Home » Vekst i Trøndelag » Et av verdens ledende selskap innen energiteknologi ligger i Trondheim
Sponset

Siemens Energy leverer innovative teknologiske løsninger og tjenester for dekarbonisering av energisystemer globalt. De er et av Norges største selskaper innen energiteknologi, og en betydelig aktør i det grønne skiftet.

I Trondheim jobber selskapet blant annet med elektrifisering av ferger, utbygging av vindkraftverk, modernisering av vannkraftverk, digitalisering av kraftnettet samt utvikling av nye energiløsninger.

– Vi utvikler og produserer for eksempel løsninger for energioverføring- og lagring, eller batterier, som brukes på ferger, skip og innen ulike offshore og subsea anvendelser, sier Lars Tore Gellein, som leder Maritime and Offshore Center i Siemens Energy.

Lars Tore Gellein

Leder Maritime and Offshore Center i Siemens Energy

Ketil Aagesen, som leder Energy Storage, illustrerer dette med et lokalt eksempel fra fergestrekningen Flakk – Rørvik:

– Fergene på denne strekningen bruker våre løsninger om bord, og vi har også levert ladesystemene på hver side. Strømnettet på fergeleiene er ikke kraftige nok til å levere den kraften som trengs for å lade fergene i de korte periodene som fergene ligger til land. Siden nettet ikke tåler belastningen, har vi etablert energilagre på land som kompenserer for de store lastsvingingene. Hele totalløsningen på fergesambandet kommer fra miljøet her i Trondheim, forklarer han.

Ketil Aagesen

Leder Energy Storage i Siemens Energy

Batteri, eller energilagring, er et produktområde der Siemens Energy ser store vekstmuligheter. I tillegg til å være en energikilde for fremdriftssystemer, kan energilagringsteknologi også benyttes for å stabilisere kraftforsyningen. For eksempel for å lagre sol- eller vindenergi som produseres på dagtid, eller mens det blåser, og distribuere den ut på nettet etter solnedgang eller når det er vindstille.

Betydelig subseaaktivitet

Siemens Energy er også store innen utvikling og produksjon av subseakomponenter, blant annet distribusjonsnett for kraft på havets bunn. De har kompetanse, erfaring og kapasitet til å utvikle og produsere mange av de byggeklossene som skal til for å få realisert store utbyggingsprosjekter under vann, både i forbindelse med havvind og for oljeindustrien. Det betyr transformatorer, bryteranlegg, pumpesystemer og kraftelektronikk som kanskje må tåle å operere 3000 meter under havoverflaten.

Foto: Siemens Energy
Foto: Siemens Energy

Utvikles lokalt, selges globalt

– På mange av forretningsområdene våre har vi vært pionerer og drevet kundedrevet innovasjon. Det betyr at vi har utviklet løsninger som kundene har etterspurt. Et godt eksempel er elektrifisering av ferger. Etter hvert som utviklingen har gått videre, ser vi stadig nye bruksområder der vi kan bruke noen av de samme teknologiene, produktene eller løsningene til å løse utfordringer på andre områder. Som for eksempel i det landbaserte kraftnettet. Ved å arbeide og tenke på denne måten får vi større volum innen områder der vi har bygd kompetanse og erfaring i en årrekke, tilføyer Gellein.

Bedriften i Trondheim teller cirka 400 ansatte, hvorav 60 personer er i selve produksjonen. De øvrige driver med alt fra utvikling, salg, engineering og produksjonsledelse, til innkjøp og logistikk. Selskapet besitter med andre ord hele verdikjeden selv og har en utviklingskompetanse i Trondheim som er unik, ikke bare i norsk sammenheng, men også globalt. Derfor omtales de som en «lead factory» og et «center of competence» i konsernet for denne typen teknologi. Det er i Trondheim teknologien utvikles og de aller fleste komponentene produseres. Nærmere 70 prosent av produksjonen går til eksport.

– Man skulle kanskje ikke tro at en norsk bedrift kan konkurrere så godt internasjonalt, men et land som Kina tar en betydelig del av eksporten.

Foto: Siemens Energy

En grønnere fremtid

– Vi er inne i en vekstfase og trenger mange nyansatte med høyteknologisk kompetanse, men som også ønsker å bidra inn i det grønne skiftet. Vårt bidrag i dette skiftet er elektrifisering med løsninger som skal hjelpe til å forsyne verden med elektrisk energi gjennom en miks av forskjellige løsninger og komponenter, avslutter Aagesen.

Av Tom Backe

Neste artikkel