Skip to main content
Home » Vekst i Trøndelag » Har store ambisjoner for smart elbillader
Sponset

Enuas mobile elbillader er bygd med trøndersk konsept, design og materialer. Nå er målet å skape et industrieventyr langt utover landegrensene.

Blant stadig flere elbilladere i markedet er det én lader som virkelig skiller seg ut: Det trønderske selskapet Enuas mobile elbillader. Med en visjon om å gjøre bærekraftig energi tilgjengelig for alle, har Enua utviklet en unik lader som både gir økt fleksibilitet, og er bra for miljøet og for lommeboka.

– Det unike med løsningen vår er at vi har delt ladeenheten og veggfestet. Mens andre ladere er fastmontert, er vi alene om å ha en løsning hvor alle kan montere laderen der de måtte ønske å bruke den, forteller Håvard Eilertsen, markedsdirektør i Enua.

Veggfestet er utviklet i samarbeid med elektrikere og kan installeres på bare få minutter. Etter det er elektrikeren ferdig med jobben, og laderen blir en mobil enhet som trygt kan brukes av alle. Ekstra veggfester koster betraktelig mindre enn flere ladere, noe som gir helt nye og kostnadseffektive lademuligheter.

– Folk har behov for ladere flere steder, gjerne både hjemme og på hytta. Med Enua trenger man bare å kjøpe én lader, men ha flere veggfester. Det gir en lavere eierkostnad og en bedre miljøprofil enn konkurrerende løsninger, sier Borgar Ljorsland i ProVenture, et sentralt venturefond i Norge som har investert betydelige penger i Enua.

Elektrisk frihet

Enua charge: Liten og smart lader med unik avtagbarhet, ideell for alle elbiler og ladebehov, full av teknologi for smart lading når som helst og hvor som helst.

Skaper fleksible bruksmuligheter

Den smarte elbilladeren gir en rekke fordeler for både privatpersoner og bedrifter. I borettslag, hvor parkeringsplassene gjerne fylles opp av flere elbilladere enn det er behov for, trenger man med Enuas elbilladere bare å montere veggfestene. Deretter kan beboerne anskaffe ladeenheten når det passer dem.

I store eiendomsutviklingsprosjekter vil elektrikerne kunne utføre installeringen av veggfestene raskt. Og så bestemmer sluttkundene selv om og når de ønsker å anskaffe lader, og kan ta dette direkte med Enua eller med sin elektriker.

For bedrifter som tilbyr de ansatte firmabil, vil det også være mange penger å spare.

Markedsdirektør Håvard Eilertsen i Enua, konsulent Reidar Martin Svendsen i Nordic Semiconductor og investor Borgar Ljorsland i ProVenture, har stor tro på at Enuas mobile elbillader blir en suksess i det internasjonale markedet. Foto: Enua

– I dag må arbeidsgiveren ta kostnaden med å installere én lader på jobb og én hjemme hos den ansatte. Med løsningen vår trenger man bare ett veggfeste hjemme og ett på jobb. Da kan arbeidsgiveren eie laderen og låne den ut så lenge noen er ansatt, forteller Eilertsen.

Et annet mål for Enua har vært å gjøre laderen leverandøruavhengig.

– Eiere av elbilladere må ofte være kunde hos en tredjepart for å styre laderen, slik som å lade når strømmen er billigst. Vi har derimot bygd mest mulig inn i laderen. Laderen henter priser fra NordPool selv og regulerer ladingen etter hva kunden har behov for. Dette gir kunden merverdi og større fleksibilitet.

Ser mot verden

Enua, som på få år har fått 25 ansatte og en sterk omsetningsvekst, får strålende tilbakemeldinger fra både kunder og elektrikere. Med mye innebygd smart teknologi, slik som OTA-oppdateringer, parkeringssensor og Vehicle-To-Grid, er Enua overbevist om at de har bygd et framtidsrettet produkt. I tillegg er alt fra software, prosessorer og radarer til hardwaredesignet og plasten som brukes, produsert i samarbeid med andre trønderbedrifter. Nå er målet å bruke den sterke kompetansen lokalt til å nå ut internasjonalt. 

– I Trondheim har vi Aneo, en av Nordens største fornybarprodusenter, vi har Tensio og et framoverlent NTE, og vi har Sintef og NTNU som jobber mye med optimalisering av strømnettet. Her kan vi begynne å bygge framtidens systemer som kommer til å bli etterspurt i Europa og USA. Så Enua har et stort potensial: Vi har en framtidsrettet løsning som kan eksporteres ut til land som er i ferd med å få en kraftig elbilladervekst, sier Ljorsland, og får støtte av Eilertsen.

– Vi tilbyr et kvalitetsprodukt som optimaliserer brukeropplevelsen og er tilpasset framtiden. I tillegg er produktet bygd i Trøndelag, og er noe kundene kan være stolte av å ha på veggen, avslutter markedsdirektøren i Enua.

Vår visjon er «elektrisk frihet». Derfor har vi laget en flyttbar elbillader, slik at du kan lade på dine premisser, der det passer deg.

Les mer om Enua på enua.no

Next article