Haugaland Kraft slår et slag for solkollektivet – delingsøkonomi i praksis. Utvikling av innovative løsninger skal gjøre det mulig å kjøpe seg inn i naboens solcelleanlegg.
Tenk deg at du eier et industribygg eller en idrettshall. Du har store, sør- og vestvendte takflater – perfekt for et solcelleanlegg. Men investeringskostnadene er høye, og anlegget vil produsere langt mer strøm enn du har bruk for. Nabobygget har ikke egnede takflater, men er interessert i å bruke solenergi. I dag tillater verken løsninger eller regelverk at du kan dele strøm med naboen.
Dette er barrierer Haugaland Kraft aktivt vil bygge ned. Kraftselskapet har fått Enova-støtte på 500 000 kroner for å lage en konseptutredning som kan endre fremtiden for strømleverandører og -kunder langt utover Haugalandets grenser.
Crowdfunding for solcelleanlegg
– Vi tenker oss en slags crowdfunding for solcelleanlegg, forklarer prosjektleder Kristian Gautesen.
– Kan man dele kostnadene, vil det være et incitament for å få flere å til bygge solcelleanlegg.
Pilotprosjektet for utredningen er Storhall Karmøy.
– Vi ønsker at medlemmer og naboer av idrettshallen skal kunne kjøpe seg inn i solcelleanlegget. Setter vi opp 1 000 solcellepaneler på taket, kan en nabo kjøpe for eksempel ti av panelene og ta ut tilsvarende i sol-strøm. Dette er bra for nettselskapene, for forbrukerne og for de som eier takene, sier Gautesen.
Kristian Gautesen
Prosjektleder
Fjerne barrierer
Prosjektet skal prøve ut teknologiske løsninger, og peke på de regulatoriske barrierene som hindrer privat strømdeling. I dag kan privat- og bedriftskunder selge overskuddskraft tilbake til strømleverandøren, men privat strømdeling er ikke mulig.
Riktignok har regjeringen åpnet for at borettslag fra 2022 kan dele strøm internt. Men Haugaland Kraft ønsker å gå mye lengre. Idrettshaller som Storhall Karmøy er et eksempel. Et annet finner vi i landbruket:
– Vi tenker på bonden som har et stort tak på driftsbygningen. Ved å bygge solcelleanlegg vil han produsere mer strøm enn han trenger, og kan dele strømmen med naboene.
Samfunnsøkonomisk megatrend
Så kan en saktens spørre seg hvorfor en strømleverandør vil tilrettelegge for et konsept som gjør at det vil selge mindre strøm.
– Delingsøkonomi er en megatrend. Det er bærekraftig og samfunnsøkonomisk. Ikke minst er dette noe kundene vil ha. Haugland Kraft kan stille seg på sidelinjen, eller vi kan være en del av verdikjeden, sier Gautesen.
– Hvorfor er solkraftteknologi så egnet til å møte fremtiden?
– Solkraft er lønnsomt og det er enkelt å få til, forteller Gautesen:
– Du kan ha solceller i alt fra en kalkulator til i en diger solpark. I fremtiden kan du ha solceller på nesten hva som helst.
Først ute med virtuelt batteri
Haugaland Kraft skal være en spydspiss for grønn innovasjon. Kraftselskapet er først ute med å tilby rentefri nedbetaling av solcelleanlegg over strømregningen. Det er også det første selskapet som tilbyr lagring av strøm i et virtuelt batteri.
– Det mest lønnsomme for kunden er utvilsomt å bruke strømmen sin selv, sier Gautesen.
Ikke bare er strømmen du produserer selv gratis. Du slipper også utgifter til nettleie og avgifter. Med skybatteriet kan kunden lagre overskuddskraften virtuelt og ta den ut når strømprisen er høy.
– Det virtuelle batteriet er et av de nyeste eksemplene på at vi utvikler smarte løsninger for kundene våre, avslutter Gautesen.
Les mer om Haugaland Kraft her!
Av Jeanette Høie