetter Joacim.

Norges mest bærekraftige parkeringsselskap?

Det kan høres ut som en hårete ambisjon, men tar du en nærmere titt på parkeringsplassene de drifter, vil du legge merke til interessante tilskudd. Ved siden av de tradisjonelle plassene, finner du ladestasjoner for både elbiler og delingsbiler. Du vil også finne stativer for bysykler og mikromobilitet, alt dette for en mer bærekraftig og grønnere måte å komme seg fra A til B.

Et godt eksempel på slike prosjekter er Høyteknologisenteret på Nygård. Siden Bergen Parkering kom på banen, er arealet utenfor bygget forvandlet fra en bortgjemt plass til mobilitetshub. Det er plassert delebiler på området, slik at de som jobber på Høyteknologisenteret ikke trenger å kjøre egen bil hver dag. Er det en solskinnsdag og du skal til Nygårdsparken? Da kan du ta bysykkel eller sparkesykkel, som parkeres på samme område. Alt dette ved et strategisk knutepunkt med bybane og buss rett utenfor.

– Ved å tilrettelegge for alle typer mobilitet utover vanlig parkering, forenkler vi hverdagen. Folk vil ha mer fleksibel transport, hvor man kan kombinere bil, sykling og kollektiv, forteller Joacim.

Ved Høyteknologisenteret på Nygård er det plassert delebiler på området, slik at de som jobber der ikke
trenger å kjøre egen bil hver dag. Du kan også ta bysykkel eller sparkesykkel, som parkeres på samme område. Foto: Schibsted Partnerstudio

Kvalitet i alle ledd

Torill Vassnes har jobbet i Bergen Parkering i fem år og er HMS- og kvalitetsansvarlig. Hun startet sin karriere i kundeserviceavdelingen og jobber nå med alt fra personvern til bærekraft.

– Målet vårt er å være ledende innen bærekraft og fremtidens mobilitet, og komme med gode strategier for hvordan man skal komme dit, forteller hun.

Torill Vassnes

HMS- og kvalitetsansvarlig hos Bergen Parkering

Og ledende har de vært. De siste ti årene har Bergen Parkering vært en pioner i bransjen når det gjelder den teknologiske utviklingen. I 2015 lanserte de og samarbeidspartnerne deres Sesam Sesam, en tjeneste for billettløs parkering med automatisk skiltgjenkjenning og betaling i app, for å gjøre parkering enklere. I 2022 tok de enda et nytt sprang og lanserte et helt nytt parkeringssystem, som først i verden. Denne nye teknologien har kamera som leser bilskilt på hver eneste parkeringsplass, noe som åpner opp for mer variert og fleksibel parkeringsdrift i alle typer anlegg, store som små.

Ved siden av de tradisjonelle plassene, finner du ladestasjoner for både elbiler og delingsbiler. Foto: Bergen Parkering

Strategiske skritt framover

Bergen Parkering har også tatt et grundig blikk på hvordan det vil se ut når et parkeringsselskap skal jobbe mot en bærekraftig fremtid. Selskapet har utarbeidet en detaljert bærekraftstrategi med planlagte tiltak for å nå målet om å være Norges mest bærekraftige parkeringsselskap.

– Vi er opptatt av at bærekraftsarbeidet ikke bare blir nedtegnede ord i en skuff. Det er viktig for oss at mål og tiltak blir satt i liv og er noe vi er stolte av – en integrert del av hverdagen for alle involverte, fortsetter Torill.

Selskapet har nylig byttet alle lysarmaturer i parkeringshusene sine til LED, noe som både sparer strøm og reduserer lysforurensingen i store sentrumsarealer. I tillegg er det installert sensorer som følger med på aktivitet, og øker sikkerheten og tryggheten til de som ferdes i parkeringshusene.

Dette, og flere lignende prosjekter, er gjennomført av Bergen Parkering, som en del av bærekraftstrategien deres. De har definert mange små og store prosjekter som skal på plass de neste årene, blant annet bedre guidingløsninger for parkering, og alternativ bruk av parkeringsarealer på tider med lavt belegg.

– Som et parkeringsselskap har vi lyst å lede an, og vise resten av bransjen at det finnes verdi i å satse på bærekraft, sier Joacim.

Denne nye teknologien, som Bergen Parkering lanserte i fjor, har kamera som leser bilskilt på hver eneste
parkeringsplass. Foto: Bergen Parkering

Fokus på lokalmiljøet

Gjennom innovasjon, teknologi, og et ønske om å bidra positivt til samfunnet, fortsetter Bergen Parkering utviklingen av bransjen og byen. Dette er forsterket av selskapets dedikasjon til sosial og miljømessig bærekraft. Derfor viser bedriften sin støtte til byen ved å sponse flere lokale arrangementer, blant annet Fakkeltoget på Løvstakken, Bærekraftige liv på Nordnes og Bondens Marked Bergen, for å nevne noen.

– Bergensere har en sterk og urokkelig tilknytning til byen sin. Det er en blanding av stolthet og fellesskapsfølelse. Dette tenker vi på, i alt vi gjør, forteller han.

Bergen Parkering mener at de har et stort ansvar for å sikre et trygt og trivelig bymiljø som lokal aktør, og har derfor pekt det ut som et av fire fokusområder i bærekraftstrategien sin. Dette innebærer også å støtte opp om gode og viktige tiltak i lokalsamfunnet, som Gatelaget til SK Brann er et utmerket eksempel på.

– Vi kan alle gjøre vår del for å nå verdens bærekraftsmål, og mye starter i eget nærmiljø. Tenk globalt, men handle lokalt!

Bergen Parkering

Bergen Parkering har en klar og tydelig ambisjon: vi vil være Norges mest bærekraftige parkeringsselskap. Det vil vi gjøre gjennom å legge til rette for lokalt byliv, vise vei i bransjen, og ved å tilby innovative tjenester.

Tekst: Elisa Stewart Nilberg, merkevareleder

Next article